Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εν Χορώ τότε, με τη Χορωδία του Τρίτου - Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου

Εν Χορώ τότε, με τη Χορωδία του Τρίτου - Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο της  Μαριέλλης Σφακιανάκη-Μανωλίδου, ΕΝ ΧΟΡΩ τότε, με τη Χορωδία του Τρίτου.

 

Στο νέο της βιβλίο η Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου ανατρέχει στην ιστορία του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η συγγραφέας υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Χορωδίας του Τρίτου. Φωτογραφίζοντας με γλαφυρότητα το χορωδιακό πορτρέτο των Αθηνών της δεκαετίας του εξήντα, η αφήγηση ξεκινά από τα πρώτα ερασιτεχνικά σύνολα, όπως τη Χορωδία Αθηνών, τη Xορωδία της Θάλειας Βυζαντίου, του Μιχάλη Βούρτση, του Δήμου Αθηναίων και του Φεστιβάλ Αθηνών, για να φτάσει στα χρόνια του Μάνου Χατζιδάκι με την ίδρυση της επίσημης Χορωδίας του Τρίτου. Η αφήγηση ξεδιπλώνει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, καθώς αυτές διαδραματίζονται μέσα σε αναρίθμητες αντιξοότητες και ευτράπελα στιγμιότυπα.

 

 

Η Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου έχει σταδιοδρομήσει στο χώρο της λόγιας μουσικής. Συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί ζωντανά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί με το βραβείο «Άγγελος Σικελιανός» για τη μελοποίηση του ποιήματός του Αναδυομένη. Έχει γράψει την όπερα Μίνως, καθώς και την κωμική παιδική όπερα Η φλογική μαγέρα, που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον Μάιο του 1989. Επίσης έχει γράψει και παρουσιάσει έργα θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής και έργα για φωνές και ορχήστρα . Έχει μελοποιήσει τον ποιητικό κύκλο του Νίκου Δήμου Το βιβλίο των γάτων, που κυκλοφόρησε και σε δίσκο. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Τo 2008 βραβεύτηκε στη Βιέννη η νέα της όπερα Κρητικό παραμύθι.

Στο χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1982. Το 1984 βραβεύτηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για το μυθιστόρημά της Απόηχος. To 1987 το θεατρικό της έργο Ένα παιχνίδι με κλειστά χαρτιά τιμήθηκε με έπαινο στον Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό. Το 2012 ανέβηκε στο θέατρο η κωμωδία της Νο…θεία ή Ζητείται θεία. Την ίδια χρονιά το θεατρικό της Ο μικρός αδελφός τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον ραδιοφωνικό διαγωνισμό θεατρικού έργου του ραδιοφωνικού σταθμού ΡΙΚ της Κύπρου. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου Το φάντασμα του ναζισμού του Βαγγέλη Τζούκα
30.01.2017 13:04
Οι εκδόσεις της Εστίας σας προσκαλούν το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Τζούκα, Το φάντασμα του ναζισμού Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας.
Έξοδος - Άρης Σφακιανάκης
05.12.2016 10:47
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο, Έξοδος του Άρη Σφακιανάκη.
Το φάντασμα του ναζισμού - Βαγγέλης Τζούκας
20.10.2016 13:17
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου του Βαγγέλη Τζούκα, Το φάντασμα του ναζισμού. Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας.
Εσύ μπορείς να λύσεις το μυστήριο του βιβλίου «Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα»;
20.10.2016 11:00
Λατρεύεις τις αστυνομικές ιστορίες; Είσαι φανατικός θαυμαστής του Sherlock Holmes και της Agatha Christie; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι θετική, τότε θα απολαύσεις το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Gaston Leroux.
Πρόσφυγες, τότε και σήμερα: Θεματικό αφιέρωμα της 13ης ΔΕΒΘ
05.05.2016 16:38
Το θεματικό αφιέρωμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο Πρόσφυγες, τότε και σήμερα στοχεύει να αναδείξει τη σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος, αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του, και περιλαμβάνει: θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις -στρογγυλά τραπέζια- παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα καθώς και άλλες επιμέρους δράσεις.