Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Performane: Μια κριτική εισαγωγή - Marvin Carlson

Performane: Μια κριτική εισαγωγή - Marvin Carlson

Το βιβλίο του Marvin Carlson, με τον τίτλο, Performance. Μια Κριτική Εισαγωγή, (εισαγωγή για την ελληνική έκδοση , μετάφραση και επιμέλεια: Ελευθερία Ράπτου) αποτελεί το πρώτο μελέτημα που παρέχει μια ολοκληρωμένη ματιά στη σύγχρονη έννοια της performance και την εξέλιξή της στα διάφορα γνωστικά πεδία.


Στα βασικά πεδία μελέτης περιλαμβάνονται:

1) Η ιστορική πορεία των ποικίλων παραστασιακών φαινομένων καθώς και η συμπόρευση της παραστασιακής τέχνης με τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα,

2) η εξέλιξη της παραστασιακής ή επιτελεστικής τέχνης από το 1960 και μετά, καθώς και η ενδελεχής αναφορά σε καλλιτέχνες που εκφράστηκαν δημιουργικά μέσα από την περφόρμανς, προσδίδοντας στην έννοια της παράστασης ποικίλες σημασίες και λειτουργίες,

3) η σχέση της περφόρμανς με το μεταμοντερνισμό, τις πολιτικές της ταυτότητας, τις σπουδές φύλου, τις σύγχρονες πολιτισμικές σπουδές, αλλά και την πολιτιστική πολιτική,                   

4) οι πλέον πρόσφατες θεωρητικές εξελίξεις στη μελέτη της επιτέλεσης-παράστασης στα πεδία της ανθρωπολογίας, της ψυχανάλυσης, της γλωσσολογίας και της τεχνολογίας. Η προσεκτικά αναθεωρημένη έκδοση αναλύει τις σύγχρονες εξελίξεις, καθώς επίσης αναφέρεται στις αλλαγές που έχουν συμβεί στον τρόπο προσέγγισης της περφόρμανς, μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Ο Marvin Carlson καθοδηγεί τον αναγνώστη στη διαδρομή από τον αμφιλεγόμενο ορισμό της περφόρμανς ως θεατρικής δραστηριότητας, μέχρι τις πολυάριθμες ερμηνείες του φαινομένου της επιτέλεσης ή παράστασης, τις οποίες έχουν διατυπώσει εθνογράφοι, ανθρωπολόγοι, γλωσσολόγοι και θεωρητικοί του πολιτισμού, ενώ παράλληλα προτείνει τρόπους κριτικής προσέγγισης της σύγχρονης παραστασιακής ποικιλομορφίας.

Σχετικές ειδήσεις
Ταξίδι στην Ελλάδα -  Pietro Maria Bardi
21.12.2016 16:40
Από το ΜΙΕΤ κυκλοφορεί το βιβλίο, Ταξίδι στην Ελλάδα. Αρχιτεκτονική και πολιτική στη Μεσόγειο του μεσοπολέμου του Pietro Maria Bardi σε εισαγωγή-μετάφραση- επιμέλεια Ανδρέα Γιακουμακάτου.
Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα -  Αντρέας Γιακουμακάτος
19.08.2016 13:04
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα.Ιστορία, θεωρία, κριτική σε επιμέλεια Αντρέα Γιακουμακάτου.
Περί της ελευθερίας της βούλησης - Arthur Schopenhauer
05.07.2016 11:59
Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη» κυκλοφόρησε το έργο του Άρθουρ Σοπενάουερ Περί της ελευθερίας της βούλησης, σε μετάφραση του Μιχάλη Παντούλια και του Δημήτρη Υφαντή, σ’ επιμέλεια, καθώς και με εισαγωγή και σχόλια, του Δημήτρη Υφαντή.
Κύκλωψ - Ευριπίδη
17.06.2016 13:10
Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο, Κύκλωψ του Ευριπίδη σε εισαγωγή - μετάφραση - σημειώσεις Βάιου Λιαπή.
Εισαγωγή στην ποίηση του Παλαμά - Ευριπίδης Γαραντούδης
16.06.2016 10:02
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο, Εισαγωγή στην ποίηση του Παλαμά σε επιμέλεια του Ευριπίδη Γαραντούδη.