Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Δαββέτα, Η Εβραία νύφη.

Κάθε µέρα πεθαίνουµε κι από λίγο.

Πεθαίνουµε διακριτικά, χωρίς

βιασύνες, δίχως ντροπές, µε θάρρος,

µε επαγγελµατική αξιοπρέπεια.

Αιµορραγούµε οικογενειακώς,

ποτίζοντας εκείνο το παχύ χορτάρι

που άλλοτε οι πρόγονοί µας ξαπλωµένοι πάνω του ονειρευόντουσαν

πως «αύριο όλα θα διορθωθούν», υπάρχουν περιθώρια, αν όχι γι’ αυτούς,

τουλάχιστον για τα παιδιά τους.

Αθήνα−Βερολίνο−Θεσσαλονίκη. Μια νέα γυναίκα αναζητά στοιχεία για την εμπλοκή του πατέρα της στον αφανισμό των Ελλήνων Εβραίων. Με πρόσχημα τη ζωγραφική, στη σκιά άγνωστων θυμάτων, οικογενειακών φαντασμάτων και μιας αδιόρατης ενοχής, πασχίζει να ανακαλύψει το λεπτό όριο ανάμεσα στη ζωή που ζούμε και στη ζωή που επινοούμε.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα  […] που μέσα από την πρωτότυπη φόρμα του συνδυάζει τις πιο απίθανες κτηνώδεις σχέσεις των ηρώων του. Συνεχώς σε εκπλήσσει, συνεχώς βρίσκεσαι μπροστά σε

ερωτηματικά που τροφοδοτούν όλο και εντονότερα τη δράση και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα πανέξυπνο μιξάζ του γραπτού λόγου με τον προφορικό, που κάνει την ανάγνωση απολαυστική.

Κώστας Μουρσελάς, συγγραφέας

O Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας και κριτικός (Αθήνα, 1960), πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα από τις σελίδες του περιοδικού «Διαγώνιος» το 1981. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξι ποιητικά βιβλία (Οι εραστές της Όστριας, Λευκή Φούγκα, Η μυστική ταφή της Ελεονόρας Τίλσεν, Τα μήλα της Εδέμ, Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ, 15 Οκτωβρίου 1960), μια συλλογή διηγημάτων (Ιστορίες μιας ανάσας) και τρία μυθιστορήματα (Το θήραμα, Λευκή πετσέτα στο ρινγκ, Η εβραία νύφη). Το 2010 το βιβλίο του Η εβραία νύφη τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε στην Ολλανδία σε μετάφραση του Hero Hokwerda. Επίσης, ποιήματα και διηγήματά του μεταφράστηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία μια επιλογή του ποιητικού του έργου σε απόδοση Tomas Nairn. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Partisan Review, Agenda, Waves, Modern Poetry in Translation, Erythia. Υπό έκδοση βρίσκεται ο τόμος Η λογοτεχνία υπό κρίση, στον οποίο ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει τα κριτικά του κείμενα που δημοσίευσε κατά καιρούς σε περιοδικά κι εφημερίδες (Το Βήμα, Καθημερινή, Το Τέταρτο, Νέα Εστία, Εντευκτήριο κ.ά.).