Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

The World Hobbit Project: Ερευνώντας το ακροατήριο των Hobbit

The World Hobbit Project: Ερευνώντας το ακροατήριο των Hobbit

Στις 18 Δεκεμβρίου έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα η τρίτη ταινία της τριλογίας Hobbit. Την ίδια ημέρα, ξεκίνησε επίσης, το πιο φιλόδοξο ακαδημαϊκό πρότζεκτ έρευνας ακροατηρίου, το The World Hobbit Project.


Ερευνητές από 46 χώρες αναζητούν τη σημασία που έχει ο κόσμος της φαντασίας, μέσα από μια διεθνή μελέτη των ακροατηρίων της τριλογίας των ταινιών Χόμπιτ. Στηριζόμενοι σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2003 και 2004, με αντικείμενο μελέτης τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η έρευνα που διεξάγουμε τώρα για την τριλογία των ταινιών Χόμπιτ (www.worldhobbitproject.org) έχει σκοπό να καταγράψει, σε περισσότερες από 30 γλώσσες, απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Σε ποιους αρέσουν οι ταινίες Χόμπιτ και σε ποιους όχι;

Έχει διαφορά στην πρόσληψη και την αξιολόγηση αν κάποιος έχει διαβάσει και το βιβλίο του Χόμπιτ;

Πώς αξιολογούν διαφορετικά ακροατήρια το παίξιμο του Μάρτιν Φρίμαν ως Μπίλμπο;

Ποιος παίρνει μέρος σε online δραστηριότητες σχετικές με το Χόμπιτ, και τι ρόλο μπορεί να παίζουν αυτές στο πώς απαντούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα;

Πώς αντιλαμβάνεται το κοινό τις ταινίες σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Φινλανδία;

Όταν διαφορετικά ακροατήρια σκέφτονται την τριλογία, αισθάνονται ότι ανήκουν σε ευρύτερες κοινότητες;


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που ελπίζουμε να διερευνήσουμε μέσω του ερευνητικού προγράμματος για το Χόμπιτ, τα οποία και σχετίζονται με μεγαλύτερα ερωτήματα αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζει η φαντασία στη σύγχρονη κουλτούρα.


Πριν από δέκα χρόνια, η παρόμοια -αλλά μικρότερης  κλίμακας- έρευνα για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 25.000 απαντήσεις. Αυτή τη φορά, στοχεύουμε σε υψηλότερους στόχους.


Η έρευνα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την New Line Cinema και τον Peter Jackson. Ο σύνδεσμος για να ενημερωθείτε για το πρότζεκτ μας και -κυρίως- για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, είναι διαθέσιμος εδώ: www.worldhobbitproject.org.


Η Ελληνική ομάδα του πρότζεκτ από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) αποτελείται από τις: Δρ. Λίζα Τσαλίκη (επίκουρη καθηγήτρια), Δρ. Δέσποινα Χρονάκη και Σόνια Κοντογιάννη.

Σχετικές ειδήσεις
Τα Sssh! Silent Movies επιστρέφουν με τη Γλυκιά Συμμορία στο Bios
30.05.2016 16:22
Το Sssh! Silent Movies, το αγαπημένο οπτικοακουστικό πρότζεκτ της ταράτσας κάνει πρεμιέρα φέτος την Τετάρτη 8 Ιουνίου με μία ειδική προβολή της εμβληματικής και πολυβραβευμένης ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη, Γλυκιά Συμμορία στη νέα της έκδοση από τη Restless Wind με ελεύθερη είσοδο.
Όταν Γέρνουνε οι Ντάλιες, του Τάσου Γιαπουτζή στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 13:44
Ο Τάσος Γιαπουτζής, ξεκίνησε την προώθηση του νέου του καλλιτεχνικού εγχειρήματος, με τίτλο Όταν Γέρνουνε οι Ντάλιες (When Dahlias Bend Down) η οποία πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πρεμιέρα στο σινεμά για τον Χιονάνθρωπο του Jo Nesbo!
27.01.2016 14:20
Ανακοινώθηκε η επίσημη πρεμιέρα της κινηματογραφικής μεταφοράς του «Χιονάνθρωπου» του Jo Nesbo με τον Michael Fassbender στον ρόλο του Χάρι Χόλε.
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με το «Alien: Covenant»
20.11.2015 13:35
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με το «Alien: Covenant», το δεύτερο μέρος της prequel τριλογίας που ξεκίνησε με το «Προμηθέας», στο σύμπαν που δημιούργησε ο ίδιος πίσω στο 1977 με το «Alien» - ένα από τα πιο σημαντικά έργα επιστημονικής φαντασίας σε ολόκληρη την ιστορία του κινηματογράφου.
12ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
16.11.2015 17:07
Την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 στις 18:00, ανοίγει για 12η συνεχή χρονιά η αυλαία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών με τίτλο "Παράθυρα στον Πλανήτη" που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ.