Η Ρούλα Πατεράκη συνεχίζει να μεταμορφώνεται με επιτυχία σε Πατρίσια Χάισμιθ κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ στο Θέατρο 104 πρωταγωνιστώντας στο έργο «Πατρίσια Χάισμιθ: εισαγωγή στο σασπένς», που έγραψε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος και σκηνοθέτησε ο Ιωσήφ Βαρδάκης με ρυθμούς αστυνομικού θρίλερ.

Η διάσημη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής σε υποψήφιους νέους λογοτέχνες, αναλύει τι είναι το σασπένς και πώς δημιουργείται, τι ρόλο παίζει η ατμόσφαιρα, πως κατασκευάζονται πετυχημένοι χαρακτήρες, που βρίσκεται η έμπνευση και πως οργανώνεται η πλοκή. Σταδιακά ο θεατής οδηγείται μέσα στον σκοτεινό της κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να γίνει δολοφόνος. Τρεις μαθητές της, που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ευθύμης Γεωργόπουλος και Νίκος Μαυράκης αναλαμβάνουν τους ρόλους φανταστικών χαρακτήρων και δίνουν σάρκα και οστά στους φόβους και τις φαντασιώσεις της.

           

Σημείωμα του συγγραφέα Παναγιώτη Χριστόπουλου

Το έργο γράφτηκε με αφορμή ένα εγχειρίδιο για επίδοξους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της Πατρίσια Χάισμιθ με τίτλο «Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας και δράσης».

Πρόκειται για την πιο τρυφερή ερωτική επιστολή για τη συγγραφή που έχω διαβάσει ποτέ. Μια ματιά στην καθημερινότητα ενός συγγραφέα και μαζί διάφορες συμβουλές επιβίωσης για κάθε άνθρωπο που έχει αποφασίσει να αφιερώσει τη ζωή του στο γράψιμο.

«Τι είναι σασπένς; Σασπένς, είναι να σκέφτεσαι το χειρότερο για τους ανθρώπους. Είναι το κουσούρι που σου αφήνει αυτό το επάγγελμα. Ένας ποιητής, δεν ξέρω, ίσως και να βλέπει γύρω του κάτι καλύτερο» λέει η Χάισμιθ στο έργο.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ιωσήφ Βαρδάκη

Από την αρχή θέλαμε να κάνουμε κάτι που να αποδίδει το σαρκαστικό χιούμορ αλλά και την παρανοϊκή ματιά της συγγραφέας πάνω στην καθημερινότητα. Αυτό έκανε η Χάισμιθ: Έπαιρνε απλές, καθημερινές καταστάσεις και τις διάβρωνε για να φέρει στην επιφάνεια την δολοφονική δυνατότητα του καθενός. Και το έκανε με μεγάλο προσωπικό κόστος. Η παράνοια έφτασε να διαβρώσει και τη δική της ζωή. Ήμαστε πολύ τυχεροί που μια ηθοποιός με την αντίληψη και το ταλέντο της Ρούλας Πατεράκη δίνει στην Πατ του έργου την ζωή που της αρμόζει. Όμως και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς έχουμε σταθεί πολύ τυχεροί. Η Μαρκέλλα Γιαννάτου, δημιουργεί μια εξαιρετική αντίστιξη στην Χάισμιθ, όπως και τα αγόρια – ο Ευθύμης Γεωργόπουλος και ο Νίκος Μαυράκης – σε ρόλους ειρωνικών Ρίπλεϊ.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Παναγιώτης Χριστόπουλος

Σκηνοθεσία : Ιωσήφ Βαρδάκης

Πρωτότυπη Μουσική : Γιώργος Ρους

Σκηνικό : Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Παπουλή

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Καλλιανίδου

Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Βοηθός φωτιστή: Μαρίνα Κόντα

Ερμηνεύουν οι :  Ρούλα Πατεράκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Νίκος Μαυράκης