Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το Trio Unisono live στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Το Trio Unisono live στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Το μουσικό σύνολο Trio Unisono, υιοθετώντας ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει σπάνια έργα προκλασικών, κλασικών και νεωτερικών συνθετών από την παγκόσμια μουσική δωματίου και τζαζ ή μεταγραφές και διασκευές γνωστών κομματιών, με νέα οπτική αφαίρεσης και ισότιμου διαλόγου ανάμεσα στα όργανα , παρουσιάζει το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» τέσσερα σύγχρονα έργα συνθετών του 20ού αιώνα, καθώς και ένα έργο ενός εκ των μεγαλύτερων εκπροσώπων του ρομαντισμού, του Fréric Chopin:

 

-Το «Μαντείο στους Δελφούς» (1994) του Ντίνου Κωνσταντινίδη (1929-)  χαρακτηρίζεται  ως μουσική ζωγραφιά. Αποτελεί μέρος ευρύτερης μελέτης στους ήχους της σύγχρονης  μουσικής και είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι καθηγητής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, στους  συναδέλφους  από το Μίσιγκαν του Verdher Trio.

 

-Το «Τρίο για βιολί , κλαρινέτο και πιάνο» (1996) του Gian Carlo Menotti (1911-2007), βραβευμένου με Pulitzer στο Μουσικό Δράμα, κινείται σε φελινική ατμόσφαιρα, με μουσικές αναφορές στους κλάουν και στην ερωτική εξομολόγηση.

 

-Το «Τρίο σε Ντο» του πολυβραβευμένου μουσικού Marcel Chyrzynski (1971-) έχει παρουσιαστεί από τo Trio Unisono σε πρώτη εκτέλεση για την Ελλάδα και συνιστά ένα έργο στο οποίο τα καινοτόμα στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά με παλιότερες φόρμες.

 

-Η Romanza από τη Σουίτα «Αλογόμυγα» είναι έργο του Dimitr Schostakovich (1906-1975) για την ομώνυμη ταινία, η οποία εκτυλίσσεται στην εποχή του Garibaldi στην Ιταλία, με το συνθέτη να ακροβατεί ανάμεσα στο συναίσθημα και τη μυθιστορηματική αφήγηση .

 

-Τέλος, το «Trio op.8», έργο του Frédéric Chopin (1810-1849) που συνέθεσε το 1829 σε ηλικία μόλις 19 χρόνων, φανερώνει το πιανιστικό φαινόμενο που ακολούθησε. Τα πολωνικά μοτίβα μεταμορφώνονται από τον Chopin σε λαμπερά ηχοσυστήματα, που προαναγγέλλουν τα πασίγνωστα κοντσέρτα Ι και ΙΙ για πιάνο και ορχήστρα .

Βιογραφικό Trio Unisono

Το Μουσικό Σύνολο Trio Unisono ιδρύθηκε το 2000 στη Θεσσαλονίκη από καταξιωμένους μουσικούς και παιδαγωγούς. Η Μαρία Μποζένα Σουέρεφ παίζει βιολί και βιόλα. Σπούδασε στην Πολωνία και την Ιταλία. Μετά από δεκάχρονη  σταδιοδρομία  στο εξωτερικό, υπηρέτησε στα πρώτα βιολιά της Κ.Ο.Θ. Η Πόλα Σμιθ - Διαμαντή ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο κλαρινέτο στις Η.Π.Α. και, παράλληλα  με τις εμφανίσεις ως σολίστ, κατείχε μόνιμη θέση στην Κ.Ο.Θ. και στο Κ.Ω.Θ. Η Ναταλία Μούρτζου, μετά τις σπουδές στη Μολδαβία,  έχει διακριθεί ως πιανίστα και δίδαξε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Η Μαρία Φαραντούρη για λίγες εμφανίσεις στον Παρνασσό
12.01.2017 11:30
Η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, ερμηνεύει νέα και παλιά τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της, των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Ελένης Καραΐνδρου, κ.ά. βασισμένα στην ποίηση Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου και Αναγνωστάκη, για τέσσερις βραδιές στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», τα Σάββατα 18 & 25 Φεβρουαρίου & 4 Μαρτίου και Παρασκευή 10 Μαρτίου.
Requiem Aeternam: Εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
18.04.2016 14:03
Η Orion Productions παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 20:00, στην ιστορική κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός μια ξεχωριστή εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στο πνεύμα των ημερών με τίτλο “Requiem Aeternam”.
Οι Diotima live στο πλαίσιο του Ύπνος Project
13.04.2016 16:29
Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima επιστρέφει με ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Hypnos Project, στις 20 Απριλίου, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.
This is my life: Η Όλγα Βενέτη live στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
30.03.2016 12:06
Στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ", ενός φιλολογικού συλλόγου με θεμελιώδη ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, η Όλγα Βενέτη θα μας ταξιδέψει την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στις 20:30 σε κοσμοπολίτικες μελωδίες των Bart Howard, Michel Legrand, Pink Martini καθώς και σε τραγούδια Ελλήνων συνθετών μιας άλλης νοσταλγικής εποχής.
Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
15.03.2016 12:51
O Σύλλογος «ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ» διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 την ετήσια Μουσική Βραδιά «Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα» με γνωστά και αγαπημένα κλασικά έργα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.