Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Είναι καιρός: Δύο νέες παραστάσεις χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Είναι καιρός: Δύο νέες παραστάσεις χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Το Μικροσκοπικό Θέατρο συνεχίζει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με τον τίτλο Είναι Καιρός, παρουσιάζοντας ακόμη δύο παραστάσεις σύγχρονου χορού και εικαστικής-κινητικής εγκατάστασης το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015.


Στις 27 Δεκεμβρίου θα παρακολουθήσουμε την παράσταση Το Κορίτσι κι η Θάλασσα (Θαλασσογραφία ΙΙ), ένα γυναικείο χορευτικό σόλο , ενώ στις 3 Ιανουαρίου την παράσταση Ο Χορός των 7 Πέπλων κομμένων σε στενές λωρίδες, ένα αφαιρετικό χορευτικό ντουέτο. Το πρόγραμμα και των δύο παραστάσεων θα ανοίξει με την εικαστική-κινητική εγκατάσταση GraviDanza, σε μια μετεξέλιξή της εκδοχής που παρουσιάστηκε στην εισαγωγή της ομώνυμης παράστασης στις 29/11.


Πρόκειται για τις GraviDanza Rossa & GraviDanza Nera, που αποτελούν το εισαγωγικό μέρος των παραστάσεων, ένα είδος μύησης του θεατή στον ιδιαίτερο χώρο του Μικροσκοπικού Θεάτρου. Αυτή τη φορά η GraviDanza μεταμορφώνεται χρωματικά και μαζί με το χρώμα αλλάζει και η κίνηση των κρυμμένων πίσω από το ύφασμα χορευτών που τη ζωντανεύουν. Αλλάζει επίσης η ηχητική ταυτότητα της εγκατάστασης. Η GraviDanza Rossa που θα παρακολουθήσουμε στις 27/12 εκπέμπει τον ήχο της ανθρώπινης καρδιάς και η GraviDanza Nera, στις 3/01, τη μουσική για ακορντεόν της Pauline Oliveros.


GraviDanza Rossa

Το Κορίτσι κι η Θάλασσα (Θαλασσογραφία ΙΙ)

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου, Ώρα: 20.00
Διάρκεια: 60 λεπτά

Μια σόλο χορευτική Φαντασία που αποτελεί την εξέλιξη της «Θαλασσογραφίας», η οποία παρουσιάστηκε στο Μικροσκοπικό Θέατρο με το πρόγραμμα «Τρεις Χοροί Κόντρα στο Χρόνο», το Μάιο 2014. Πρόκειται για μια σειρά από «εικόνες για ένα παραμύθι χωρίς λόγια». Μια κοριτσίστικη χορευτική Φαντασία με γοργόνες, θαλασσοπόρους κι ανεμοστρόβιλους, σε μια εικονοπλαστική, νεανική παράσταση, με μουσική συνοδεία αποσπάσματα από το «Κουιντέτο της Πέστροφας» του Franz Schubert. Η χορεύτρια Αθηνά Κυρούση σκηνοθετεί την περιπέτειά της με μοναδικό σκηνικό αξεσουάρ 10 μικρές γαλαζοπράσινες κουβέρτες, φιλοδοξώντας με αυτό το μινιμαλισμό των μέσων να αφήσει χώρο στη φαντασία του θεατή.

Μουσική: Franz Schubert – Το Κουιντέτο της Πέστροφας (απόσπασμα)
Χορογραφία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αναστασία Λύρα
Ερμηνεία: GraviDanza Rossa: Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι     
Το Κορίτσι κι η Θάλασσα: Αθηνά Κυρούση

Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος
Φωτογραφία: Θωμάς Μάμαλης


GraviDanza Nera

Ο Χορός των 7 Πέπλων κομμένων σε στενές λωρίδες

Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, Ώρα: 20.00
Διάρκεια: 60 λεπτά

Mια αφαιρετική κινούμενη σύνθεση φωτογενών υλικών και σχημάτων, που συγχρονίζονται από την κίνηση του σώματος, ενώ ταυτόχρονα την πλαισιώνουν ως σκηνικό. Ο τίτλος κυριολεκτεί ως προς τις λωρίδες του υφάσματος, οι οποίες αιωρούνται, κρεμασμένες από την οροφή, σχηματίζοντας ένα μεταξένιο, ανάλαφρο και εξαιρετικά φωτοευαίσθητο σκηνικό, για ένα οριζόντιο χορευτικό ντουέτο, με δυνατότητες εξέλιξης στην τρίτη διάσταση. Το έργο υπόσχεται με τον τίτλο του τον αισθησιασμό και τη σαγήνη του χορού της Σαλώμης, με έναν τρόπο, ωστόσο, εν μέρει ειρωνικό. Οι προσδοκίες και η ματιά του θεατή καλούνται να συμπληρώσουν το «σενάριο» του έργου.
Μουσική: Pauline Oliveros
Johann Sebastian Bach
Χορογραφία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αναστασία Λύρα

Ερμηνεία:
|GraviDanza Nera| Θέμις Ανδρεουλάκη,  HYPERLINK "http://www.anastasialyra.com/index.php/el/synergates/dancers/214-evanthia-kokkineli" Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι     
|Ο Χορός των 7 Πέπλων κομμένων σε στενές λωρίδες| Αναστασία Λύρα, Αθηνά Κυρούση

Φωτογραφία: Θωμάς Μάμαλης

Σχετικές ειδήσεις
Χορευτικό αφιέρωμα στον Σούμπερτ από το Μικροσκοπικό Θέατρο
09.02.2017 13:29
Ένα χορευτικό αφιέρωμα στη μουσική του Φραντς Σούμπερτ θα παρουσιάσει το Μικροσκοπικό Θέατρο κάθε Σάββατο από τις 18 Φεβρουαρίου ως την 1 Απριλίου, υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας.
Αυλαία στο Μικροσκοπικό Θέατρο με ένα Πρελούδιο
13.06.2016 12:07
Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων σύγχρονου χορού «είναι καιρός – δεύτερη περίοδος» στο Μικροσκοπικό Θέατρο, με την παράσταση Πρελούδιο που είναι ένα νέο χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα.
Τέσσερις Εποχές: Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
09.05.2016 14:45
Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Μία παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
21.03.2016 14:34
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.02.2016 12:48
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.