Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Κινηματογραφικά βραβεία Lux 2008

Κινηματογραφικά βραβεία Lux 2008
Στις 22 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα απονείμει για δεύτερη φορά, το Βραβείο LUX, ένα βραβείο που προάγει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Οι κινηματογραφικές ταινίες που διαγωνίζονται στη φετινή εκδήλωση είναι Το Delta του Kornél MUNDRUCZÓ, το Le silence de Lorna, των Jean-Pierre και Luc DARDENNE και το Obcan Havel, των Miroslav JANEK Pavel KOUTECKÝ.

Τους τρεις φιναλίστ επέλεξε μεταξύ 10 κινηματογραφικών έργων ένα ανεξάρτητο πάνελ διακεκριμένων ανθρώπων του σινεμά . Το έργο που θα αποσπάσει το Βραβείο θα πρέπει να καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την παγκοσμιότητα των ευρωπαϊκών αξιών και/ή την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και/ή να συμβάλλει στις συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Με το Βραβείο αυτό το ΕΚ επιθυμεί να δώσει μια ώθηση στην διανομή ευρωπαϊκών κινηματογραφικών έργων αλλά και να ενθαρρύνει την κινηματογραφική παραγωγή εντός της ενιαίας αγοράς. Το βραβευθέν έργο θα μεταγλωττιστεί στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Το Βραβείο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 87.000 ευρώ.

Το 2007 απονεμήθηκε στο γερμανικό έργο Στην άκρη του Παραδείσου του Fatih Akin.

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω δορυφόρου σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Τετάρτη 22-10-8 από τις 11.15 έως τις 11.30. Στις 14.30, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Gérard ONESTA καθώς και οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί των τριών υποψήφιων ταινιών θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα Τύπου του ΕΚ. Από τις 12.00 έως και τις 13.00 οι συντελεστές θα είναι διαθέσιμοι για συνεντεύξεις

Σχετικές ειδήσεις
Δύο νέα βραβεία για το
03.11.2016 14:20
Το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου κέρδισε χθες βράδυ στην Φλωρεντία, στο Montelupo Fiorentino MIIFF, το "Invisible" του Δημήτρη Αθανίτη
10 χρόνια Βραβείο LUX: Προβολή της ταινίας Ατίθασες στο ΦΚΘ
07.10.2016 17:29
Είναι ένας από τους κυριότερους θεσμούς στο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό στερέωμα και φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία ζωής: το Βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, προβάλλοντας την ταινία Ατίθασες /Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν / Deniz Gamze Ergüven, η οποία απέσπασε πέρυσι το βραβείο.
Η συμπαραγωγή της ΕΡΤ «Limbo» υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο
25.08.2016 11:37
Η μικρού μήκους ταινία «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη -στην οποία συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ- εξασφάλισε υποψηφιότητα για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2016 (European Film Awards).
Το «Suntan» στην τελική δεκάδα για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
05.07.2016 13:15
Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι μια από τις δέκα ταινίες που διεκδικούν το βραβείο Lux για το 2016, το επίσημο βραβείο στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.