Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Παύλος Σάμιος. Ζωγραφική απολογία: Παρουσίαση έκδοσης στο Μουσείο Μπενάκη

Παύλος Σάμιος. Ζωγραφική απολογία: Παρουσίαση έκδοσης στο Μουσείο Μπενάκη

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19:30 στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της έκδοσης «Παύλος Σάμιος . Ζωγραφική απολογία» σε επιμέλεια της Μαρίας Ξανθάκου.

 

Η έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίλητος» και συνοδεύει την ομώνυμη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου, η οποία πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου 2015.

 

Στην έκδοση τα έργα του ζωγράφου παρουσιάζονται τμηματικά και θεματικά, ενώ στη μονογραφία εμπεριέχονται και κείμενα που κατά καιρούς έχουν γραφεί για το έργο του από κριτικούς και ιστορικούς τέχνης. Επίσης, η έκδοση περιέχει εισαγωγικά σημειώματα, του πρώην υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου, της μεταφράστριας, κριτικού και ερευνήτριας, Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλου, του ομότιμου καθηγητή, Αναστάσιου Ιωάννη Μεταξά, του επιμελητή του Μουσείου Μπενάκη, Κωνσταντίνου Παπαχρίστου και του εκδότη της Μιλήτου, Νίκου Χαϊδεμένου

 

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Άγγελος Δεληβορριάς.

 

Για τον Παύλο Σάμιο και το έργο του θα μιλήσουν οι:

Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός Παιδείας

Τάκης Θεοδωρόπουλος , δημοσιογράφος & συγγραφέας

Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, μεταφράστρια, κριτικός & ερευνήτρια

Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία με τίτλο “SAMIOS” σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Γιαννούλη. Στην ταινία, ο ζωγράφος μας υποδέχεται στον κόσμο του, το ατμοσφαιρικό ατελιέ του στο κέντρο της Αθήνας, όπου απομονώνεται για να δημιουργήσει.

 

Την ταινία θα σχολιάσει η δημιουργός της, Μαρία Γιαννουλή.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ:

Κείμενα: Παύλος Σάμιος, Πέτρος Ευθυμίου, Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, Ιωάννης Αναστάσιος Μεταξάς, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Philippe Dagen, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Χάρης Καμπουρίδης, Δημήτρης Κρανιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιώργος Ν. Μανιώτης, Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Μαίρη Μεταξά-Παξινού, Ολίνκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, Θανάσης Μουτσόπουλος, Ειρήνη Νικολοπούλου, Μαρία Νταλιάνη, Κλέα Σουγιουλτζόγλου, Μάνος Στεφανίδης, Σταύρος Μιχαλαριάς, Φώτης Κρεμμύδας, Μαρία Ξανθάκου

Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Ξανθάκου

Επιμέλεια αρχείου: Πηνελόπη Μπαρμπετάκη

Φωτογράφιση έργων: Ηλίας Γεωργουλέας

Φωτογράφιση ναών: Ιωάννα Νικολαρεΐζη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Αθηνά Ρίζου

 

Αρ. Σελίδων: 696

Αριθμός εικόνων: 1.200 περίπου

Διαστάσεις: 25.5 Χ 23 εκ.

ISBN: 978-960-464-617-3      

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μαρία Γιαννούλη

Φωτογραφία: Στέλιος Πίσσας,

Μοντάζ: Χριστόφορος Λάζαρης,

Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Κυρίτσης,

Παραγωγή: Παύλος Σάμιος, Μαρία Ξανθάκου, Μαρία Γιαννούλη  

Executive Producer: Θεοδώρα Βαλεντή,

Εκτέλεση Παραγωγής: Marni Films-Φαίδρα Βόκαλη 

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση βιβλίων του Χρήστου Μποκόρου στο Μουσείο Μπενάκη
14.02.2017 15:45
Οι Εκδόσεις Άγρα και το Μουσείο Μπενάκη μας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, "Όψεις αδήλων" και "eμερολόγιο", την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, στις 7.30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς.
Παρουσίαση ανθολογίας Οδυσσέα Ελύτη - Γιώργου Κουρουπού στο Μουσείο Μπενάκη
25.10.2016 12:07
Οι εκδόσεις Ίκαρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση της πεντάγλωσσης ανθολογίας «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 6:00μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη.
 Ελένη Βερναδάκη. 1095°C: Παρουσίαση της έκδοσης στο Μουσείο Μπενάκη
04.10.2016 17:10
Το Μουσείο Μπενάκη, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, γιορτάζει την έκδοση μονογραφίας αφιερωμένης στο έργο της σημαντικής κεραμίστριας Ελένης Βερναδάκη, σε επιμέλεια και κείμενα της ιστορικού τέχνης Ευγενίας Αλεξάκη.
Παρουσίαση έκδοσης για τον Γιώργο Σισιλιάνο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
19.05.2016 11:36
Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 13:00 θα γίνει η παρουσίαση της έκδοσης «Γιώργος Σισιλιάνος 1920 - 2005. Επετειακό Αφιέρωμα» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στον Πολυχώρο του Συλλόγου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
4ο Bazaar Βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη
28.04.2016 10:27
Το Μουσείο Μπενάκη, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού τα τρία προηγούμενα χρόνια, οργανώνει φέτος το τέταρτο BAZAAR βιβλίων, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, από την Πέμπτη 19 μέχρι και την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.