H Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν ένα εορταστικό πρόγραμμα προβολών για παιδιά από 5 έως 15 ετών, από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2014 και στις 2 & 3 Ιανουαρίου 2015, που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους από το ντοκιμαντέρ μέχρι το animation, με πολλές διασκεδαστικές ενδιάμεσες στάσεις.

Πρόκειται για την έβδομη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το πρωτότυπο αυτό αφιέρωμα περιέχει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, τόσο ντοκιμαντέρ όσο και κινουμένων σχεδίων, και αναλαμβάνει να μυήσει παιδιά και έφηβους σε έναν νέο, πολύχρωμο κόσμο,  όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και το ντοκιμαντέρ μεταμφιέζεται σε κινούμενο σχέδιο για να σας δείξει τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Όλες οι προβολές θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο σινεμά και να τα εξοικειώσει με το είδος του ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας την ευελιξία του, αλλά και να εγκαθιδρύσει νέες, δημιουργικές συνεργασίες με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που θέλουν να αγκαλιάσουν την οπτικοακουστική εκπαίδευση, καλλιεργώντας μια νέα γλώσσα επικοινωνίας σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Δύο ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων αποτελούν τις μεγάλου μήκους εκπλήξεις του αφιερώματος.

Πρώτος σταθμός είναι η Κίνα με τα Παιδιά του Δράκου / Drachenmädchen του Ίνιγκο Βεστμάιερ (2012), ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, κατάλληλο και για ενηλίκους, που θα σας μυήσει στα μυστικά του Κουνγκ Φου! Τρία κορίτσια αφήνουν τις οικογένειές τους για να φοιτήσουν στην πιο φημισμένη σχολή του είδους, όπου χιλιάδες μαθητές ακολουθούν ένα επίπονο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πειθαρχίας προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να κατακτήσουν τις απαιτητικές τεχνικές αυτής της πανάρχαιας ανατολίτικης πολεμικής τέχνης.

Από τη μακρινή Κίνα, το Kids & Docs θα μας μεταφέρει πίσω στην Ελλάδα, με ένα από τα πιο αξιολάτρευτα εγχώρια ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών: το Zorro ο Γάτος (2010), με πρωταγωνιστή –τι άλλο;– έναν ασπρόμαυρο ψιψίνο με έντονη προσωπικότητα. Οπλισμένη με αιλουροειδή περιέργεια, η γνωστή δημοσιογράφος και σκηνοθέτιδα Σελάνα Βροντή μας αφηγείται τις περιπέτειες του ατίθασου Ζορρό, ενός γάτου που ζει στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από την κάμερά της, θα γνωρίσουμε τους φίλους, τις φιλενάδες, την οικογένεια και τους αντίζηλούς του, αλλά και τις δυσκολίες που ο άτακτος κεραμιδόγατος συναντά  στην καθημερινότητά του στη μεγαλούπολη.

Από τον μαγευτικό κόσμο του animation, το Kids & Docs επέλεξε δύο από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της πρόσφατης παραγωγής. Το Κορίτσι με το Παράξενο Όνομα / Anina του Αλφρέδο Σόδεργιτ (2013), που ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για τo Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2014 – και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το γιατί! Ευφάνταστο, σπιρτόζικο και διασκεδαστικό, το φιλμ ακολουθεί τη μικρή Ανίνα, το κορίτσι με το πιο παράξενο ονοματεπώνυμο στον κόσμο (διαβάζεται και ανάποδα!), κάτι που αποτελεί διαρκή αφορμή για πειράγματα στο σχολείο. Όταν η ονειροπόλα Ανίνα μπλέκει σε έναν καυγά με μια συμμαθήτριά της, θα λάβει την πιο αλλόκοτη τιμωρία στην ιστορία των αλλόκοτων τιμωριών!

Μια ακόμα υπέροχη, δυναμική ηρωίδα πρωταγωνιστεί στο Θεία Χίλντα! / Tante Hilda! (2013), ένα ξέφρενο και εξαιρετικά επίκαιρο οικολογικό παραμύθι από τους ταλαντούχους Γάλλους animators Μπενουά Σιε και Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ. Υποκινούμενη από την απέραντη αγάπη της για τη φύση, η Χίλντα έχει κατασκευάσει ένα απέραντο θερμοκήπιο, όπου συγκεντρώνει σπάνια και απειλούμενα φυτά από όλο τον κόσμο. Όταν μια εταιρεία βγάζει στην αγορά μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών που απειλούν να καταβροχθίσουν τα πάντα, η εκκεντρική φυσιοδίφης είναι η μόνη που μπορεί να εναντιωθεί στα σατανικά τους σχέδια.

Δίπλα στις τέσσερις αυτές μεγάλου μήκους ταινίες, το Kids & Docs έχει  επιλέξει για σας μια εξίσου εντυπωσιακή συλλογή από υπέροχες μικρού μήκους ταινίες animation και ντοκιμαντέρ (αλλά και ένα νέο είδος που παντρεύει τα δύο παραπάνω!) από ολόκληρο τον κόσμο.  Χωρισμένες σε τρεις ενότητες, ανά ηλικιακή ομάδα (5-9, 10-13 και 13-15 ετών), οι προβολές θα ακολουθούνται καθημερινά από εργαστήρια animation για τους μικρούς μας φίλους, ειδικά σχεδιασμένα για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 26/12/2014
15:00
Τα Παιδιά του Δράκου (Dragon Girls, Γερμανία/Κίνα) 90′ του Ίνιγκο Βεστμάγιερ (Ντοκιμαντέρ)
Ηλικίες: 10+ (με υπότιτλους)

Σάββατο 27/12/2014
15:00
BEST OF KIDS & DOCS I, 60′
Ηλικίες: 9-12 (με υπότιτλους)

16:30 – 18:30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’ + ΣΤ’ Δημοτικού

Κυριακή 28/12/2014
15:00
Zorro ο Γάτος (Ελλάδα) 53′ της Σελάνας Βροντή (Ντοκιμαντέρ)
Ηλικίες: 5-15 (ή 5+)

16:30 – 18:30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’ + Δ’ Δημοτικού

Δευτέρα 29/12/2014
15:00
Το Κορίτσι με το Παράξενο Όνομα (Anina, Ουρουγουάη/Κολομβία) 80′ του Αλφρέδο Σόδεργιτ (Κινούμενα Σχέδια)
Ηλικίες: 10+ (με υπότιτλους)

16:30 – 18:30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες
ΤΑΞΕΙΣ: ΣΤ’ Δημοτικού + Α’ & Β’ Γυμνασίου

Τρίτη 30/12/2014
15:00
BEST OF KIDS & DOCS IΙ, 55′
Ηλικίες: 5-9 (χωρίς διαλόγους)

16:30 – 18:30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες
ΤΑΞΕΙΣ: Α’ + Β’ Δημοτικού

Παρασκευή 02/01/2015
15:00
BEST OF KIDS & DOCS IΙΙ, 58′
Ηλικίες: 13+ (με υπότιτλους)

16:30 – 18:30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες
ΤΑΞΕΙΣ: Α’ + Β’ + Γ’ Γυμνασίου

Σάββατο 03/01/2015
15:00
Θεία Χίλντα! (Aunt Hilda!, Γαλλία/Λουξεμβούργο) 89′ των Μπενουά Σιέ και Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ (Κινούμενα Σχέδια)
Ηλικίες: 10+ (με υπότιτλους)

16:30 – 18:30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες
ΤΑΞΕΙΣ: ΣΤ’ Δημοτικού + Α’ & Β’ Γυμνασίου

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Τα εργαστήρια animation διδάσκουν η Χριστίνα Ντεπιάν και ο Μπάμπης Αλεξιάδης. Καιρός να τους γνωρίσετε!

Η Χριστίνα Ντεπιάν είναι εικαστικός/εκπαιδευτικός με σπουδές στην Ελλάδα και την Αγγλία και δράση στη Βιέννη και το Λουξεμβούργο. Διδάσκει κινούμενη εικόνα στη Σχολή Χιλλ και είναι υπεύθυνη των εργαστηρίων animation στο Διεθνές Φεστιβάλ Αnimasyros και στο Exile Room. Ταινίες των μαθητών της έχουν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, στο Animasyros, στο VAFI της Κροατίας, κ.α.

Ο Μπάμπης Αλεξιάδης είναι πολυβραβευμένος media artist και animator με βάση το Λονδίνο, με θητεία στον κινηματογράφο, το θέατρο και την όπερα, ενώ έχει συνεργαστεί στην παραγωγή μουσικών βίντεο, installation και διαφημιστικών, ενσωματώνοντας στη δουλειά του σκίτσα, κολλάζ και καθημερινά αντικείμενα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ANIMATION

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΤΕΠΙΑΝ είναι εικαστικός/εκπαιδευτικός με σπουδές στην Ελλάδα και την Αγγλία και δράση στη Βιέννη και το Λουξεμβούργο. Διδάσκει κινούμενη εικόνα στη Σχολή Χιλλ και είναι υπεύθυνη των εργαστηρίων animation στο Διεθνές Φεστιβάλ Αnimasyros και στο Exile Room (vimeo: Texnikes Kinoumenis Eikonas). Ταινίες των μαθητών της έχουν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, στο Animasyros, στο VAFI της Κροατίας, κ.α, ενώ έχει σχεδιάσει μια ιστοσελίδα για αρχάριους που θέλουν να πειραματιστούν με τεχνικές κινούμενης εικόνας. www.kinoumeno.gr

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ είναι πολυβραβευμένος media artist και animator με βάση το Λονδίνο και θητεία στο θέατρο και την όπερα, ενώ έχει συνεργαστεί στην παραγωγή μουσικών βίντεο, installation και διαφημιστικών. Η δουλειά του εστιάζεται σε παραδοσιακές τεχνικές animation, όπως το stop frame και το pixilation, με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων, σχεδίων και κολάζ. Ανάμεσα στις πρόσφατες δουλειές του συγκαταλέγονται κινούμενα σχέδια για την όπερα «Laica the Spacedog», για την εγκατάσταση «360° Curtain Call / 720o°» (2012) του Ron Arad και για το θεατρικό «For the Best». www.babisalexiadis.com

Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής ανά ημέρα είναι 12 παιδιά.

Κάθε εργαστήριο απευθύνεται σε διαφορετική ηλιακή ομάδα, ως εξής:
Σάββατο 27/12, Ε+ΣΤ Δημοτικού
Κυριακή 28/12 Γ+Δ Δημοτικού
Δευτέρα 29/12 ΣΤ Δημοτικού, Α+Β Γυμνασίου
Τρίτη 30/12 Α+Β Δημοτικού
Παρασκευή 2/1 Α+Β+ Γυμνασίου
Σάββατο 3/1 ΣΤ Δημοτικού Α+Β Γυμνασίου

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room 210 3223394 και στο workshops.exile@gmail.com, καθημερινά 11π.μ.-4μ.μ.

Με έδρα την Αθήνα, το Exile Room είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με εμμονή στο ντοκιμαντέρ. Προσφέρει έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές μέσα από προβολές, εργαστήρια και ομιλίες.

To αφιέρωμα “Kids & Docs: Από το Ντοκιμαντέρ στο Animation” διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.