Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

The World Hobbit Project: Ερευνώντας το ακροατήριο των Hobbit

The World Hobbit Project: Ερευνώντας το ακροατήριο των Hobbit

Στις 18 Δεκεμβρίου έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα η τρίτη ταινία της τριλογίας Hobbit. Την ίδια ημέρα, ξεκίνησε επίσης, το πιο φιλόδοξο ακαδημαϊκό πρότζεκτ έρευνας ακροατηρίου, το The World Hobbit Project.


Ερευνητές από 46 χώρες αναζητούν τη σημασία που έχει ο κόσμος της φαντασίας, μέσα από μια διεθνή μελέτη των ακροατηρίων της τριλογίας των ταινιών Χόμπιτ. Στηριζόμενοι σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2003 και 2004, με αντικείμενο μελέτης τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η έρευνα που διεξάγουμε τώρα για την τριλογία των ταινιών Χόμπιτ (www.worldhobbitproject.org) έχει σκοπό να καταγράψει, σε περισσότερες από 30 γλώσσες, απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Σε ποιους αρέσουν οι ταινίες Χόμπιτ και σε ποιους όχι;

Έχει διαφορά στην πρόσληψη και την αξιολόγηση αν κάποιος έχει διαβάσει και το βιβλίο του Χόμπιτ;

Πώς αξιολογούν διαφορετικά ακροατήρια το παίξιμο του Μάρτιν Φρίμαν ως Μπίλμπο;

Ποιος παίρνει μέρος σε online δραστηριότητες σχετικές με το Χόμπιτ, και τι ρόλο μπορεί να παίζουν αυτές στο πώς απαντούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα;

Πώς αντιλαμβάνεται το κοινό τις ταινίες σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Φινλανδία;

Όταν διαφορετικά ακροατήρια σκέφτονται την τριλογία, αισθάνονται ότι ανήκουν σε ευρύτερες κοινότητες;


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που ελπίζουμε να διερευνήσουμε μέσω του ερευνητικού προγράμματος για το Χόμπιτ, τα οποία και σχετίζονται με μεγαλύτερα ερωτήματα αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζει η φαντασία στη σύγχρονη κουλτούρα.


Πριν από δέκα χρόνια, η παρόμοια -αλλά μικρότερης  κλίμακας- έρευνα για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 25.000 απαντήσεις. Αυτή τη φορά, στοχεύουμε σε υψηλότερους στόχους.


Η έρευνα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την New Line Cinema και τον Peter Jackson. Ο σύνδεσμος για να ενημερωθείτε για το πρότζεκτ μας και -κυρίως- για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, είναι διαθέσιμος εδώ: www.worldhobbitproject.org.


Η Ελληνική ομάδα του πρότζεκτ από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) αποτελείται από τις: Δρ. Λίζα Τσαλίκη (επίκουρη καθηγήτρια), Δρ. Δέσποινα Χρονάκη και Σόνια Κοντογιάννη.

Σχετικές ειδήσεις
H βραβευμένη ταινία
07.02.2017 14:39
Το πρόγραμμα περιοδικών προβολών, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ, παρακολουθεί με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών, τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία. Για την πρώτη προβολή, την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 15:00, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ, A World Not Ours (2012), του Mahdi Fleifel, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Τα Sssh! Silent Movies επιστρέφουν με τη Γλυκιά Συμμορία στο Bios
30.05.2016 16:22
Το Sssh! Silent Movies, το αγαπημένο οπτικοακουστικό πρότζεκτ της ταράτσας κάνει πρεμιέρα φέτος την Τετάρτη 8 Ιουνίου με μία ειδική προβολή της εμβληματικής και πολυβραβευμένης ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη, Γλυκιά Συμμορία στη νέα της έκδοση από τη Restless Wind με ελεύθερη είσοδο.
To 3ο Διεθνές Πανόραμα Οικολογικών και Επιστημονικών ταινιών ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη
23.05.2016 15:06
Οι ταινίες του 3ου «Διεθνούς Πανοράματος Οικολογικών και Επιστημονικών ταινιών» θα προβληθούν στις 26 Μαΐου 2016, στις 7μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Όταν Γέρνουνε οι Ντάλιες, του Τάσου Γιαπουτζή στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 13:44
Ο Τάσος Γιαπουτζής, ξεκίνησε την προώθηση του νέου του καλλιτεχνικού εγχειρήματος, με τίτλο Όταν Γέρνουνε οι Ντάλιες (When Dahlias Bend Down) η οποία πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.