Ο χώρος πέτρα – ψαλίδι – χαρτί φιλοξενεί για μία παράσταση το έργο του Στρατή Μυριβήλη, Το τραγούδι της Γης.

Το «Τραγούδι της Γης» είναι μια «ελληνική συμφωνία», ένας ύμνος για τη ζωή επί της γης. Πρόκειται για ένα κείμενο του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου της Γενιάς του ’30, Στράτη Μυριβήλη, κεντημένο λέξη προς λέξη, που περικλείει μέσα του το θαύμα της δημιουργίας της ζωής, του πλανήτη μας και του ανθρώπου.

Το κείμενο θέτει ξανά το νόημα και τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξής μας, ανακαλύπτοντας τη θεϊκή συγγένεια όλων των «όντων και των πραγμάτων». Την πρώτη Κυριακή του νέου χρόνου, θα μαζευτούμε στον όμορφο χώρο «πέτρα – ψαλίδι – χαρτί» για να ακούσουμε τη μοναδική αυτή ιστορία, με αφήγηση και μουσική.

Κύριε, σαν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου, σαν θα κατέβει η χρυσή σου νεφέλη ως τη γη να βρέξει τη Μεγάλη Συχώρεση πάνω σε δίκαιους και άδικους, Κύριε, λυπήσου τις αμαρτίες μου! Μη μου το λογαριάσεις που αγάπησα τη Γη περισσότερο από τους ουρανούς, μη μου το λογαριάσεις που η ψυχή μου είναι βαριά από τη συνείδηση της Γης. Κύριε, σε ικετεύω, λυπήσου τις αμαρτίες μου.

Μη μου τις συχωρέσεις, γιατί μέσα στη συχώρεση είναι η λήθη. Μη σηκώσεις από πάνω μου τη μνήμη τους, γιατί ό, τι μείνει θα είναι η άνανθη στάχτη.

Κύριε, σώσε τις αμαρτίες μου! Είναι όλος ο θησαυρός που κέρδισε η ζωή μου, είναι η αρχοντιά της ψυχής μου, είναι όλη η χαρά μου και η σοφία μου. Σώσε τις αμαρτίες μου από κάθε συχώρεση, Κύριε, μην αλαφρώσεις το δούλο σου από τη βαριά συνείδηση της Γης.”

Απόσπασμα από «Το Τραγούδι Της Γης» του Στρατή Μυριβήλη