Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

This is Cosmos: Διάλεξη-performance με τον Anton Vidokle στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

This is Cosmos: Διάλεξη-performance με τον Anton Vidokle στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Αnton Vidokle θα παρουσιάσει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το This is Cosmos, ένα ερευνητικό δρώμενο που αποτελείται από ένα κύκλο διαλέξεων και ταινιών.

 

Παρακινούμενος από συνομιλίες με τους Boris Groys και Julia Kabakov, ο Vidokle από το 2012 μέχρι και σήμερα, ερευνά τον Κοσμισμό. Ένα κίνημα που κατέστειλε η ιστορία της ρωσικής και της σοβιετικής κουλτούρας. Ο εμπνευστής του Ρωσικού Κοσμισμού ήταν ο Nikolai Fyodorovich Fyodorov (1828-1903) ένας άνθρωπος γνωστός για τις ιδέες του για την επέκταση του ορίου της ζωής των ανθρώπων με επιστημονικά μέσα, την αθανασία και την νεκρανάσταση.

 

Οι Ρώσοι Κοσμιστές στόχευαν να επιτύχουν τεχνολογική αθανασία, να αναστήσουν όλους τους ανθρώπους που έζησαν ποτέ, να αποικίσουν σε άλλους πλανήτες και να επεκταθούν σε όλο το σύμπαν. Οι ιδέες τους ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά της ρωσικής και σοβιετικής αβάν-γκαρντ στην τέχνη, την επιστήμη, τη μουσική , τη λογοτεχνία , τον κινηματογράφο, τη φιλοσοφία , την ποίηση και την πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών σε όλους μας Malevich, Lessitzky, Ender, Guro, Tziolkovski, Chizhevsky, Αizenstain, Βogdanoff, Scriabin, Chlebnikow και Platonof.

 

Ο Κοσμισμός αρχικά αγκαλιάστηκε από το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα ως μια υλιστική φιλοσοφία συμπαθής προς τον κομμουνισμό, μόνο για να κατασταλεί βίαια αργότερα από τον Ιωσήφ Στάλιν στις αρχές του 1930.

 

Κατά τη περφόρμανς-διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Vidokle θα διαβάσει από το σενάριο του This is Cosmos και θα παρουσιάσει κινηματογραφικές λήψεις από γυρίσματα στη Μόσχα, στο Αλτάι, στο Καζακστάν και στην Κριμαία. Το σενάριο αποτελείται από ένα ποιητικό κολάζ από φιλοσοφικές έννοιες που αναπτύχθηκαν από τον Nikolai Fedorov, από άλλα συναφή κείμενα και ποιήματα , από προσωπικά σχόλια που αφηγείται ο καλλιτέχνης και από εικόνες της σύγχρονης ζωής.

 

Διάλεξη στο πλαίσιο προγράμματος

Τί να Κάνουμε;

Επιμέλεια προγράμματος

Μαρίνα Βρανοπούλου

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Σχετικές ειδήσεις
Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
15.12.2016 15:11
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει ενδιαφέροντα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους.
Τρεις διαλέξεις με την Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
10.11.2016 10:35
Κύκλο τριών διαλέξεων με θέμα «Έρωτας & σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς» πραγματοποιεί η Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Νοεμβρίου, 28 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου, στις 18.30. Πρόκειται για τρεις συναντήσεις που εστιάζουν στην αναζήτηση μαθημάτων ζωής με οδηγό την ψυχολογία.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
04.11.2016 14:53
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει το Νοέμβριο τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.
Το μάρμαρο χθες και σήμερα: εκπαιδευτική δράση από το ΠΙΟΠ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
20.10.2016 10:44
«Το μάρμαρο χθες και σήμερα» είναι ο τίτλος εκπαιδευτικής δράσης που οργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου.
«Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα»: Νέα μουσειοσκευή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
11.10.2016 17:24
Μια νέα μουσειοσκευή με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» δημιούργησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη της Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε., με στόχο να ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού.