Από 2 έως 6 Φεβρουαρίου 2015, η Ειρήνη Δράκου παρουσιάζει στο Booze : Terminal-Stage το Σεμινάριο για το Δημιουργό/Ερμηνευτή: Ομάδα & Παίκτης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δημιουργούς & ερμηνευτές γενικότερα (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, performers, εικαστικούς, μουσικούς, φωτογράφους, κινηματογραφιστές, συγγραφείς) που θα συνεργαστούν πάνω σε συγκεκριμένη θεματική.

Μέρος της δουλειάς αυτού του εργαστηρίου, θα στηριχθεί σε ανοιχτές πρόβες στη συνθήκη του πλάνητα/περιπλανώμενου/Φλανέρ, ενός ενεργού παρατηρητή που περιπλανιέται στην πόλη. Αυτό το μέρος του εργαστηρίου εστιάζει στην ενεργοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας με φυσικό κι αυθόρμητο τρόπο, στην εξάσκηση των εκφραστικών μέσων του δημιουργού/ερμηνευτή μέσα από μια πρωτογενή Σωματική λειτουργία και στην αποδόμηση του χώρου και του χρόνου

Το σύνολο της δουλειάς είναι ένα παιχνίδι διερεύνησης αφηγηματικών τρόπων και των ορίων μεταξύ παράστασης και καθημερινότητας, αμφισβήτησης κι επινόησης.

Το δεύτερο σκέλος του εργαστηρίου, στοχεύει στη σωματική προετοιμασία των συμμετεχόντων και στην εγκατάσταση στην ομάδα, μιας βαθύτερης σχέσης μεταξύ των συμμετεχόντων και του περιβάλλοντος, όσο και στην αισθητηριακή εγρήγορση, αφύπνιση της μνήμης και επικοινωνία.

Η δουλειά αυτή επίσης εστιάζει σε μια ολιστική προσέγγιση, μιας και οι μέθοδοι και οι ρουτίνες που περιλαμβάνει έχουν να κάνουν με μια συνολική φροντίδα του δημιουργού/ερμηνευτή.

Συγκεκριμένα το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει: Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης κι εκφραστικών μέσων του δημιουργού/ερμηνευτή – αισθητηριακή εγρήγορση – ατομικό κι ομαδικό ΄ζέσταμα΄ – Συνοχή ομάδας – Μέθοδοι χαλάρωσης κι αφύπνισης.

Η ανάγκη για δημιουργία ενός εργαλείου φροντίδας για τον ερμηνευτή προκύπτει από την πεποίθηση ότι το σώμα είναι ένα ΄φίλτρο έκφρασης΄ που όσο πιο πολύ προστατεύεται τόσο περισσότερο ενεργοποιείται μια ανθρώπινη λειτουργία.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί συνέχεια της εργαστηριακής δουλειάς που κάνει συχνά η ομάδα ΑΣΙΠΚΑ τα καλοκαίρια στα νησιά της Άγονης Γραμμής, και γενικότερα σε αστικά ή μη περιβάλλοντα και πληθυσμούς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ειρήνη Δράκου είναι ηθοποιός. Από το 2007 έχει συστήσει μαζί με το σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο τη θεατρική Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ.

Η ΑΣΙΠΚΑ έχει στο ενεργητικό της πάνω από 13 παραστάσεις, τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μεγάλα Θέατρα αλλα και σε μη συμβατικούς χώρους (εγκατελειμένα κτιρια, δημόσιους χώρους), και τεσσερις κιν. Παραγωγές (τρεις ταινίες μικρού μήκους και πρόσφατα μια ταινία μεγαλου μήκου (Ανεμιστήρας 2014) που παρουσιαστηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Θεσ/κης

Ανάμεσα σ άλλα η Ομάδα έχει προσκληθεί και συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2012, με την παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή (Μικρή Επίδαυρος) από το Εθνικό Θέατρο με το project Στοές (2011), κι έχει συμμετάσχει στα πλαισια του IETM ATHENS με την παράσταση ‘ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ’ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (2013).

Απ’ τις σημαντικότερες δουλειές της επίσης ήταν το Τρίπτυχο του Heiner Muller στις τουαλέτες του Bios (2008) και η παράσταση ‘Σιωπηλές Φωνές’ που στηρίχθηκε σε υλικό ντοκουμέντο κι έγινε στις 6.00 το πρωί (Παλιό Βυρσοδεψείο – Θέατρο Θησείο, 2012-2013), μια δουλειά σε εξέλιξη.

Η τελευταία της δουλειά ήταν η παράσταση ‘Η Ζάλη των Ζώων Πριν τη Σφαγή’ του Δ. Δημητριάδη (Θέατρο Αυλαία – Θέατρο Πορεία, 2014)

Η Ομάδα επίσης, διοργάνωσε πρόσφατα τη Θερινή Κατασκήνωση Παραστατικών Τεχνών Φάμπρικα Ουτοπίας στην Άνδρο και το παράλληλο Φεστιβάλ ‘Χαίρε Άνδρος’ (Ιούλιος 2014)

Η Ειρήνη Δράκου είναι επίσης απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας με Μεταπτυχιακό δίπλωμα πάνω σε Άσκηση & Υγεία.