Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Four Letters Apart / Children in the Age of ADHD, από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Four Letters Apart / Children in the Age of ADHD, από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το CineDoc 2014- 15 παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Four Letters Apart - Παιδιά με σύνδρομο Διαταραχής, Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας, της Erlend E. Mo, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερκινητικότητας στην εκπαίδευση σήμερα;

Παρακολουθούμε επί έναν ολόκληρο χρόνο τον εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης τριών υπερκινητικών παιδιών στη Δανία, σε ένα μοναδικό στον πλανήτη πρότυπο δημοτικό σχολείο.

 

Ο Μαρίνο, ο Μάρτιν και ο Βίκτωρ μετέχουν σε ένα ειδικό τμήμα στο σχολείο τους για παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο ΔΕΠΥ.  Παρουσιάζουν προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης, επιθετικότητα και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Κάποια από τα παιδιά στο τμήμα που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση αυτή και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, κάποια όχι. Μερικά εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες.

 

Οι δάσκαλοι και οι γονείς των παιδιών αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε ένα εξάμηνο πείραμα με μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση που επιδιώκει να βελτιώσει την κατάσταση των παιδιών χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Η ταινία καταγράφει την πορεία των παιδιών από την αρχή ως το τέλος, στο σχολείο και το σπίτι, σε καλές και κακές μέρες, μέσα από ήττες και θριάμβους.

 

Με αφορμή την προβολή , θα ακολουθήσει συζήτηση με την ψυχολόγο κυρία Σοφία Γεωργουτσάκου, για το πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερκινητικότητας στην ελληνική εκπαίδευση σήμερα.

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας. Σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

 

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός.

 

Σκηνοθεσία: Erlend E. Mo | 87 | 2013 | Δανία

Γλώσσα: Γαλλικά με ελληνικούς υποτίτλους. To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Διοργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου , Δήμητρα Κουζή

 

Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Les saisons από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 16:51
Η προβολή του ντοκιμαντέρ Les saisons στα πλαίσια του CineDoc γίνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.05.2016 11:36
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.