Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα

Το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα
Τα φετινά 43α Δημήτρια παρουσιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, σε μία έκθεση που περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας θεωρείται ως ο κύριος εκφραστής του κυβισμού στην Ελλάδα, ενός ιδιώματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «Σχολής του Παρισιού» και διακρίνεται για τη συγκρατημένη του όψη, χωρίς τις αναλυτικές προθέσεις και για το σεβασμό του προς το αντικείμενο.

Ο θαυμασμός του προς την αρχαία ελληνική τέχνη, αλλά και προς τη βυζαντινή και τη λαϊκή, είναι γνωστός. Είναι όμως εξίσου μεγάλο το ενδιαφέρον του για τη «νέα τέχνη», όπως την ονομάζει, που δεν είναι άλλη από αυτή του Πικάσο, του Μπρακ, του Λεζέ, του Κλέε και άλλων, που δεν έχανε την ευκαιρία να παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Το 3ο Μάτι».

Το πλέον προσφιλές θέμα του ήταν η Ύδρα, που τον απασχόλησε για δεκαετίες, ξεδιπλώνοντας το πλούσιο ταλέντο του σε απίθανης έμπνευσης εικόνες από το αγαπημένο του νησί.

Στα πρώτα του έργα, των αρχών της δεκαετίας του ‘30, δείχνει να έχει επηρεαστεί από το φοβισμό κι από την τόλμη του να συνθέτει με βάση το χρώμα, αλλά αμέσως μετά προσφεύγει σε μια γεωμετρικότητα από παράλληλα χρωματικά επίπεδα και ζώνες με χωροπλαστική δομή, που στοχεύουν σε μια ποιητική μεταμόρφωση της πραγματικότητας αφηρημένης πνοής, σύμφωνα με τις αρχές του ορφισμού.

Ο Γκίκας εξακολούθησε και μεταπολεμικά να ζωγραφίζει ελληνικά τοπία, μυθολογικά θέματα και νεκρές φύσεις σε αναζήτηση ενός άλλου χώρου, που πρόσφερε νέες οπτικές εντυπώσεις .

Ο θεατής βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στο έργο και παρατηρεί τα θέματα μέσα από τις συγχωνευμένες επιφάνειες και τα αλληλοαναιρούμενα επίπεδα, που επηρεάζουν ανάλογα και την προοπτική. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, ακόμα και όταν ο ζωγράφος οδηγείται σ\' ένα είδος αφαίρεσης, διακόσμησης και επίπεδης ζωγραφικής.

Ο Γκίκας υπήρξε μια σημαντική καλλιτεχνική προσωπικότητα και κατέχει σημαντική θέση στη Γενιά του \'30. Το έργο του είναι ποικίλο και πολυδιάστατο (εκτός από ζωγράφος υπήρξε γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος), δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα για ζητήματα της τέχνης και της αισθητικής σε περιοδικά και εφημερίδες και κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα με διεθνή αναγνώριση.

Σχετικές ειδήσεις
Εκφραστές του μοντέρνου: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από τη Συλλογή Γ. Βογιατζόγλου
13.01.2017 17:25
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν την έκθεση «Εκφραστές του Μοντέρνου» με έργα από τη Συλλογή του αρχιτέκτονα Γιώργου Βογιατζόγλου, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Κάθε έργο… Mια ιστορία: έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
28.06.2016 15:11
Τη δική τους ιστορία διηγούνται 80+1 έργα του Παύλου Σάμιου, που ταξιδεύουν στην Κρήτη, με αφορμή την έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού, η οποία εγκαινιάζεται στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με τίτλο «Κάθε έργο… Mια ιστορία».
Wine Spirit - Το πνεύμα του κρασιού: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
05.05.2016 15:34
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο Wine Spirit/Το Πνεύμα του Κρασιού θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στις 20.00.
Marsyas Machine: έκθεση του Tim D’ Agostino στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
13.04.2016 12:40
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει τον Απρίλιο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Tim D’ Agostino, που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Marsyas Machine.