Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Φωνή των πραγμάτων: έκθεση της Ένης Κούκουλα στον Ιανό

Η Φωνή των πραγμάτων: έκθεση της Ένης Κούκουλα στον Ιανό

Η ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζει την έκτη ατομική έκθεση φωτογραφίας της Ένης Κούκουλα με τίτλο «Η φωνή των πραγμάτων» σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

 

Στο πλαίσιο των εγκαινίων διοργανώνεται προβολή μεγάλου τμήματος της φωτογραφικής δουλειάς της καλλιτέχνιδος και συζήτηση με τον φωτογράφο-καθηγητή φωτογραφίας και επιμελητή Βασίλη Γεροντάκο, ενώ θα προλογίσει επίσης η επιμελήτρια της έκθεσης.

 

Η έκθεση, μέρος ενός έργου εν προόδω, work in progress, αποτελείται από εικόνες, φωτογραφίες στις οποίες παρουσιάζονται άψυχα, ως επί το πλείστον αντικείμενα, δέντρα ή φυτά τα οποία, σύμφωνα με τη δημιουργό τους, έχουν μια δική τους υπόσταση και φωνή, καθώς. Όπως η ίδια σημειώνει «λάμπουν, αναδύονται, απομονώνονται μέσα από τον φακό, τη χρήση του φωτός, την επιλεκτική μνήμη και αίσθηση, ενώ, ακόμα και εκεί όπου υπάρχει ανθρωπινη παρουσία, αυτή είναι διαφεύγουσα, σχεδόν απούσα». 

«Η Ένη Κούκουλα φωτογραφίζει το ελάχιστο, διεισδύοντας με τον ευαίσθητο φακό της στην ψίχα των πραγμάτων και επαναπροσδιορίζοντας την αιωρούμενη ποιητική της ύπαρξής τους σε έναν κόσμο ελάσσονα, όπου λευκές απαστράπτουσες μικρές φόρμες αναδύονται μέσα από την τονική οικειότητα της νυχτερινής σέπιας», σημειώνει η επιμελήτρια. «Σιωπηλές μοναχικές κατοικίες με αινιγματικούς ένοικους, ελλειπτικοί κύκλοι φωτός γύρω από τρυφερά τοποθετημένες επιτραπέζιες λάμπες, θροΐζουσες υφασμάτινες επιφάνειες και διαφανείς καμπύλες καράφες ελαφρά ιδρωμένες από την παρουσία ενός αόρατου ακροδάκτυλου, συνθέτουν τα πολυπληθή ψήγματα ενός ιδιόχειρου υπερβατικού χωροχρόνου που παρηγορεί την αισθητική ένδεια του βλέμματος και εγκαθίσταται στη εσώτατη μνήμη της ψυχής».    


Η Ένη Κούκουλα γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία από το 1985. Το 2006 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη δίγλωσση έκδοση με τίτλο «Άπιαστος Χρόνος». Για κάποια χρόνια συνεργάστηκε σταθερά με τη «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας. 

Aτομικές εκθέσεις και προβολές του έργου της έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλούς χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα: «Γκαλερί manifactura» (στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008), «Ελευθερουδάκης», «Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104», «Γκαλερί Cube», «Εντευκτήριο», «Ιανός», «Φωτογραφικός Κύκλος Αθήνας», «Αμερικάνικο Κολλέγιο Θηλέων της Αγίας Παρασκευής» κ.ά.

Το 2010 πραγματοποίησε ατομική έκθεση της στο Βερολίνο, στον Ευρωπαικό Μήνα Φωτογραφίας και το 2013 στο Athens Photo Festival με θέμα το Βιετνάμ. 
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές έκθέσεις, ενώ έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Armonia, έκθεση της IRIS SUN στον Ιανό
14.02.2017 15:04
Η ζωγράφος IRIS SUN παρουσιάζει την 5η ατομική της έκθεση με τίτλο «ARMONIA» στo IANOS CAFE.
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
Έκθεση φωτογραφίας του Αυστραλού Shane Aurousseau στον Ιανό
06.09.2016 13:48
O ΙΑΝΟS και η καναδική επενδυτική εταιρία «Syracuse Main, Inc.» παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας του Αυστραλού καλλιτέχνη Shane Aurousseau την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30 στο IANOS CAFÉ.
Εικονόσημα: έκθεση του Μιχάλη Κεραμάρη στον Ιανό
01.07.2016 16:31
Ο IANOS φιλοξενεί την ατομική εικαστική έκθεση του Μιχάλη Κεραμάρη “Εικονόσημα” στον εκθεσιακό χώρο του IANOS CAFE.