Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Lexicon: Έκθεση της Μαρίας Ε. Παπαδημητρίου στη Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

Lexicon: Έκθεση της Μαρίας Ε. Παπαδημητρίου στη Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 εγκαινιάζεται η έκθεση της Μαρίας Ε. Παπαδημητρίου με τίτλο Lexicon στη Πινακοθήκη Γρηγοριάδη.

 

Τα χαραγμένα γράμματα, σε αντίθεση με την ελεύθερη γραφή ή την καλλιγραφία προϋποθέτουν μία στατικότητα. Πρέπει να πετύχω το στιγμιότυπο σωστά, να ακινητοποιηθεί, να παγώσει η κίνηση της χειρονομίας. Τυπωμένα, μου έδιναν την αίσθηση του επιμέρους που το έχω πάρει από κάποιο όλον. Ενός σημείου, της πινελιάς που περιμένει δίπλα της κάτι να συνεχιστεί. Σαν την αρχή μιας λέξης, μιας φράσης που πρέπει με κάποιο τρόπο να ολοκληρωθεί. Η επανάληψη –που της προσδίδουμε συνήθως αρνητική απόχρωση– με βοήθησε να ελαττώσω το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο γράμμα αυτό καθαυτό και να διαλύσω την αυθεντία της δεσπόζουσας φόρμας –μιας γραμμής που περιγράφει ένα συγκεκριμένο σχήμα, αναγνωρίσιμο. Ήταν ένας τρόπος, επίσης, να διαταράξω την ισορροπία της νοητής γραμμής πάνω στην οποία αθροίζονται σειριακά και να αποφύγω κάτι που κινδύνευε να γίνει πληκτικά αδιάφορο για το ανθρώπινο μάτι. Στο χώρο που καταλαμβάνει το κάθε γράμμα, πλήθος άλλων κατευθύνσεων δημιουργούν ρυθμό. Το «lexicon» είναι κάτι που είχα στο νου μου συνεχώς, καθώς περικλείει την έννοια του γράμματος, της απόκλισης και της επανάληψης. Μεγάλες και μικρές μεταβολές με την αντικατάσταση κάποιου γράμματος –ενός χρώματος στην δική μου περίπτωση... Και όλες να υπάρχουν, στην ίδια σελίδα, ταυτόχρονα! Μπορεί να είναι αυτό ή το άλλο, μπορεί να είναι αυτό και το άλλο. Η πράξη της χειρονομίας έχει μεταβιβαστεί, σε μένα, στη διαδικασία τυπώματος. Η πλάκα από μόνη της δεν αποτελεί το χαρακτικό μου. Χρησιμοποιώ υπαρκτές φόρμες και τις συνθέτω εκ νέου. Κανένας και τίποτα δεν λειτουργεί από μόνο του. Όπως οι λέξεις στα κείμενα όπου η μία προσκαλεί την επόμενη, η νέα σκέψη που ακολούθησε την προηγούμενη. Κατέληξα στο δέσιμο του ορατού. Δεν αναφέρομαι στη σύνθεση μόνο ως όλον, αλλά ως διαδικασία.

                                                   

Βιογραφικό της  Μαρίας Ε. Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1967. Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην École Cantonale d'Art de Lausanne (ECAL 1985-1990) και Μουσειολογία στο Université de Lausanne (1988-1990), στην Ελβετία. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στις Καλλιτεχνικές Εκδόσεις και τη Χαρακτική (ECAL 1990-1992). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Καναδά, Λουξεμβούργο, κ.ά. Στην Ελλάδα παρουσίασε έργα της σε Δημοτικές Πινακοθήκες και Μουσεία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Λαμία, Μέγαρα, Κέρκυρα, Σύρο, Άνδρο, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" κ.ά., καθώς και στο Μουσείο Χαρακτικής-Πινακοθήκη Γρηγοράκη, και στο Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, στο Λεβίδι Αρκαδίας. Το 2008 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση "Το συμπλήρωμα", στο Πάρκο Ελευθερίας, στην Αθήνα. Το 2010 "Το απροσδόκητο γυμνό", στη Fizz gallery-Γιάννα Γραμματοπούλου , στην Αθήνα και στις 17 Δεκεμβρίου 2014, εκθέτει τη σειρά "Lexicon", στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, στο Ν. Ηράκλειο.

Σχετικές ειδήσεις
Details_: Εικαστική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας
14.11.2016 12:14
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας - Σοφία Λασκαρίδου, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη με τίτλο Details_.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Έκθεση κεραμικής από το Eργαστηρίο Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη
16.06.2016 12:32
Οι μαθητές/τριες του Eργαστηρίου Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη, εκθέτουν τα έργα τους στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016.
Έκθεση Op Art της Ελένης Πίττα – Γρηγοριάδη στο Hyatt Regency Thessaloniki
27.05.2016 15:20
Η εντυπωσιακή ασπρόμαυρη σειρά έργων Op Art της Ελένης Πίττα – Γρηγοριάδη κοσμεί το Business Corner του Hyatt Regency Thessaloniki από τις αρχές Απριλίου του 2016, με την επιμέλεια του Myrό Antiques House.
Έκθεση του Stelarc στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας
18.05.2016 13:15
Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο).