Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ανοιχτή συζήτηση με τον Ken Loach

Ανοιχτή συζήτηση με τον Ken Loach
Τo British Council σε συνεργασία με το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Ελευθεροτυπίας, που μπαίνει φέτος στην τρίτη δεκαετία ζωής του και το βιβλιοπωλείο IANOS διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με τον Κεν Λόουτς, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου.

O Βρετανός κινηματογραφιστής θα μιλήσει με το κοινό, σπουδαστές της Έβδομης Τέχνης και νέους σκηνοθέτες, για το έργο του και τη συνεργασία του με τους ηθοποιούς του.


Ο βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Κανών Βρετανός σκηνοθέτης θα τιμηθεί για τη συμβολή του στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης με το ειδικό βραβείο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ.


Στο πλαίσιο του αφιερώματος Η επόμενη μέρα θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ταινία  του σκηνοθέτη,  Kes, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Η ταινία αναφέρεται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ\' ένα αγόρι κι ένα γεράκι, τονίζοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και την ανάγκη ελευθερίας που αναζητούν και οι δυο σε κοινωνίες που προσπαθούν να τους υποτάξουν.

Ο δημιουργός των κοινωνικοπολιτικών δραμάτων της εργατικής τάξης, Κεν Λόουτς,  το 1964 άρχισε να σκηνοθετεί για την τηλεόραση . Συμμετείχε στην παραγωγή φημισμένων δραματικών ντοκιμαντέρ με κορυφαίο το Cathy Come Home, το οποίο έκανε τέτοια αίσθηση ώστε προκάλεσε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους άστεγους. Τρία χρόνια μετά, σκηνοθέτησε για τον κινηματογράφο την ταινία Poor Cow. Δικαίως ο Λόουτς θεωρείται κύριος εκπρόσωπος του βρετανικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ουσιαστικά έχει επηρεάσει όλους τους σύγχρονους Βρετανούς σκηνοθέτες συνδυάζοντας την άριστη τεχνική κατάρτιση με τη μαεστρία των θεατρικών παραστάσεων και μένοντας σταθερός στις αξίες και πολιτικά του πιστεύω.

Σχετικές ειδήσεις
Με το Afterimage του Αντρέι Βάιντα ξεκινά το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
08.11.2016 11:37
Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνει πως θα σηκώσει αυλαία με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας “Afterimage”, το κύκνειο άσμα του σπουδαίου πολωνου δημιουργού Αντρέι Βάιντα που πριν λίγο καιρό έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 90 ετών.
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
18.10.2016 12:34
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοεμβρίου 2016) επιφυλλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του καλού ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου: ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβαν πρεμιέρ και τη νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» από το πρόσφατο Φεστιβαλ των Καννών.
Το «Suntan» στην τελική δεκάδα για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
05.07.2016 13:15
Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι μια από τις δέκα ταινίες που διεκδικούν το βραβείο Lux για το 2016, το επίσημο βραβείο στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2016
10.06.2016 15:27
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με την Ακαδημία César.
Φεστιβάλ Καννών 2016: Ο Ken Loach με το I, Daniel Blake ο μεγάλος νικητής
23.05.2016 15:20
Το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ολοκληρώθηκε δίνοντας τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στο Ken Loach και την νέα του ταινία I, Daniel Blake.