Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Electra: Τρεις σκηνοθέτες μιλούν για ένα διαφορετικό σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Electra: Τρεις σκηνοθέτες μιλούν για ένα διαφορετικό σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Μαργαρίτα Μαντά, η Στέλλα Θεοδωράκη και ο Πέτρος Σεβαστίκογλου βλέπουν το σινεμά… αλλιώς, με αφορμή τις προβολές της Electra στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.


Η προσέγγιση ενός διαφορετικού σινεμά , που καταγράφει, αλληλεπιδρά, αμφισβητεί τις συμβάσεις του μέσου και δημιουργεί μία νέα κινηματογραφική γλώσσα, είναι η επόμενη θεματική συζήτηση που οργανώνεται με αφορμή τις προβολές της Electra στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.


Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, καλεσμένες του Πέτρου Σεβαστίκογλου είναι οι σκηνοθέτιδες Στέλλα Θεοδωράκη, που είναι και συμπαραγωγός της Electra, και η Μαργαρίτα Μαντά, που βραβεύτηκε πρόσφατα με Αργυρή Πυραμίδα στο Φεστιβάλ του Καΐρου για την ταινία της Για πάντα.


Οι 3 σκηνοθέτες, που με το έργο τους εξερευνούν τα όρια της κινηματογραφικής γραφής, συζητούν για την Electra, τον επαναπροσδιορισμό της θεωρίας του σινεμά του δημιουργού και την ανάγκη επανεφεύρεσης του κινηματογράφου.


Οι συζητήσεις με τους συντελεστές της Electra και προσκεκλημένους δημιουργούς συνεχίζονται και τον Ιανουάριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μετά την προβολή της ταινίας.


Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη και μετά την προβολή θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Εξαιρούνται οι προβολές 26 και 29/12.

Ώρα προβολής Electra: 22.00


Η Μαργαρίτα Μαντά για την Electra

«Στο Σινεμά , τουλάχιστον στο Σινεμά που εγώ αγαπώ, δεν εικονοποιούνται ιστορίες. Οι εικόνες οι ίδιες λένε την ιστορία που έχουν να πουν. Οι ήχοι δεν είναι συνοδοί ιστοριών. Λένε από μόνοι τους την ιστορία που έχουν να πουν. Άλλοτε κραυγάζοντας. Άλλοτε ψιθυρίζοντας. Άλλοτε σιωπώντας. Στο Σινεμά, που εγώ αγαπώ, βγαίνεις από την αίθουσα κατακτημένος από αυτό που κάποιος άλλος έφτιαξε, αλλά είναι εντελώς δικό σου. Η Electra είναι τέτοιο σινεμά».


Από το κείμενο της Στέλλας Θεοδωράκη, Για πάντα και μια Ηλέκτρα

«…ο Πέτρος Σεβαστίκογλου συνθέτει μια Electra δική του, ατίθαση, ανένταχτη, που ο χρόνος/τόπος την αναστατώνει στο ταξίδι της για την κατανόηση απέναντι στη ζωή και την αρχέγονη καταγωγή μας… Το «φως» της Μαργαρίτας και του Πέτρου, δείγμα προσωπικής οπτικής απέναντι στην ύπαρξη, δημιουργεί τη δική τους κινηματογραφική γλώσσα, αλλά και πρόταση… σε μια εποχή και σε μια χώρα που η φιλοσοφική σκέψη και η έρευνα έχουν ατονήσει και που το πολιτιστικό επίπεδο της καθημερινότητάς μας είναι πενιχρό, ανθίστανται ακόμη κάποιοι άνθρωποι με το έργο τους και είναι αρκετοί».

Εφημερίδα των Συντακτών, 7.11.14

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Ποιητή του Έρωτα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
08.02.2017 13:12
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής, τη Seven και τη Strada Films, έχουν ετοιμάσει για τη γιορτή των ερωτευμένων μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή του έρωτα, Πάμπλο Νερούδα.
Η Αθήνα ελεύθερη - Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
18.10.2016 11:27
Σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις προβολές και τις σχετικές συζητήσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
20.09.2016 16:58
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να συμμετέχει μαζί με 32 συνεργαζόμενους φορείς σε Αθήνα και Πειραιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μέσα φως, του Σταύρου Ψυλλάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
05.05.2016 15:38
Το νέο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη “Tο μέσα φως” θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Cine Magyar - 15 κορυφαίες δημιουργίες του νεότερου ουγγρικού σινεμά στην Ταινιοθήκη
25.02.2016 14:22
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Carousel Films, με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Βουδαπέστης, παρουσιάζουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα Cine Magyar, στην αίθουσα 1 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.