Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Split από την ομάδα δώδεκα δάχτυλα στο Coo Café-Bar

Split από την ομάδα δώδεκα δάχτυλα στο Coo Café-Bar

Τα δώδεκα δάχτυλα παρουσιάζουν την παράσταση SPLIT από τη 26 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2015 στο Coo Café-Bar.

 

Μια γυναίκα και η σκιά της - ο διαχωρισμένος της εαυτός.

Το σημείο εκκίνησης είναι ο θρύλος της Μόρας, του ίσκιου που εμφανίζεται στον ύπνο των ανθρώπων, κάθεται πάνω στο στήθος τους, τρέφεται από το φόβο τους και προσπαθεί "να τους πάρει την ανάσα".

 

«Η σκιά προσωποποιεί οτιδήποτε αρνείται να αναγνωρίσει το υποκείμενο γύρω από τον εαυτό του… Η σκιά είναι εκείνη η κρυμμένη, απωθημένη, στο μεγαλύτερο μέρος της κατώτερη, ένοχη προσωπικότητα, της οποίας οι έσχατες διακλαδώσεις φθάνουν πίσω στο βασίλειο των ζωικών μας προγόνων και έτσι περιλαμβάνουν ολόκληρη την ιστορική όψη του ασυνείδητου».

 

Αντικατοπτρίζει επίσης κάτι που κάποτε χωρίστηκε από εμάς. Το όνομά της είναι σκοτεινό, σκιερό και πιθανόν ανησυχητικό.

Ενσαρκώνει το χάος και την αγριάδα του χαρακτήρα. Η σκιά τείνει να μην υπακούει σε κανόνες, έχει την αίσθηση του εξωτικού και μπορεί να είναι ενοχλητικά συναρπαστική.

 

Η παράσταση εξερευνεί τον διάλογο με το φως και τις σκιές για μια γυναίκα σε διαφορετικές ηλικίες. Έτσι συντίθεται μια σκοτεινή (ίσως) κωμωδία για την πορεία προς την ενηλικίωση – και μετά. Η μουσική , η κίνηση και ο λόγος συμβάλλουν εξίσου στην προώθηση της δράσης.

 

Τα δάχτυλα:

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Μαριάνα Βογιατζή

Επιμέλεια κειμένων: Μαριάνα Βογιατζή, Ανδριάνα Μίνου

Σκηνογραφία: Θάνος Μπουλουγράς

Κοστούμια: Μαρία Ουρανή

Μουσική Σύνθεση-Ηχογραφημένο Υλικό: Μαριάνα Βογιατζή, Παναγιώτης Γκλίστης, Δημήτρης Θαβώρης, Αντριάνα Μίνου

Live Μουσική: Ειρήνη Αμανατιάδου-κλαρινέτο, Μαριάνα Βογιατζή-βιολί, Λαμπρινή Γρηγοριάδου-κιθάρα, Δημήτρης Θαβώρης-βιόλα, Θεόφιλος Λαμπριανίδης-πιάνο

Χορός: Λεωνίδας Αλαγιαλόγλου, Δημήτρης Βέττας, Ελένη Κομπατσιάρη, Κώστας Μέλλιος, Δήμητρα Νοταρίδου, Εύα Ντούρου, Μαρία Ουρανή, Στέλλα Τοπαλίδου

Σχεδιασμός εντύπου: Ελένη Κομπατσιάρη

 

Η ομάδα δώδεκα δάχτυλα συστάθηκε για πρώτη φορά με αφορμή την παρουσίαση του έργου POST_VOMIT τον Ιούνιο του 2010.Τα μέλη της ομάδας προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους συναντουν τη κοινή τους ανάγκη για έρευνα πάνω στη σωματική κίνηση. Οι ρόλοι εναλλάσονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες και προθέσεις.

 

Παρουσιάστηκαν τέσσερεις παραστάσεις-performance μέχρι σήμερα:

Tον Ιούνιο του 2010, στο χώρο "Πρώτος Όροφος" , η παράσταση-work in progress POST_VOMIT.

Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, στο χώρο του Cont-ACT, το installation-performance UNDER_CONTROL.

Toν Μάιο του 2011, σε συνεργασία με το ARQLAB, στο "Χώρο 18", η performance ΙΝΑ.

Τον Μάιο του 2012, στον  'Πολυχώρο Ερμού', η παράσταση POST_VOMIT.

Σχετικές ειδήσεις
Η Μπάμπα Γιαγκά, το σκοτεινό τρυγόνι και ο γλάρος, στις Θεατρικές Συνθέσεις 2016-17
07.02.2017 14:27
Το φεστιβάλ του Beton 7, Θεατρικές Συνθέσεις 2016-17, παρουσιάζει την παράσταση Η Μπάμπα Γιαγκά , το σκοτεινό τρυγόνι και ο γλάρος, από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2017.
Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
20.01.2017 15:43
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα…στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.
ΝINA: 43 διαφορετικές παραλλαγές της τελευταίας σκηνής του «Γλάρου» στο Θέατρο 104
10.01.2017 11:41
Σαράντα τρεις διαφορετικές παραλλαγές της περίφημης τελευταίας σκηνής του «Γλάρου» του Άντον Τσέχωφ σε μία παράσταση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Νίκος Πασχίδης σκηνοθετεί και παρουσιάζει τη «ΝINA», του Steven Dietz «The Nina Variations», στο Βlack Box του Θεάτρου 104.
Αντεροβγάλτης, από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole
20.09.2016 16:46
Η ομάδα Νοσταλγία και το Rabbithole παρουσιάζουν την παράσταση Αντεροβγάλτης, μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Το 1ο επεισόδιο έχει τίτλο “Πώς κάτι που δεν είναι αλήθεια, είναι” και κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.
Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, του Δ. Σολωμού στο Booze Cooperativa
17.03.2016 11:40
Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί στην παράσταση Η Γυναίκα της Ζάκυθος, το έργο του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Φωτεινής Καπελλάκη και της Κατερίνας Παπαγεωργίου.