Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Ο Alan Turing και η μίμηση του νου, εκδήλωση με ομιλίες στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Alan Turing και η μίμηση του νου, εκδήλωση με ομιλίες στο Μουσείο Μπενάκη

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 στις 19.00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην εκδήλωση «Ο Alan Turing και η μίμηση του νου».

 

Ο Alan Turing (1912-1954) είναι ο ιδιοφυής επιστήμονας που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να σπάσει τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, και να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, χάρη στην ερευνητική δουλειά του για τις γνωστικές ικανότητες των μηχανών, ενώ μνημονεύεται και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής βιολογίας.

 

Με την  ευκαιρία της προβολής, και στις ελληνικές αίθουσες, της ταινίας Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game) με θέμα τη ζωή του κορυφαίου Βρετανού μαθηματικού, θεωρητικού της Λογικής και κρυπτογράφου, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ προσεγγίζει μέσα από δύο ομιλίες το έργο και την προσωπικότητα του Alan Turing.  

 

Στην ομιλία του «Calculus ratiocinator: Από τον Leibniz στον Turing»,  ο συγγραφέας και μαθηματικός  Τεύκρος Μιχαηλίδης θα αναφερθεί στη ζωή του κορυφαίου μαθηματικού, αλλά και στο πώς κατάφερε να μεταφράσει τη θεωρητική γλώσσα της Λογικής σε ένα μηχανικό μοντέλο, δίνοντας, μέσω αυτού, απαντήσεις σε μεγάλα θεωρητικά προβλήματα σχετικά με τη θεμελίωση των μαθηματικών. Η συνεισφορά του είχε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Στην ομιλία του «Turing καλεί Bayes», ο μαθηματικός και καθηγητής στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας θα περιγράψει τη μηχανή Εnigma και τον τρόπο  που ο Turing χρησιμοποίησε το θεώρημα του Bayes, χωρίς να φανταστεί ότι ύστερα από 70 χρόνια, στην εποχή των big data, θα χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια μαθηματικά εργαλεία για να λύσουμε εντελώς παρόμοια προβλήματα.

 

Θα προλογίσει ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Σχετικές ειδήσεις
Κρυπτογραφία και Συμβολισμός στο έργο του Edgar Allan Poe
16.11.2016 17:16
Στην δεύτερη διάλεξη της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, η μαθηματικός Στέλλα Δημητρακοπούλου θα επιχειρήσει με αφορμή το εξαιρετικό έργο του Edgar Allan Poe «Ο Χρυσός Σκαραβαίος», να προσεγγίσει τη σχέση των μαθηματικών με την τέχνη μέσα από ένα μυθιστόρημα κλασικής και όχι καθαρά μαθηματικής λογοτεχνίας.
Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 13:28
Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.
Χιούμορ στα Μαθηματικά; Προφανώς αστειεύεστε!
05.04.2016 11:08
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Χιούμορ στα Μαθηματικά; Προφανώς αστειεύεστε!" την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Μουσείο Ηρακλειδών στην με ομιλητή των Στάμος Τσιτσώνης.
Μαθηματικός Γραμματισμός και καθημερινότητα: Ομιλία με την Κατερίνα Καλφοπούλου στο Μουσείο Ηρακλειδών
08.02.2016 13:36
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών στην εκδήλωση Μαθηματικός Γραμματισμός και καθημερινότητα με ομιλήτρια την Κατερίνα Καλφοπούλου.
Λόγοι και Ήχοι των Τ(ρ)όπων Λατρείας: ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη
26.01.2016 10:56
Το Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου και ώρα 17:00, οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην έκδοση που συνόδεψε την έκθεση "Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός" αλλά και στους ήχους που κατεγράφησαν και αποτέλεσαν οργανικό τμήμα της. Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 21:30 και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και το καφέ-εστιατόριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς.