Με αφορμή το έργο «Το πορτραίτο της Ντόρα», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, η Νάντια Συρίου, που αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές της παράστασης, μιλάει στο Culturenow, τόσο για τις κοινωνικές και πολιτικές εκφάνσεις του κειμένου, όσο και την θεατρική ομάδα «Λωτοφάγοι» με την οποία συμπορεύεται θεατρικά.

Συνέντευξη Αναστασία Ρίζου

CultureNow: «Το πορτραίτο της Ντόρα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την ομάδα «Λωτοφάγοι» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Τι πραγματεύεται αυτή η παράσταση;

Νάντια Συρίου: «Το Πορτραίτο της Ντόρα» είναι βασισμένο στη θεραπεία της δεκαοχτάχρονης Ιda Bauer, ανατρέχει στις απαρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας και εστιάζει στα κενά, τις αντιφάσεις και τις προκαταλήψεις της Φροϋδικής μελέτης πάνω στην υστερία, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων από την οπτική γωνία του κοριτσιού.

C. N.: Μιλήστε μας για τη συγγραφέα του έργου, σημαντική εκπρόσωπο του φεμινιστικού κινήματος, καθώς και πώς αποτυπώνονται αυτές της οι πεποιθήσεις στο έργο που συμμετέχετε.

Ν. Σ.: Η Hélène Cixous γεννημένη στην Αλγερία το 1937, είναι γνωστή από τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Théâtre du Soleil και την Ariane Mnouchkin. Είναι ακαδημαϊκός, φεμινίστρια, φιλόσοφος, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, κυριότερη εκπρόσωπος, της μετα-δομιστικής φεμινιστικής θεωρίας.

Η Hélène Cixous μέσα από αυτό της το έργο πάει κόντρα στις καθιερωμένες αντιλήψεις της κοινωνίας και παραθέτει μέσα από έναν ποιητικό λόγο την αλήθεια όλων και αυτή του κοριτσιού, θέλοντας να αφήσει τον θεατή να αναγνωρίσει πως τίποτα δεν είναι απόλυτο, όλα από κάπου πηγάζουν… στοιχείο του μεταστρουκτουραλισμού που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε τάση καθολικισµού, καθώς από τη μία απορρίπτει τη δυνατότητα της απόλυτης αλήθειας και της αντικειµενικότητας ενώ από την άλλη αποδέχεται το γεγονός ότι η γνώση κατασκευάζεται κοινωνικά.

 
C. N.: Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε, ερχόμενη σε επαφή με ένα κείμενο τόσο κοντά στο γυναικείο ψυχισμό;

Ν. Σ.: Ως γυναίκα όντως αναγνώρισα πως  ανά τους αιώνες η αναζήτηση του νοήματος της ζωής μας πηγάζει πρώτα απ΄όλα από την ανακάλυψη και αποδοχή της σεξουαλικής μας ταυτότητας, κάτι που όμως δεν αφορά κάποιο συγκεκριμμένο φύλο αλλά κάθε νοήμονα άνθρωπο. Από που προερχόμαστε, τι πιστεύουμε και τι ψάχνουμε θα διαμορφώσουν το πως ψάχνουμε και τι θα βρούμε.

Είναι σημαντικό να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αναζήτηση «της αλήθειας με ουσία και όχι …επί της ουσίας».

C. N.: Ταυτόχρονα συμμετέχετε και στην παιδική παράσταση «Τριγονωψαρούλη μην εμπιστεύεσαι…ΠΟΤΕ αχινό». Πόσο διαφορετικές είναι οι απαιτήσεις ενός κειμένου απευθυνόμενο στο λιλιπούτειο κοινό;

Ν. Σ.:  Θεωρώ προσωπικά πως οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες γιατί εδώ δεν έχουμε έναν ενήλικα που προσπαθούμε να του περάσουμε κάποια μηνύματα που αν θέλει τα κρατά ή πάλι όχι, αλλά ενός μελλοντικού ενήλικα που από αυτές τις πρώτες ηλικίες προσπαθεί να γνωρίσει τον κόσμο… Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εξίσου σοβαροί δύο φορές παραπάνω, πόσο μάλλον με ένα θέμα όπως αυτό του ρατσισμού και της βίας που πραγματεύεται η παράσταση μας.

C. N.: Οι «Λωτοφάγοι» είναι μια ομάδα, που διεκδικεί μία θέση στο ελληνικό θεατρικό σύμπαν. Πείτε μας δυο λόγια για την δημιουργία και τους στόχους της.

Ν. Σ.: Η ίδρυση της θεατρικής ομάδας «Λωτοφάγοι» είναι δημιούργημα της Αθηνάς Αρσένη από το 2008. Στόχος της ομάδας η δημιουργία και η εξερεύνηση των παραστατικών τεχνών. Οι θεατρικές παραστάσεις τους άλλοτε βασίζονται στο θέατρο επινόησης και άλλοτε συνεργάζονται ή επιλέγουν συγγραφείς με έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Είμαι χαρούμενη πού από το 2012 συμμετέχω κι εγώ σε αυτήν την ομάδα,περήφανη για κάθε έργο που έχουμε ανεβάσει και πιο πολύ ακόμη, για τους δεσμούς που έχουμε συνάψει με όλα τα μέλη της ομάδας-παρέας.

C. N.: Τι ετοιμάζετε στη συνέχεια; Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα μελλοντικά σχέδια;

Ν. Σ.: Το πορτραίτο της Ντόρα θα είναι μέχρι και τις 3 Φλεβάρη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και μετά θα ακολουθήσουν κάποιες παραστάσεις εκτός Αθηνών. Συνεχίζω να ονειρεύομαι ξύπνια και να πραγματοποιώ τα όνειρα μου πάνω στην σκηνή!

Η παράσταση Το πορτραίτο της Ντόρα παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Περισσότερες πληροφορίες.