Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Η Carmen στην πιο παθιασμένη εκδοχή της!

Η Carmen στην πιο παθιασμένη εκδοχή της!
Η θρυλική φλαµένκο παράσταση του Antonio Gades, που έγινε ταινία από τον Carlos Saura, γιορτάζει τα 25 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη της πρεμιέρα με μία διεθνή περιοδεία .

Και ανάμεσα στις ημερομηνίες της εορταστικής περιοδείας βρίσκεται και η Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί τέσσερις μόνο παραστάσεις από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Badminton.

H παράσταση πραγματεύεται τη συνεργασία μιας οµάδας χορευτών, η οποία εργάζεται πάνω σε µια καινούρια, φλαµένκο εκδοχή της Κάρµεν, μέσα στην οποία τα όρια ανάµεσα στη µυθοπλασία και την πραγµατικότητα θα µπερδευτούν επικίνδυνα από τον έρωτα του Αντόνιο, του χορογράφου της οµάδας, για την κύρια χορεύτριά του.

Πρόκειται για έναν έρωτας κεραυνοβόλο και παράφορο, που πνίγει µέσα στη δαιµονισµένη φύση του την ανάγκη της ηρωίδας για προσωπική ελευθερία και καταλήγει µε απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Στην πραγματικότητα είναι μια θρυλική παράσταση µέσα στην παράσταση, που ξαναδιάβασε µε απρόβλεπτα γοητευτικό τρόπο τον µύθο της Κάρµεν, και επέβαλε τον Antonio Gades στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωµα.

Οι χορογραφίες του Gades στην Κάρµεν αναβίωσαν την παράδοση και το ατόφιο πάθος του φλαµένκο, απογυμνώνοντας το από τα φτηνά στολίδια και τα διακοσμητικά στοιχεία που του είχε προσδώσει το δικτατορικό καθεστώς στην Ισπανία την εποχή του Φράνκο και εκτόξευσαν τη φήµη του δημιουργού τους.

Οι χορευτές κάνουν ευρεία χρήση του χώρου και κρατούν συχνά το ρυθμό µε τους βηματισμούς των παπουτσιών (zapateado) και των τακουνιών (taconeo). To φλαµένκο του Gades είναι καθαρό, ουσιαστικό και απαλλαγµένο από την επιτηδευµένη δεξιοτεχνία.

Η παράσταση, σ’ αυτή την εκδοχή, έκανε πρώτη παγκόσµια πρεµιέρα το 1983 στο Théâtre de Paris, ενώ η οµώνυµη ταινία του Carlos Saura, κυκλοφόρησε λίγο αργότερα µε πρωταγωνιστή και πάλι τον Gades και τις χορεύτριες Laura del Sol και Cristina Hoyos.

Η διεθνής περιοδεία της Κάρµεν, για τα 25 χρόνια από την πρεµιέρα του κλασικού αριστουργήµατος, ήταν μία απόφαση της Compañia Antonio Gades, που ιδρύθηκε από τον αξέχαστο δάσκαλο του φλαµένκο το 1999 και που υποστηρίζεται από το «Ιδρύµα Antonio Gades», η οποία πάρθηκε μετά τον θάνατο του το 2004.

Σχετικές ειδήσεις
Κερδίστε 50 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της παράστασης «Μιά πέτρα λάθος» στο Θέατρο Τέχνης!
13.10.2016 10:06
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θεόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος». Το Θέατρο Τέχνης δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του CultureNow.gr να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της παράστασης την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 9.15, προσφέροντας 50 διπλές προσκλήσεις!!!
Sold out η πρεμιέρα του Φάουστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
16.09.2016 16:57
Πέντε ακριβώς ημέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων, ο "Φάουστ" της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα στους κεντρικούς ρόλους, συνεχίζει σε τροχιά καλλιτεχνικής και εισπρακτικής επιτυχίας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της 21ης Σεπτεμβρίου έχουν ήδη εξαντληθεί.
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό σε περιοδεία
02.08.2016 12:45
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, μετά την πρεμιέρα της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 5 & 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία ανά την Ελλάδα, η οποία θα ολοκληρωθεί με μία μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο.
Επτά επί Θήβας: Πρεμιέρα με πλήθος κόσμου στο Θέατρο Δάσους
08.07.2016 09:58
Σε ένα γεμάτο Θέατρο Δάσους, με πάνω από 2.000 θεατές, και με το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, δόθηκε η πρεμιέρα της παράστασης του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας», στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016.
Holy Beat στο Bios: Party πριν την πρεμιέρα!
18.03.2016 15:15
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, λίγο πριν την πρεμιέρα του Holy Beat, ελάτε στο Bios.Tesla να χορέψουμε σε ρυθμούς swing, jazz & rock ‘n’ roll. Το μπαρ θα σερβίρει το μοναδικό cocktail Holy Spirit, φτιαγμένο ειδικά για την περίσταση σε τιμή έκπληξη!