Ο Αnton Vidokle θα παρουσιάσει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το This is Cosmos, ένα ερευνητικό δρώμενο που αποτελείται από ένα κύκλο διαλέξεων και ταινιών.

Παρακινούμενος από συνομιλίες με τους Boris Groys και Julia Kabakov, ο Vidokle από το 2012 μέχρι και σήμερα, ερευνά τον Κοσμισμό. Ένα κίνημα που κατέστειλε η ιστορία της ρωσικής και της σοβιετικής κουλτούρας. Ο εμπνευστής του Ρωσικού Κοσμισμού ήταν ο Nikolai Fyodorovich Fyodorov (1828-1903) ένας άνθρωπος γνωστός για τις ιδέες του για την επέκταση του ορίου της ζωής των ανθρώπων με επιστημονικά μέσα, την αθανασία και την νεκρανάσταση.

Οι Ρώσοι Κοσμιστές στόχευαν να επιτύχουν τεχνολογική αθανασία, να αναστήσουν όλους τους ανθρώπους που έζησαν ποτέ, να αποικίσουν σε άλλους πλανήτες και να επεκταθούν σε όλο το σύμπαν. Οι ιδέες τους ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά της ρωσικής και σοβιετικής αβάν-γκαρντ στην τέχνη, την επιστήμη, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη φιλοσοφία, την ποίηση και την πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών σε όλους μας Malevich, Lessitzky, Ender, Guro, Tziolkovski, Chizhevsky, Αizenstain, Βogdanoff, Scriabin, Chlebnikow και Platonof.

Ο Κοσμισμός αρχικά αγκαλιάστηκε από το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα ως μια υλιστική φιλοσοφία συμπαθής προς τον κομμουνισμό, μόνο για να κατασταλεί βίαια αργότερα από τον Ιωσήφ Στάλιν στις αρχές του 1930.

Κατά τη περφόρμανς-διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Vidokle θα διαβάσει από το σενάριο του This is Cosmos και θα παρουσιάσει κινηματογραφικές λήψεις από γυρίσματα στη Μόσχα, στο Αλτάι, στο Καζακστάν και στην Κριμαία. Το σενάριο αποτελείται από ένα ποιητικό κολάζ από φιλοσοφικές έννοιες που αναπτύχθηκαν από τον Nikolai Fedorov, από άλλα συναφή κείμενα και ποιήματα, από προσωπικά σχόλια που αφηγείται ο καλλιτέχνης και από εικόνες της σύγχρονης ζωής.

Διάλεξη στο πλαίσιο προγράμματος

Τί να Κάνουμε;

Επιμέλεια προγράμματος

Μαρίνα Βρανοπούλου

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στα αγγλικά.