Tην Ελένη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου παρουσιάζει φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζοντας έτσι τη Νεανική Σκηνή του.

Πρόκειται για μία μόνιμη σκηνή, που έχει  ως στόχο να παρουσιάσει έργα και παραστάσεις ,τόσο σε μαθητές Γυμνασίου  καθώς η Ελένη διδάσκεται στα σχολεία, όσο και στο ευρύτερο ανήσυχο ,νεανικό κοινό.

Στην Ελένη ο Ευριπίδης αντιστρέφει τον παραδοσιακό μύθο, γράφοντας μια πρωτότυπη τραγωδία με έντονα κωμικά στοιχεία. Η Ελένη δεν ειν’εδώ η άπιστη σύζυγος, που πρόδωσε την πατρίδα της και την έσυρε στον πόλεμο, αφού στην Τροία πήγε μονάχα το είδωλό της .

Ο θεματικός άξονας που διατρέχει το έργο, δηλαδή η αντίθεση ανάμεσα στο φαινομενικό και στο πραγματικό αφορά άμεσα τη σημερινή νέα γενιά, καθώς σχετίζεται με τους περιορισμούς  που της επιβάλει η εξωτερική εικόνα της και που διαρκώς καλείται να την ανατρέψει.

Μπορεί ένα έργο αρχαίας τραγωδίας ν’αφορά το νεανικό κοινό του θεάτρου; Κάτω από ποιές προϋποθέσεις είναι δυνατόν η ψυχαγωγία ν’αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης των σύγχρονων θεατών; Τι μπορεί να σημαίνει έκπληξη και ανατροπή για τους σημερινούς θεατές ,τους μυημένους στην άμεση, πανίσχυρη  επίδραση της εικόνας  στην καθημερινότητά τους.

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων-θεατών ,πάνω στα θέματα ,που θα τεθούν προς συζήτηση αμέσως μετά την παράσταση. Οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί  είναι αυτοί , που κυρίως  απασχολούν τη δουλειά του θιάσου και κατά συνέπεια το ίδιο το έργο.