Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα

Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα
Το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο έργο του Maurits Cornelis Escher, σε συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αρχειακού υλικού και έργων του μεγάλου καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα.

Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού έργων, οι οποίες εστιάζουν σε ποικίλες πλευρές του έργου του καλλιτέχνη:

Η κάθε ενότητα θα παρουσιαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας με την ενότητα Η Περίοδος της Ανακάλυψης, από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου.

Η δεύτερη ενότητα είναι η Ιταλική Περίοδος, που θα διαρκέσει από τις 17 Ιανουαρίου  έως τις 18 Απριλίου, ενώ η τρίτη ενότητα Ο Άγνωστος Escher θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου και θα τελειώσει στις 2 Αυγούστου.

Η τέταρτη και τελευταία ενότητα θα έχει τίτλο Το Χρώμα στον Escher, με διάρκεια από τις 22 Αυγούστου έως τις 15 Νοεμβρίου του 2009.

Οι τέσσερις ενότητες μαζί αποτελούν ίσως την πιο αναλυτική, περιεκτική και εκτενή παρουσίαση του καλλιτέχνη, που οργανώθηκε ποτέ διεθνώς, με στόχο να προσδώσει στο φιλότεχνο κοινό την αίσθηση ότι επισκέπτεται το εργαστήριό του κατά την προετοιμασία των αριστουργημάτων του.

Σχεδόν όλα τα προσχέδια, οι ακουαρέλες και οι ξύλινες μήτρες του M.C.Escher που θα εκτεθούν, θα έρθουν στην Ελλάδα, χάρις στη στενή συνεργασία του Μουσείου Ηρακλειδών με τον ιδιοκτήτη της συλλογής.

Η πρώτη ενότητα μόνο, που θα διαρκέσει έως και τις 11 Ιανουαρίου 2009, θα περιλαμβάνει περί τα 100 εκθέματα, τα οποία αποτελούνται από 40 δημοφιλή χαρακτικά, πλαισιωμένα από 60 σχέδια / μελέτες που προηγήθηκαν του κάθε αριστουργήματος. Επιπλέον, παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή από τα παρακείμενα υψηλής ευκρίνειας video monitors, σημαντικός αριθμός κι άλλων προσχεδίων για τα χαρακτικά αυτά.

Τονίζεται ότι η πρώτη ενότητα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ένας αριθμός χαρακτικών παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Ηρακλειδών, σημαντικός αριθμός προσχεδίων εκτίθενται για πρώτη φορά διεθνώς, είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που παρουσιάζεται σε περιβάλλον μουσείου τόσος μεγάλος αριθμός προσχεδίων σε αντιστοίχιση με τα τελικά έργα του καλλιτέχνη αυτού.

Εκτός από τα σχέδια, τα χαρακτικά συνοδεύονται από ένα σημαντικό αριθμό ξύλινων μητρών (woodblocks) που χρησιμοποιήθηκαν για τις ξυλοτυπίες.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα κυκλοφορήσει δίγλωσση Συλλεκτική Έκδοση με κείμενα και ανατυπώσεις προσχεδίων και χαρακτικών.

Σχετικές ειδήσεις
Πλεύσις: Ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών
27.09.2016 11:14
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 1η Οκτωβρίου 2016 την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Έκθεση με έργα της Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών
05.05.2016 16:43
Το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάζει στις 12 Μαΐου 2016 την έκθεση Pascaline Bossu: Σχέδια - Ζωγραφιές - Φωτογραφίες, Στιγμιότυπα από την Ελλάδα.
Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου
14.04.2016 13:07
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά.