Η κωμωδία «Amour et piano» ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παραστάσεων στον Πολυχώρο Αλεξάνδρεια, ανεβαίνει από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:15 μμ, στο θέατρο «ΑΛΜΑ».

Τρεις συγγραφείς: Φεντό, Κουρτελίν, Μορέ, σε μια παράσταση τριών μονόπρακτων.

Χοροί και μουσικές που ξεσηκώνουν, καμπαρέ και εστιατόρια της μόδας και πάνω απ’ όλα ο έρωτας. Μια κοινωνία χωρίς έγνοιες: ο κόσμος της γαλλικής κωμωδίας.

Παρίσι, αρχές του 20ού αιώνα. Κωμωδία με άρωμα μπελ επόκ. Τρεις συγγραφείς, μάστορες του είδους: Φεντό, Κουρτελίν, Μορέ. Και μια παράσταση τριών μονόπρακτων, που υπό τον γενικό τίτλο «Amour et piano» (Έρωτας και πιάνο), από την ομάδα «Υστερόγραφο».

Υποθέσεις των έργων

Amour et piano
Ζορζ Φεντό

Εκείνη περιμένει έναν διάσημο δάσκαλο πιάνου. Μια κοπέλα της τάξης της πρέπει να ξέρει πιάνο για να καλοπαντρευτεί. Εκείνος, νέος και πλούσιος, θέλει να δημιουργήσει σχέση με μια ηθοποιό της μόδας για να ανέβει κοινωνικά. Επισκέπτεται όμως το λάθος σπίτι. Βρίσκει μπροστά του την επίδοξη πιανίστα και νομίζει ότι είναι η ηθοποιός που ψάχνει. Εκείνη νομίζει ότι έχει μπροστά της το δάσκαλο. Η παρεξήγηση είναι αναπόφευκτη και το αποτέλεσμα σπαρταριστό.

Μέγας καημός
Ζορζ Κουρτελίν

Δυο νεαρές χαριτωμένες κυρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τη μια την απατάει ο άνδρας της, η άλλη έχει μείνει χωρίς υπηρέτρια. Συμπαραστέκονται η μια στον καημό της άλλης. Καημοί που εύκολα ξεχνιούνται, όταν προκύπτουν σοβαρότερα θέματα, όπως οι χοροί της μόδας ή τα σχόλια για ανθρώπους του κύκλου τους.

Η παραπεταμένη
Μαξ Μορέ

Ο Πιερ έχει καταχραστεί το ταμείο της εταιρείας που δουλεύει. Η γυναίκα του η Ανζέλ του προσφέρει τα κοσμήματά της για να τον σώσει. Μένει άναυδη διαπιστώνοντας ότι ο Πιερ τα έχει ήδη εκποιήσει παλαιότερα αντικαθιστώντας τα με ψεύτικα. Ποια θα είναι η λύση στο δράμα του ζευγαριού; Ο Πιερ απατά την Ανζέλ με τη Μαντάμ Σλουμ ή όχι;
Η συνέχεια επί σκηνής.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Άρτεμις Ορφανίδου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιανναράκος
Σκηνικά: Νίκη Πέρδικα
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Κίνηση: Δήμος Αμπράζης
Μουσική: κωστας γ
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Κηλαϊδίτης
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου
Φωτογραφίες: Ηλίας Κουνενής

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:
Σπύρος Ζουπάνος, Χριστιάννα Πανοπούλου, Θοδωρής Τσουανάτος, Μαρίνα Κριεμπάρδη
Παραγωγή: Υστερόγραφο

Η ομάδα «Υστερόγραφο»

Η ομάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2010 με το «Χορό θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (Studio Μαυρομιχάλη). Ακολούθησαν τα έργα: «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου (work in progress στο γυμναστήριο Body fitness club), «Ο άνεργος» και «Ο μύθος της κατσίκας» του Γιώργου Σκούρτη στο φουαγιέ του θεάτρου επί Κολωνώ και στα μπαρ «Φαεινόν» και «Blue», «Τρεις κολασμένες ιστορίες» της Μέλπως Ζαρόκωστα στη μουσική σκηνή, «Πυρήνας», «Στο λαβύρινθο» του Τάσου Ρούσσου στο θέατρο «Άλμα».

Σημείωμα σκηνοθέτη

Άνθρωποι που βιώνουν την αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξής τους, ένας κόσμος που χαρακτηρίζεται από κομψότητα, υποκρισία και ξενοιασιά. Ο κόσμος της κλασικής γαλλικής κωμωδίας, ο κόσμος του μπουλβάρ.

Με το «Amour et piano» προσπαθούμε να αναδείξουμε το χιούμορ και το άρωμα του Παρισιού των αρχών του 20ού αιώνα.

Οι συγγραφείς των έργων της παράστασης ακολουθούν παλιές δοκιμασμένες συνταγές. Ωστόσο δεν τους λείπει η κριτική ματιά και ο σαρκασμός για τα κακώς κείμενα της εποχής τους: για την υποκριτική συμπεριφορά στα σαλόνια της εποχής, τα δευτεροκλασάτα έργα στα οποία αρέσκεται το κοινό γιατί το κολακεύουν, την ισοπέδωση των προβλημάτων και την έλλειψη ουσιαστικού κριτηρίου των αστών της εποχής τους. Αυτή όμως η κριτική είναι σε δεύτερο πλάνο.

Στο πρώτο πλάνο αστράφτει η κωμωδία που προκαλείται από την παρεξήγηση, την υπερβολή ή την αθωότητα καταστάσεων και ηρώων.