Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Οι παππούδες που τρέχουν
Δημοσίευση: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 15:11
Οι παππούδες που τρέχουν

Δεν μου αρέσει αυτό το δικό μας. Αυτό το ελληνικό (;) που η προηγούμενη γενιά δεν στέκει αρωγός στην επόμενη, αλλά αντίθετα την ανταγωνίζεται. Στα κρυφά, πίσω από τις πόρτες. Στα φανερά κουνάει το δάχτυλο και συμβουλεύει. Αλλά στην ουσία την ανταγωνίζεται.


Και είναι τόσο πάγια αυτή η πολιτική που η επόμενη γενιά όταν φτάσει στην ηλικία που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα μεγαλουργούσε δεν είναι σε θέση να το κάνει. Βλέπεις, έχει ακόμη πράγματα να μάθει. Και δώστου κούνημα το δάχτυλο και συμβουλές. Ακατανόητες συνήθως. Και ακατανόητες … προφανώς. Αφού το πραγματικό ζήτημα στην ουσία είναι ο ανταγωνισμός.


Το παραπάνω στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα. Είναι θέμα χαρακτήρα, και συμβαίνει σε ένα βαθμό διεθνώς. Μου αρέσει – Δεν μου αρέσει υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι κατέχουν τη μία και μοναδική μουσική αλήθεια, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το έργο τους και οι νεώτεροι, δεν ξέρουν, δεν τα καταφέρνουν και δεν μπορούν. Παρεκτός ίσως αν έχουν δεθεί  στο στυλιστικό άρμα του «κατέχοντος την μοναδική μουσική αλήθεια», όπου και πάλι όμως υπολείπονται γιατί ο «δάσκαλος» είναι ο παλιός, και άρα εξ ορισμού, ο καλύτερος.


Στην Ελλάδα όμως το φαινόμενο έχει πάρει πάρα πολύ μεγάλες διαστάσεις. Πιθανόν να φταίει η μικρή μας αγορά. Είναι «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Εδώ, στα μέρη μας, η οπτική γωνία του δασκάλου είναι η σωστή, δεν υπάρχει χώρος για άλλη. Κι όταν υπάρξει άλλη οπτική γωνία, τότε χαρακτηρίζεται ανεπαρκής τεχνικά, χωρίς έμπνευση, αποτυχημένη ως προς τις προθέσεις της. Ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι είναι διαφορετική. Και άρα αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο ως προς την κατεστημένη οπτική γωνία. Οι αναταράξεις πρέπει να αποφεύγονται. Λες και το καινούργιο θα αναιρέσει την αξία του παλιού. Λες και δεν είναι δυνατόν να έρθει το καινούργιο να σταθεί δίπλα στο παλιό, να το συμπληρώσει και όλα μαζί να μας χαρίσουν μια διευρυμένη ματιά, ένα διευρυμένο ορίζοντα.   


Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να φτάνει κανείς στα ¾ ή στη δύση της σταδιοδρομίας του και αντί να απολαμβάνει αυτό που έχει πετύχει και αντί να ενδιαφερθεί για το τι έχουν να πουν (και με ποιο τρόπο έχουν να το πουν),  οι συνεχιστές της τέχνης του, εξακολουθεί να ταΐζει ένα – φευ – αχόρταγο και υπερτροφικό «εγώ» και να τρέχει (νοερά) σε έναν ατελείωτο αγώνα δρόμου για την επιβολή.  

«Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό», «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», και άλλες κοινές παροιμίες.

Την ιστορία της μιας γενιάς την γράφει πάντα η επόμενη.
… και οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.


Both of us say there are laws to obey

But frankly I don’t like your tone

You want to change the way I make love

I want to leave it alone

Different Sides, Leonard Cohen
Από το άλμπουμ Old Ideas του 2012

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μικρόκοσμοι
08.02.2017 12:52
Με το που ανακοινώθηκε, πριν από μια εβδομάδα περίπου, άρχισε αμέσως η γκρίνια. Είχαν ακουστεί και νωρίτερα γκρίνιες βέβαια. Όταν ανακοινώθηκε το line-up του Rockwave με Placebo, Sivert Hoyem, Evanescence και λοιπά. Αλλά με την ανακοίνωση της εμφάνισης του Nick Cave στο Eject …ξεσπάθωσαν.
Τα 100 πιο σημαντικά τραγούδια του Dylan εμείς τα ακούσαμε μεγάλοι
30.01.2017 14:54
Έρχονται στο Ωδείο. Είναι 18-19-20 χρονών. Έρχονται είτε στο δικά μου θεωρητικά μαθήματα, είτε στα μαθήματα συναδέλφων (συνήθως κάποιο μουσικό όργανο). Όλο και πιο συχνά διαπιστώνω ότι οι μουσικές αναφορές τους, τα πράγματα που αναφέρουν ως «αγαπημένα» όταν τους ρωτήσεις ή όταν το φέρει η κουβέντα, είναι μουσικές περασμένων δεκαετιών.
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.
Σκέψεις για την (χαμένη) μαζική απήχηση της μουσικής
01.09.2016 14:35
Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για την παρούσα στήλη με θέμα τα οικογενειακά hits του καλοκαιριού. Με μια καταγραφή δηλαδή των τραγουδιών που μας έμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε επειδή τα ακούγαμε συχνά στο αυτοκίνητο, είτε μας έμειναν όταν τα ακούσαμε σε κάποιο καφέ, σε κάποια παραλία, είτε απλώς τα ακούσαμε από κάποιο σπίτι όπως περνούσαμε έξω από αυτό περαστικοί.