Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Οι εκατό αλητείες του Καραγκιόζη - Τάσος Παυλόπουλος

Οι εκατό αλητείες του Καραγκιόζη -  Τάσος Παυλόπουλος

Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο Οι εκατό αλητείες του Καραγκιόζη του  Τάσου  Παυλόπουλου.

 

Επιφανείς εικαστικοί μας, όπως ο Εγγονόπουλος, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Τσαρούχης , αναφέρονται σε γραπτά τους με θαυμασμό στους «ταπεινούς» καλλιτέχνες του θεάτρου Σκιών. Σ’ αυτό το βιβλίο, ένας πιο σύγχρονος θαυμαστής του Καραγκιόζη, ο ζωγράφος Τάσος Παυλόπουλος, ξαναζωντανεύει, με ένα μολύβι κι ένα μπλοκάκι, τη γνωστή μορφή του αναρχικού καμπούρη, εμπνευσμένος από την πρώιμη, αθυρόστομη και βωμολοχική εκδοχή της. ‘Όταν, δηλαδή, ο Καραγκιόζης εθεωρείτο άσεμνο νυχτερινό θέαμα ( τουλάχιστον μέχρι το 1920 ) και παιζόταν σε καταγώγια και χαμαιτυπεία, συχνά διακοπτόμενος από επεμβάσεις χωροφυλάκων. Όταν διασάλευε αμείλικτα και με κάθε ευκαιρία τους « σοβαρευόμενους αστούς » κάνοντας έξω φρενών την « παρανομωτάτην και αξιομίσητον εξουσίαν ». Αυτός, λοιπόν, ο « φτωχοπρόδρομος »της μεταμοντέρνας εποχής μας μετατρέπεται από τον δημιουργό του σε καρικατούρα της φαρσοκωμωδίας που παίζεται στη σύγχρονη νεοβουκολική Ελλάδα της κρίσης. Σε έναν αλητάκο που, ξεπηδώντας μέσα από σχέδια και χειρόγραφα κείμενα, ειρωνεύεται, σαρκάζει, χλευάζει και γελοιοποιεί όλους τους ισχυρούς και αμετανόητους πολιτικάντηδες, τους Μεγάλους Αλήτες των πολυτελών μπερντέδων.

Εδώ θα δείτε συγκεντρωμένες τις πρώτες εκατό αυτοτελείς εικονογραφημένες ιστορίες του Καραγκιόζη του Τάσου Παυλόπουλου, με τη σειρά που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών το 2013 και το 2014 ( στα φύλλα του Σαββατοκύριακου ), σατιρίζοντας την επικαιρότητα.

Προλογίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς.

 

Ο Τάσος Παυλόπουλος είναι ζωγράφος και γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη στην Αθήνα ( 1974-1977 ) και στη συνέχεια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας στην Πολωνία ( 1978-1983 ) με καθηγητές τους Henryk Tomaszewski και την Teresa Pagowska. Υπήρξε υπότροφος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ( Ι.Κ.Υ. ) στη ζωγραφική ( 1987-1990 ) με καθηγητή τον Νίκο Κεσσανλή. Έχει κάνει εικοσιπέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Φυλακές απόπειρες -  Τάσος Μπέσιος
14.02.2017 13:27
Από τις εκδόσεις Εκάτη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Φυλακές απόπειρες του Τάσου Μπέσιου.
Η αφή των δεόντων - Τάσος Μακράτος
29.12.2016 12:41
Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο του Τάσου Μακράτου Η Αφή των Δεόντων.
Πρότυπα και ομοιώματα - Τάσος Φάλκος
29.08.2016 12:16
Από τις εκδόσεις Αρμός κυκλοφορεί το βιβλίο, Πρότυπα και ομοιώματα του Τάσου Φάλκου.
Τέσσερεις καλοκαιρινές βραδιές με τον Καραγκιόζη
14.07.2016 10:36
Στην αυλή του Art Bar Poems & Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης και για τέσσερεις ξεχωριστές βραδιές ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης συνομιλεί με εκλεκτούς καλεσμένους για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών, τις σημαντικές στιγμές του και τους ανθρώπους που το σημάδεψαν και παρουσιάζει τρεις κλασικές παραστάσεις Καραγκιόζη.
Για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο - Ν. Δ.Τριανταφυλλόπουλος
25.04.2016 12:14
Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Ν. Δ.Τριανταφυλλόπουλου, Για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο- Εκατό χρόνια από τη γέννησή του.