Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Work: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Elika

Work: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Elika

H γκαλερί Elika από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Work. Η έκθεση, εστιάζοντας στην ιδέα της εργασίας, συγκεντρώνει έργα δέκα καλλιτεχνών που πραγματεύονται άμεσα ή έμμεσα την έννοια της δεξιοτεχνίας και έχει ως στόχο να αναδείξει την επανεμφάνισή της στη σύγχρονη τέχνη, διερευνώντας τη σημασία της.

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από τη χειροτεχνία και εφάμιλλες πρακτικές το οποίο επικεντρώνεται στη χρησιμοποίηση και οικειοποίηση τους στο πλαίσιο μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής στρατηγικής. Πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται και αντλούν από παραδοσιακές και λαϊκές μορφές τέχνης, ενώ μέθοδοι και υλικά που σχετίζονται περισσότερο με τις εφαρμοσμένες παρά με τις καλές τέχνες επηρεάζουν και ενσωματώνονται στη δουλειά καλλιτεχνών που παραμένουν καθ΄ όλα σύγχρονοι. Κι όμως, παρόλο που η ενσωμάτωση της δεξιοτεχνίας στην τέχνη φαίνεται επίκαιρη, η κοινώς αποδεκτή ιεραρχική σχέση μεταξύ των δύο συντελεί στο να αποτελεί η αναβίωσή της στο συγκεκριμένο πλαίσιο ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο.

 

Η ιδέα της εργασίας, ως κοινός παρανομαστής των έργων, θέτει ερωτήματα πάνω στη σχέση μεταξύ χειροποίητου και readymade, καθώς και μεταξύ χειρονακτικών πρακτικών και μαζικής παραγωγής. Θίγει ζητήματα όπως το διακοσμητικό, το design, η λαογραφία και οι παραδοσιακές μορφές τέχνης και ανοίγει μια συζήτηση γύρω από τις έννοιες του πρωτότυπου και της αυθεντικότητας, της αυτονομίας, της αναπαραγωγιμότητας, της υλικότητας, της αισθητικής αξίας και της αξίας εν γένει, καθώς και του έργου τέχνης ως εμπορεύσιμου προϊόντος. Απώτερος στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την σημασία των πρακτικών που παρουσιάζονται, υπογραμμίζοντας ότι οι καλλιτέχνες που επιλέγουν να συνδιαλεχθούν μέσα από το έργο τους με την ευρύτερη έννοια της δεξιοτεχνίας, το κάνουν από μια θέση που λαμβάνει υπόψη τα κληροδοτήματα του εικοστού αιώνα: Κατά κύριο λόγο την παράδοση του readymade όπως αυτή αναδύθηκε από τα κινήματα της πρωτοπορίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, καθώς και το άυλο αντικείμενο των μεταγενέστερων εννοιολογικών αναζητήσεων. Το ζήτημα της δεξιοτεχνίας γίνεται εντέλει το αυτοαναφορικό ζήτημα της σύγχρονης τέχνης.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: James Balmforth, James Capper, Sarai Leόn, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Κοσμάς Νικολάου , Απόστολος Ντελάκος, Κώστας Ρουσσάκης, Σάββας Χριστοδουλίδης, Andreas Sell, Raed Yassin

 

Eπιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη

 

Έργο : Aπόστολος Ντελάκος, re-chinoiserie, 2010, εφυαλωμένος πηλός, διαστάσεις μεταβλητές

Σχετικές ειδήσεις
Οδοιπορικό: Ομαδική έκθεση στην Eleni Koroneou Gallery
27.01.2017 17:07
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Οδοιπορικό» εμπνευσμένη από τη καταγραφή των πορειών των καλλιτεχνών John Bock, Martin Kippenberger, Michael Krebber, Μαρία Παπαδημητρίου μέσα από τα έργα τους.
Η Κόκκινη Γραμμή: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί ARTZONE 42
11.01.2017 11:51
Η γκαλερί Art Zone 42 φιλοξενεί από τις 12 Ιανουαρίου ως τις 4 Φεβρουαρίου 2017 την ομαδική έκθεση με τον τίτλο Η Κόκκινη Γραμμή σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.
Form & Content, ομαδική έκθεση στη γκαλερί 7
02.12.2016 16:37
Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 η γκαλερί «7» παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Form & Content (Φόρμα & Περιεχόμενο).
Paradise: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
04.07.2016 11:44
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Paradise», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Kάτι το πολύ
24.02.2016 17:01
Με εκκίνηση την έκθεση και έκδοση ορόσημο του 1984 «Kάτι το Ωραίον» από τους «Φίλους του Αντί», η γκαλερί Elika παρουσιάζει μία ομαδική έκθεση που εξερευνά τα όρια του κιτς στην σύγχρονη τέχνη.