Ένα ταξίδι εξερεύνησης της γειτονιάς του Δουργουτίου (προσφυγικά Νέου Κόσμου) ξεκινά με το «1ο Εργαστήριο Προετοιμασίας Παράστασης Dourgouti Island Hotel», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 11:00 – 15:00, στο στούντιο «Κινητήρας». Αντλώντας υλικό από μια σειρά δράσεων έρευνας της γειτονιάς με τίτλο «Dourgouti Island Hotel Project» που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, το εργαστήριο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια παράσταση δημόσιου χώρου που θα απαντά στα παραπάνω ερωτήματα και η οποία θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της γειτονιάς τον Ιούνιο του 2015.  

Καλλιτέχνες όλων των παραστατικών τεχνών καλούνται να συμμετάσχουν στην προετοιμασία μιας παράστασης για τη γειτονιά του Δουργουτίου.

-Πώς το αστικό ανάγλυφο μπορεί να γίνει συναισθηματικό και το συναισθηματικό μια παράσταση χοροθεάτρου;

-Πώς ο ιστορικός και αισθητηριακός χάρτης μιας γειτονιάς μπορεί να δώσει έμπνευση για μια performance;

-Πώς από τη γνωριμία και την καταγραφή του παρελθόντος και του παρόντος μιας γειτονιάς μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια νέα σχέση μαζί της μέσα από μια περιπατητική παράσταση στους δρόμους και τις πλατείες της;

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα μέλη της μη κερδοσκοπικής ομάδας παραστατικών τεχνών «όχι  παίζουμε», Γιώργος Σαχίνης και Ειρήνη Αλεξίου, καλούν καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών  (ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, σκηνογράφοι κλπ) να συμμετάσχουν στο εργαστήριο και να επεξεργαστούν όλοι μαζί το υλικό της έρευνας «Dourgouti Island Hotel Project» προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού την παράσταση «Dourgouti Island Hotel».  Το περιεχόμενο της έρευνας αποτελείται από αρχειακό υλικό της περιοχής και εμπειρίες για το χθες, το σήμερα και τα όνειρα της γειτονιάς των προσφυγικών κατοικιών, το οποίο συλλέχθηκε από τους κατοίκους και τους φίλους της γειτονιάς, τους τοπικούς φορείς, καθώς και πολιτιστικές ομάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στο email info@kinitiras.com ή στο τηλέφωνο 210-9248328. Το αντίτιμο συμμετοχής στο εργαστήριο ανέρχεται σε €150 (με τη δυνατότητα εγγραφής ενός 2ου ατόμου εντελώς δωρεάν), ενώ η συμμετοχή στην παράσταση θα είναι προαιρετική.

Το εργαστήριο και όλο το πρόγραμμα «Dourgouti Island Hotel» αποτελεί μέρος του προγράμματος παραστάσεων στην πόλη UrbanDig, της ομάδας «όχι παίζουμε», ενώ το συγκεκριμένο εργαστήριο εντάσσεται στον κύκλο σεμιναρίων του στούντιο «Κινητήρας», χώρο διεξαγωγής του εργαστηρίου.

Λίγα λόγια για το Δουργούτι:

Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο. Το «Dourgouti Island Hotel» είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης, χαρτογραφώντας την περιοχή σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε.

Λίγα λόγια για την ομάδα “όχι παίζουμε”:

Η ομάδα «όχι παίζουμε» δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project ή αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές και κτήρια της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Επανα-συστήνει την πόλη μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Με τη δράση Συγγραφείς του Κόσμου, η ομάδα συνεργάζεται με θεατρικές σκηνές, παρουσιάζοντας νέες σκηνικές προσεγγίσεις σε έργα διεθνούς απήχησης. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές και σημαντικές διακρίσεις.