Η παράσταση Πηνελόπη Δέλτα θα παρουσιαστεί για δύο επιπλέον εορτασιτικές παραστάσεις στο Θέατρο της Ημέρας την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014.

Το Θέατρο της Ημέρας αφιερώνει την φετινή θεατρική του δραστηριότητα, στην πρωτοπόρο ελληνίδα λογοτέχνιδα, παρουσιάζοντας το έργο «Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης  Μοντζολή.

Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί μια εμβληματική παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (Τρελλαντώνη) και πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ουαιώνα.

Η ζωή της, γοητευτική και τραγική συνάμα, παρουσιάζεται στην παράσταση αυτή, εστιάζοντας στις «σχέσεις και συναντήσεις» που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της και καθόρισαν την πορεία της, όπως η ίδια  κατέγραψε στα ημερολόγια και τα έργα της.

Η ιστορία της, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνεται μπροστά μας, παράλληλα με τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, που καλύπτουν σχεδόν μισό αιώνα σύγχρονης Νεοελληνικής ιστορίας.

Η Πηνελόπη Δέλτα, καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη ο Ντίνος Καρύδης, τον φλογερό έρωτα της ζωής της ΄Ιωνα Δραγούμη ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσμη Τσόπελα. Την μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Κότσιρας, στην πρώτη του σύνθεση για θέατρο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Μουσική: Γιάννης Κότσιρας
Φωτισμοί – Βίντεο: Κώστας Κιμούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχαήλ Γιαννικάκης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Παίζουν: Τζένη Καλλέργη, Ντίνος Καρύδης, Θεόφιλος Βανδώρος & Ράσμη Τσόπελα

Διάρκεια παράστασης: 105 (μαζί με το διάλειμμα)