Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Ο Κωστής Φωκάς στο Atopos Unlocked

Ο Κωστής Φωκάς στο Atopos Unlocked

To Atopos Unlocked, το νέο πρόγραμμα του πολιτιστικού οργανισμού Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos cvc), είναι εμπνευσμένο από τη νέα έρευνα της Atopos: την απεικόνιση του γυμνού σώματος από τη νέα γενιά καλλιτεχνών του Tumblr και των social media.


Μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στη έρευνα του οργανισμού με τίτλο Unlocked θα κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τη La Gaîté lyrique στο Παρίσι το 2015. Το Atopos Unlocked συνεχίζεται με τη συμμετοχή του φωτογράφου Κωστή Φωκά.

 
Ο Ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Λίγο μετά την έκθεσή του στη Βρετανική πρωτεύουσα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Queer Archive, ο Φωκάς καταλαμβάνει τους χώρους της Atopos παράγοντας μια σειρά από νέα έργα στο πλαίσιο του residency Occupy Atopos. Οι φωτογραφίες του, παίρνοντας συχνά τη μορφή ενός προσωπικού ημερολογίου, έχουν παρομοιαστεί με τη μαρτυρία ενός ανθρώπινου γλυπτού στοιχειοθετώντας ένα τοπίο όπου το παράδοξο συναντά το συνηθισμένο. Κατά τη φωτογράφιση ο Φωκάς χρησιμοποιεί τα μοντέλα του ως παιχνίδια, συχνά με προβοκατόρικο ή χιουμοριστικό τρόπο, δίνοντάς τους, ταυτόχρονα, την ελευθερία να συμμετάσχουν στην όλη δημιουργική διαδικασία. Στα έργα του συχνά προσθέτει διάφορα μέσα και props όπως μάσκες, sex toys ή φθηνές κάμερες επιδιώκοντας να αποτυπώσει τη στιγμή, να συλλάβει το αντικείμενό του μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.


Η δουλειά του Κωστή Φωκά, επηρεασμένη μεταξύ άλλων από τον φωτογράφο Guy Burdin, το κίνημα του ντανταϊσμού, την Glitch Art, αλλά και το μεταμεσονύχτιο scrolling στο Tumblr έχει παρουσιαστεί με εκτενή αφιερώματα στο Metal Magazine, στο Beautiful/Decay, στο iGNANT, στο Lui, στο dazeddigital και σε πολλά ακόμη διεθνή έντυπα και sites.
 

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων λειτουργίας της η Atopos «ξεκλειδώνει», παράλληλα, τους χώρους και τις συλλογές της για το κοινό παρουσιάζοντας δημιουργίες του Βρετανού σχεδιαστή Craig Green καθώς και χάρτινα φορέματα της Atopos Paper Fashion collection. H παρουσίαση της συλλογής, η οποία περιλαμβάνει συλλεκτικά φορέματα των Issey Miyake, Helmut Lang, Maison Martin Margiela, Walter Van Beirendonck και Hussein Chalayan, το Campbell Soup Dress after Andy Warhol, το Lisa Dress του Robert Wilson, το Yellow Pages Dress του Howard Hodgkin μεταξύ άλλων, θα εναλλάσσεται σε τακτά διαστήματα.
 

Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης

Σχετικές ειδήσεις
Ο Ilan Manouach στο Atopos BlahBlahBlah
09.06.2016 10:30
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισμού με τίτλο UNLOCKED. Ένα βιβλίο που επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του Γυμνού Σώματος στη μετα-φωτογραφική, ψηφιακή εποχή.
Atopos cvc και Andrey Bogush στο Sterna Art Project
01.06.2016 14:56
Η Atopos cvc με χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία με τον οργανισμό Sterna Art Project από το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα.
Το έργο του Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη στο Atopos CVC
03.03.2016 17:11
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισμού με τίτλο UNLOCKED.
Μια έκθεση με θέμα το βιβλίο Unlocked στην Atopos cvc
04.02.2016 14:14
Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας της έκδοσης UNLOCKED παρουσιάζεται στο κτίριο της ATOPOS cvc μια ιδιότυπη έκθεση με πρωταγωνιστή το βιβλίο ως objet d’art.
Lana, Tears of Emotion του Georges Jacotey στο Atopos BlahBlahBlah
03.11.2015 09:55
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την επερχόμενη έκδοση του οργανισμού με τίτλο Unlocked.