Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Μορφές σε αφήγηση: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Παπαγεωργίου στο Black Duck Gallery

Μορφές σε αφήγηση: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Παπαγεωργίου στο Black Duck Gallery

Την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μορφές σε αφήγηση», παρουσιάζει ο Νίκος Παπαγεωργίου, στη γκαλερί του Black Duck, από τις 8 έως τις 24 Ιανουαρίου 2015.

 

Πρόκειται για μια σειρά έργων με ανθρώπινες φιγούρες που παρ’ ότι  είναι «αποκομμένες μέσα σ’ έναν άδειο φόντο, αλληλεπιδρούν η κάθε μια χωριστά ή και σε μικρές ομάδες. Αποτελούν πολύπτυχα, όπου το κάθε έργο-πτυχή ζητεί την αυτονομία του», όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

 

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παπαγεωργίου, λέει για την ζωγραφική του και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα: «Η συνειδητοποίηση του τι θέλει να πει κάποιος με την ζωγραφική, θεωρώ ότι είναι σημαντικότερη κι απ’ την ίδια την τεχνική δεξιότητα που απαιτεί η τέχνη αυτή. Τα μέσα επίσης που θα χρησιμοποιήσει είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, αρκεί να αναδεικνύεται με συνέπεια αυτό που επιθυμεί να εκφράσει. Στα γενεσιουργά αίτια της ζωγραφικής συγκαταλέγω τον θαυμασμό του Ωραίου, την προσωπική ανάγνωση του πραγματικού ή του φαντασιακού, την περιγραφή του Ανθρώπου. Οι ατομικές βιοθεωρησιακές πεποιθήσεις νομίζω ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό που εκφράζει τελικά το ζωγραφικό έργο .

 

Βασικά ανθρωποκεντρικός πλέον στα θέματα της ζωγραφικής μου, το πρόσωπο τα χέρια και τα ρούχα αποτελούν τ’ αγαπημένα μου στοιχεία. Από την αρχή δεν περιορίστηκα όμως στο να απεικονίσω απλά μια ανθρώπινη φιγούρα. Αυτό από μόνο του δεν με εξέφραζε, ήθελα η μορφή να "μιλά". Είτε με την έκφραση του προσώπου είτε με τη στάση του σώματος, επεδίωκα να κάνω το έργο να δηλώνει κάτι. Πέρασε αρκετός καιρός όμως για να συνειδητοποιήσω ότι τα πιο σημαντικά πράγματα τα λένε οι άνθρωποι μαζί κι όχι οι μοναχικές μορφές.

 

Επικεντρώθηκα λοιπόν στις ανθρώπινες μορφές και σ’ αυτό που θέλουν να εκφράσουν συλλογικά. Έτσι ζωγραφίζω φιγούρες χωρίς κάποιον χώρο ως υπόβαθρο. Είναι αποκομμένες μέσα σ’ έναν άδειο φόντο και αλληλεπιδρούν, η κάθε μια χωριστά ή και σε μικρές ομάδες. Αποτελούν πολύπτυχα, όπου το κάθε έργο-πτυχή ζητεί την αυτονομία του. Ταυτόχρονα όμως δείχνει να συνέχεται με τ’ άλλα, σαν να αλληλοεπικαλύπτονται, χωρίς όμως αυτό να είναι πιστό σε ρεαλισμό. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι η ανάδειξη της αλληλεπίδρασης και η μετάδοση του όποιου νοήματος.

 

Τα έργα μου που εκτίθενται στην γκαλερί του Black Duck, θεματικά απηχούν την παραπάνω αντίληψη. Νοιώθω ότι ενώ ξέρω τι θέλω να πω, ο δρόμος για την τεχνική και εκφραστική εξέλιξη είναι μακρύς και δύσκολος και έχω να διδαχθώ ακόμα πολλά. Άλλωστε, είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση»

Σχετικές ειδήσεις
Παραλογές 2016, ΞΕΝΙΩ: Ατομική έκθεση στην Chili Art Gallery
07.12.2016 14:36
Η Chili Art Gallery εγκανιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πόλυς Γεωργακοπούλου ΞΕΝΙΩ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016.
Watercolours: Έκθεση ζωγραφικής του James Foot στην Image Gallery
23.11.2016 13:27
Ο άγγλος καλλιτέχνης James Foot πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Watercolours” στην Image Gallery στην Αθήνα.
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη στη γκαλερί Σκουφά
19.01.2016 12:18
Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016.
Μορφές σε αστικά τοπία: έκθεση της Σοφίας Λέρτα στη γκαλερί του Black Duck
08.01.2016 10:19
Σε έναν κόσμο σκιών μας μεταφέρει με την ζωγραφική της η Σοφία Λέρτα, η οποία παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά, στην γκαλερί του Black Duck, από τις 13 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.
5: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Eleftheria Tseliou gallery
17.12.2015 14:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο 5. Η έκθεση που ξεκίνησε τη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2016.