Η PLAYGROUND for the arts διοργανώνει το φεστιβάλ χορού Coetáni: Experimental Flamenco Festival, από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Το φλαμένκο, ως μορφή τέχνης, ξεκίνησε κι αναπτύχθηκε μέσα στα πλαίσια της ισπανικής παράδοσης. Όντας, όμως, σε συνεχή επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι, ένα παραγωγικό πεδίο πειραματισμού και εξέλιξης της έκφρασης. Μια ολόκληρη νέα σκηνή έχει γεννηθεί, η οποία στηρίζει την καλλιτεχνική της παραγωγή στην αναθεώρηση του αυστηρού πλαισίου της παράδοσης και στην εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων, με βάση εκκίνησης το ευρύ κινησιολογικό λεξιλόγιο που προσφέρει το είδος.

Αυτες τις πτυχές έκφρασης επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο το φεστιβάλ Coetáni, που ήδη από την ερμηνεία του τίτλου φανερώνει τις προθέσεις του: coetáni, ένας τύπος που σημαίνει το σύγχρονο στα Καταλανικά, με τις ρίζες της λέξης να βρίσκονται στη Λατινική γλώσσα. Περιλαμβάνοντας παραστάσεις, προβολές, συζητήσεις και σεμινάρια, θέτει στο προσκήνιο τη δουλειά διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ερμηνευτών με ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων που μέσα από το ιδιαίτερο προσωπικό τους φίλτρο απελευθερώνουν το είδος ενσωματώνοντας στο έργο τους σύνθετα στοιχεία παραστατικών τεχνών και δραματουργίας.

Το φεστιβάλ Coetáni φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καινούριο θεσμό στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με την πιο ανατρεπτική και καινοτόμο πλευρά του δημοφιλούς αυτού χορού. Παρουσιάζει τις νέες προοπτικές και τη διαρκώς εξελισσόμενη δυναμική του φλαμένκο, η οποία σε σύμπνοια με τις σύγχρονες τάσεις διαμορφώνει την παράδοση του μέλλοντος.

Οργάνωση/ Παραγωγή: PLAYGROUND for the arts
www.coetani.com

Πρόγραμμα

Performances

31.01 & 01.02.2015

El verbo en tu boca

Αφιέρωμα στον Paco de Lucia, στα λόγια του και σε όσα μας μετέδωσε.
Σύλληψη: Leonor Leal & Félix Vázquez    
Χορογραφία/ Εκτέλεση: Leonor Leal (Ισπανία)

www.leonorleal.com

Το να σκέφτεσαι την τέχνη,  είναι να πιστεύεις στο νήμα εκείνο που ενώνει  τους ανθρώπους. Να σκέφτεσαι την κιθάρα είναι να ακούς ανείπωτη παρόρμηση.  Το να σκέφτεσαι τον Paco de Lucía  είναι σαν να μιλάς για το φλαμένκο.  Φόρος τιμής στο δάσκαλο, στις λέξεις που άρθρωσε και σε αυτές που μας μετέδωσε.

Πώς θα ήταν να δημιουργήσεις μουσική με τις λέξεις του;  Πώς θα ήταν να απεικονίσεις με το σώμα αυτό που άρθρωσε; Πώς θα ήταν να χορέψεις τα χιλιάδες κουρδίσματα που έκανε στη πορεία της καριέρας του; Πώς θα ήταν να φανταστείς ότι είσαι μία από τις χορδές του;

Όλοι οδεύουμε στην πηγή του, θέλοντας να πιούμε από το νερό του. El verbo en tu boca, χορός για να συνεχίζεις να θυμάσαι, για να το ζήσεις περισσότερο και καλύτερα, για να ανακτήσεις τον παλμό και τον ήχο του.  Ο ήχος της λέξης του, των χεριών του.

Por Casualidad
Μια τυχαία συνάντηση ανάμεσα σε κοινό και καλλιτέχνες.
Δημιουργία/ Εκτέλεση:
Marco Vargas y Chloé Brûlé (Ισπανία)

www.marcovargas-chloebrule.com

Αφιερωμένο στους στιγμιαίους έρωτες που γεννιούνται και χάνονται  μέσα σε ένα φευγαλέο άγγιγμα ή βλέμμα.  Σε αυτούς που ίσως να ήταν οι μόνοι που πραγματικά μας καταλαβαν αλλά τους αφήνουμε να φύγουν για πάντα.  Σε αυτούς που τυχαία και έντονα μοιραζόμαστε την χαρά και την μελαγχολία μας  χωρίς  να πούμε ούτε μια λέξη.

Lorem Ipsum
Δημιουργία/ Εκτέλεση: Γιώτα Πεκλάρη (Αθήνα)

www.yiotapeklari.com

Η δυναμική ενός σώματος συναντά τον πραγματικό εαυτό της τη στιγμή που το ίδιο το σώμα διασχίζοντας ή ακόμα και παραμένοντας ακίνητο στο χώρο της θέασης, καταφέρνει να γίνει δέκτης και πομπός, να δημιουργήσει ενδιαφέρον ακριβώς επειδή αφηγείται μιά ιστορία . Το είδος της ιστορίας μας είναι ίσως αδιάφορο. Ο τρόπος που εκείνη θα ειπωθεί, είναι ο λόγος που επιθυμούμε να την ακούσουμε.

Water
Χορογραφία:  Chloé Brûlé
Εκτέλεση : Dayna Szyndrowski (Καναδάς)
Πρωτότυπη μουσική : Elisa Thorn

www.daynaszyndrowski.com

“Το ποτάμι βρίσκεται παντού ταυτόχρονα, στην πηγή  και στην εκβολή του, στον καταρράκτη, στο πλοίο, στη θάλασσα, στα βουνά, παντού την ίδια στιγμή, και υπάρχει μόνο η παρούσα στιγμή για αυτό, δεν είναι η σκιά του παρελθόντος, δεν είναι η σκιά του μέλλοντος ”.
‘Ερμαν Έσσε, Σιντάρτα

Transit
2 άνθρωποι, 2 διαφορετικοί κόσμοι.
Δημιουργία/ Εκτέλεση : Φλώρα Τσουκαλά και Νιόβη Μπένου (Θεσσαλονίκη)

Μετάβαση. Ταξιδεύoντας, ο καθένας έχει το δικό του χρόνο και το δικό του τρόπο έκφρασης μέσα στην ίδια εμπειρία. Μετάβαση. Ταξιδεύοντας, δύο άνθρωποι μπορούν να γίνουν ένα.

Το Transit προέκυψε από την ανάγκη για έρευνα και ελευθερία έκφρασης κατά τη δημιουργική διαδικασία, όπου βασικός γνώμονας είναι ο πηγαίος αυτοσχεδιασμός. Το αποτέλεσμα αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας για τους δημιουργούς διαδικασίας είναι μια αυτοσχεδιαστική δημιουργία, όπου ο κινησιολογικός κώδικας του flamenco και ο ρυθμός (compás) είναι τα μοναδικά εργαλεία έκφρασης και επικοινωνίας των δύο χορευτών που “συνταξιδεύουν”.

We All Need To Say GOODBYE/ADIOS
“Life isn’t just addition and subtraction. It’s also the accumulation, the multiplication, of loss, of failure.”  Julian Barnes
Δημιουργία/ Εκτέλεση: Rosanna Terracciano (Καναδάς)

www.rosannaflamenco.com

Πρόκειται για μία σπουδή πάνω στην απώλεια και αποτελείται απο live performance και παράλληλη βίντεο-προβολή. Είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης μελέτης της  Rosanna Terracciano που εξερευνά την  επίδραση του βίντεο πάνω στην  ζωντανή παρουσίαση. Η μουσική επένδυση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των Καναδών μουσικών Chris Dadge (κρουστός) και David Matyas (κιθαρίστας φλαμένκο). Η ταινία δημιουργήθηκε το 2013 με τη βοήθεια του Ιδρύματος Alberta Foundation for the Arts, του Banff Centre και του EMMEDIA Gallery and Production Society Open Access Program.

Μετά το τέλος των παραστάσεων ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ.

Προβολές

31.01 & 01.02.2015

Empezar, in pieces
A short flamenco dance film.
Rosanna Terracciano (Καναδάς)

www.rosannaflamenco.com

Στη μουσική φλαμένκο, ο ρυθμός/compass, αποτελεί την ηχητική αξία που για τον χορευτή ή τον μουσικό γίνεται ο παλμός της καρδιάς του, το μέτρο για τη μουσική που παίζεται ή την κίνηση που δημιουργείται.  Όπως και με οποιοδήποτε ρυθμό, το compás μας διεπερνά, και είτε αντηχεί μέσα στο σώμα του ερμηνευτή άμεσα ως κινητήρια δύναμη είτε έμμεσα αν αναφερόμαστε στον θεατή/ ακροατή.  Με την ταινία αυτή,  η Ροσάννα  διερευνά πώς αυτός ο ρυθμός μπορεί να αντηχεί οπτικά στον θεατή. Πώς μπορεί μια σειρά από εικόνες ή μια συγκεκριμένη χειρονομία ή καθημερινή κίνηση ή δράση να αντηχούν στο θεατή με την ίδια ποιότητα που ηχεί το compás;

Η ταινία δημιουργήθηκε το 2011 με την υποστήριξη της EMMEDIA Gallery & Production Society (Κάλγκαρι, Καναδάς).

Lunares
Travel diary
Julia Petchinka (Αυστρία)

www.juliapetschinka.at

Μία έρευνα πάνω στα χαρακτηριστικά αντικείμενα του φλαμένκο που  επικεντρώνεται στα πουά /Lunares. Πως εισήχθηκαν τα πουά στο φλαμένκο και παρέμειναν σε αυτό – και πώς κατέληξαν να γίνουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία; Οι ιστορίες που  περιλαμβάνουν τσιγγάνους με βρώμικα, σκισμένα ρούχα που τα επιδιορθώνουν προσθέτοντας μικρά κομμάτια ύφασμα μοιάζει τόσο υπέροχα λάθος και γεμάτη κλισέ που  γοητεύει την καλλιτέχνη. Ταξιδεύοντας στην Σεβίλλη, συλλέγει ήχους που για εκείνη συνδέονται άμεσα με το φλαμένκο και τους χρησιμοποιεί στο βίντεο περιγράφοντάς τους με ένα ακόμα κλισέ, «το φλαμένκο είναι παντού». Το βίντεο αποτελεί μέρος της performance που παρουσιάστηκε το 2012, στο φεστιβάλ Flamenco Empírico στη Βαρκελώνη,  σε επιμέλεια του Juan Carlos Lérida.

Colección de retratos
Félix Vázquez / Sarao Films (Ισπανία)

www.saraofilms.com

Η «Συλλογή των πορτρέτων» είναι ένα project σύμπραξης του βίντεο με το χορό, συντεθειμένο από μικρά κομμάτια οπτικοακουστικού υλικού, με διάρκεια που κυμαίνεται από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 6 λεπτά.  Είναι ένα  project σε διαρκή εξέλιξη που παρουσιάστηκε για 1η φορά στην Bienal de Flamenco της Σεβίλλης το 2012 και μέχρι στιγμής απαρτίζεται συνολικά από 15 έργα με συνολική διάρκεια περίπου 30 λεπτών.  Η παρουσίαση στο κοινό συνοδεύεται με μια ομιλία στην οποία ο σκηνοθέτης, Félix Vázquez, μας παρουσιάζει την τέχνη που συνδυάζει βίντεο και χορό.

Σεμινάρια

Σεμινάρια τεχνικής και χορογραφίας φλαμένκο

28.01-30.01.2015
Guajira con abanicο με την Leonor Leal
Προχωρημένο επίπεδο / Διάρκεια: 7,5 ώρες

28.01-01.02.2015
Tecnica με την  Chloé Brûlé
Μεσαίο επίπεδο / Διάρκεια : 5 ώρες
Buleria por Solea με την  Chloé Brûlé
Μεσαίο – προχωρημένο επίπεδο / Διάρκεια : 7,5 ώρες
Alegrias με τον Marco Vargas
Μεσαίο – βασικό επίπεδο / Διάρκεια : 7,5 ώρες

Κύκλος σεμιναρίων: Η δημιουργία μέσα στο φλαμένκο

28.01-30.01.2015
Danza por la cámara/ Χορεύοντας για την κάμερα με τους Félix Vázquez και  Leonor Leal

Ο δημιουργός των περισσότερων VideoDance που αφορούν το σύγχρονο φλαμένκο, καθοδηγεί μαζί με την βοήθεια της Leonor Leal τους χορευτές απέναντι στην κάμερα. / Διάρκεια : 6 ώρες

31.01 & 01.02.2015
Acercamiento al trabajo en pareja / Προσέγγιση του χορού σε ζευγάρι με τους Marco Vargas και Chloé Brûlé

Το σεμινάριο αυτό έχει στόχο την δημιουργία χορογραφικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί σαν μέσο συνομιλίας.  Στο πρώτο μέρος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τρία θεμελιώδη στοιχεία της κίνησης: χώρος, χρόνος και ενέργεια. Στην δημιουργική διαδικασία χρησιμοποιούνται εργαλεία, όπως ο αυτοσχεδιασμός, το παιχνίδι και η επανάληψη. Ως αποτέλεσμα του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους μικρό χορογραφικό κομμάτι. /  Διάρκεια : 4 ώρες