Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

The Shark, με τη Μαρίκα Κλαμπατσέα στον Ιανό

The Shark, με τη Μαρίκα Κλαμπατσέα στον Ιανό

Ο Mack the Knife, η μπαλάντα του Kurt Weill σε στίχους Bertolt Brecht, είναι το σημείο αναφοράς στην performance που η Μαρίκα Κλαμπατσέα, Σοπράνο Πιανίστρια και Συνθέτης στην πρωτοποριακή μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, θα παρουσιάσει στον Ιανό.


Μετά "Τα Τραίνα", αυτά που μετέφεραν εκατομμύρια Εβραίων και πολιτικών κρατούμενων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, τη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής, η performance “THE SHARK”, “O Καρχαρίας”, γίνεται και μια έννοια για τη Μαρίκα,  που σηματοδοτεί την αδηφάγο συντηρητική και ρατσιστική κοινωνία του σήμερα, πλέκοντας γύρω του και το νήμα μιας μουσικής διαδρομής που διασχίζει όλη την Ευρώπη ξεκινώντας από τον Μεσοπόλεμο και φτάνοντας ως την μεταπολεμική περίοδο.


 

Θα ακουστούν έργα των Hanns Eisler, Kurt Weill, Gustav Mahler, τραγούδια στην εβραιογερμανική διάλεκτο Yiddish όπως χαρακτηριστικά το απαγορευμένο ταγκό "Makh zu die eygelekh", νανούρισμα, του συνθέτη David Beygelman που εξοντώθηκε στον θάλαμο των αερίων του Auschwitz, spirituals, blues και ανάμεσα σε άλλα, τραγούδια του Πολωνού συνθέτη και τραγουδοποιού Aleksander Kulisiewitz. Στη μουσική αυτή αναδρομή “The Shark” θα υπάρχουν και συνθέσεις - ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί της Μαρίκας Κλαμπατσέα, όπως χαρακτηριστικά ο αυτοσχεδιασμός στο "Un Bel di vedremo" άρια από την Madamme Butterfly του Giacomo Puccini  όπου τραγουδά επιθετικά, ενώ συνοδεύεται από το πιάνο που παίζει η ίδια φτάνοντας τη φωνή της στα άκρα..Η πρόκληση για την μουσική αυτή “επίθεση” και ερμηνεία, είναι η ταύτιση της Μαρίκας με το δράμα της Γαλοεβραίας σοπράνο και πιανίστριας Fania Fenelon και η οργή που θα μπορούσε να έχει απέναντι στους ναζιστές αξιωματικούς των Ες Ες, όταν την εξανάγκαζαν να τραγουδά την άρια αυτή στην ορχήστρα του στρατοπέδου του Auschwitz. 


 

Η performance "THE SHARK" συνθέτει και φέρνει στη μνήμη τη μουσική του καμπαρέ του Μεσοπόλεμου, με τραγούδια σε στίχους του Bertolt Brecht και μουσική των Weill, Eisler, που ζωντανεύουν και παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από την Παρωδία - ερμηνεία της Μαρίκας˙ τραγούδια ακόμη, σαν το Lilly Marleen που έχει ερμηνεύσει η, Marlen Dietrrich ή το Partizan του. Leonard Cohen. Η Μαρίκα στο The Shark θα ερμηνεύσει πιστά φέρνοντας πάλι στο φως μέρος της συλλογής της μουσικής και των τραγουδιών, που γράφτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και γκέτο - εμπειρία των ανθρώπων που βρήκαν τη δύναμη να κάνουν τον πόνο και τον φόβο τους τραγούδι, να ξορκίσουν τον θάνατο με την τέχνη. Μαρτυρίες εκφρασμένες μέσα από μια μουσική που απαγορεύτηκε αλλά τραγουδήθηκε και υμνεί την ανθρώπινη ζωή, θυμίζοντας πως η δύναμη και η θέληση που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του, μπορεί να νικήσει ακόμη και τις πιο ακραίες μορφές βίας, καταπίεσης και ρατσισμού.


Μαρίκα Κλαμπατσέα, πιάνο-φωνή
Κώστας Παπαδόπουλος, πιάνο
Βαγγέλης Χρήστου, ηθοποιός

Σχετικές ειδήσεις
Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου στον Ιανό
07.02.2017 11:17
Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, ένας καλλιτέχνης που έχει προκαλέσει ήδη αίσθηση με την πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα του ως ερμηνευτής, μουσικός, πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης, ένα χρόνο μετά την παρθενική του εμφάνιση στον ΙΑΝΟ, παρουσιάζει αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο· ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ με τα ομορφότερα κλασικά τραγούδια διαμάντια του διεθνούς και του ελληνικού ρεπερτορίου.
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα παρουσιάζει το KALT στο Μουσείο Μπενάκη
27.12.2016 11:56
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, σοπράνο, συνθέτις και πιανίστα της avant-garde σκηνής, γνωστή για τις τολμηρές ερμηνείες και συνθέσεις της στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό αλλά και την ανασύνθεση της κλασσικής φόρμας, παρουσιάζει την performance «KALT» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 27 Ιανουαρίου 2017.
08.11.2016 10:59
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα κάνει μια σειρά εμφανίσεων για το αγαπημένο της κοινό, με αφετηρία το art bar Ρότα στις 11 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει την performance «Smile».
O συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης ζωντανά στον Ιανό
28.03.2016 13:47
O συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής Νεοκλής Νεοφυτίδης έρχεται το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στον Ιανό, για πρώτη φορά σε μία βραδιά με δικά του τραγούδια από τον προσωπικό του δίσκο «Φαγιούμ».
Πάρτε μου την άγκυρα απ' το νου: Ο Τάκης Βούης σε τραγούδια με ποιητικό λόγο στον Ιανό
18.03.2016 15:09
Ο Τάκης Βούης με τη φιλική συμμετοχή του σημαντικού συνθέτη και κλασσικού κιθαριστή Νότη Μαυρουδή μας προσκαλεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 στον Ιανό να σηκώσουμε την άγκυρα από το νου και να ξεκινήσουμε με ανοιχτά πανιά το ταξίδι της μελοποιημένης ποίησης.