Τo British Council σε συνεργασία με το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Ελευθεροτυπίας, που μπαίνει φέτος στην τρίτη δεκαετία ζωής του και το βιβλιοπωλείο IANOS διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με τον Κεν Λόουτς, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου.

O Βρετανός κινηματογραφιστής θα μιλήσει με το κοινό, σπουδαστές της Έβδομης Τέχνης και νέους σκηνοθέτες, για το έργο του και τη συνεργασία του με τους ηθοποιούς του.

Ο βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Κανών Βρετανός σκηνοθέτης θα τιμηθεί για τη συμβολή του στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης με το ειδικό βραβείο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος Η επόμενη μέρα θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ταινία  του σκηνοθέτη,  Kes, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Η ταινία αναφέρεται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ\’ ένα αγόρι κι ένα γεράκι, τονίζοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και την ανάγκη ελευθερίας που αναζητούν και οι δυο σε κοινωνίες που προσπαθούν να τους υποτάξουν.

Ο δημιουργός των κοινωνικοπολιτικών δραμάτων της εργατικής τάξης, Κεν Λόουτς,  το 1964 άρχισε να σκηνοθετεί για την τηλεόραση. Συμμετείχε στην παραγωγή φημισμένων δραματικών ντοκιμαντέρ με κορυφαίο το Cathy Come Home, το οποίο έκανε τέτοια αίσθηση ώστε προκάλεσε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους άστεγους. Τρία χρόνια μετά, σκηνοθέτησε για τον κινηματογράφο την ταινία Poor Cow. Δικαίως ο Λόουτς θεωρείται κύριος εκπρόσωπος του βρετανικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ουσιαστικά έχει επηρεάσει όλους τους σύγχρονους Βρετανούς σκηνοθέτες συνδυάζοντας την άριστη τεχνική κατάρτιση με τη μαεστρία των θεατρικών παραστάσεων και μένοντας σταθερός στις αξίες και πολιτικά του πιστεύω.