Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο από τους ParaMana Puppet Theatre στο Θέατρο «Τ»

Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο από τους ParaMana Puppet Theatre στο Θέατρο «Τ»

Πώς να μιλήσει κανείς σε ένα παιδί για την ματαιότητα και τον παραλογισμό του πολέμου; Αυτό το δύσκολο θέμα αποτελεί τον βασικό κορμό του έργου «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο». Μια παράσταση της ομάδας κουκλοθεάτρου ParaMana Puppet Theatre, η οποία ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και κάνει ‘στάση’ και στη Θεσσαλονίκη το διήμερο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, στο ολοκαίνουριο Θέατρο «Τ».

 

Η ιστορία, δανεισμένη από την λαϊκή προφορική παράδοση της Ιαπωνίας, είναι ειδικά διασκευασμένη για παιδιά από τεσσάρων έως δώδεκα ετών. Μιλά για την αγάπη, το θάρρος και την αυτοθυσία ενός μικρού κοριτσιού που ξεκινά ένα περιπετειώδες και δύσκολο ταξίδι για να σώσει την ψυχή του πατέρα του. Η παράσταση διαπραγματεύεται την έννοια του πολέμου ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας και υπογραμμίζει τις θλιβερές συνέπειες που απορρέουν από αυτόν. Εξάλλου όπως υποστηρίζουν και τα μέλη της ομάδας ParaMana «ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις στα παιδιά για τον πόλεμο, είναι να τους πεις για το ακριβώς αντίθετο: για την ειρήνη, την ιστορία, τα ανώτερα ιδανικά, τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μπορούν να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τον κόσμο τους, να έχουν αίσθηση δικαίου και αλληλεγγύης και να διαλέξουν μόνα τους τα εργαλεία επικοινωνίας με τους υπόλοιπους, αποκλείοντας τη χρήση βίας. Η αγάπη, όπως λέει το παραμύθι, είναι δυνατή και μπορεί να καταφέρει τα πάντα!»

 

Η βασική αναπαραστατική μέθοδος της ομάδας ParaMana χρησιμοποιεί την τρισδιάστατη απεικόνιση της σκιάς με προβολές από έναν αυτοσχέδιο χειροκίνητο προτζέκτορα. Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή ηλεκτρονική μουσική και αφήγηση και όταν τελειώνει, ακολουθεί ένα δεύτερο σκέλος όπου αφενός συζητούνται οι θεματικές που αγγίζει το έργο και αφετέρου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα παρασκήνια του Σύγχρονου Πειραματικού Θεάτρου Σκιών και να ανακαλύψουν τα μυστικά των ParaMana, τόσο τις τεχνικές, όσο και τις κατασκευές.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης

Μετάφραση: ElianePauwels

Καλλιτεχνική επιμέλεια & διασκευή κειμένου: Μάγκη Πούπλη

Εμψύχωση φιγούρας-Ζωντανή αφήγηση: Αναστασία Παράβα

Σύνθεση-Εκτέλεση μουσικής- Σχεδιασμός ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης

Κατασκευές-Φιγούρες, σχέδια: Στάθης Τσεμπερλίδης

Σχεδιασμός- Κατασκευή πρότυπης μηχανής προβολής: Αποστόλης Σορολοπίδης

Φωτισμοί: Γεώργιος Καρακάντζας, Anima Theatre

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας

Σχεδιασμός έντυπου υλικού & βίντεο: Κώστας Στεργίου

Σχετικές ειδήσεις
Το κορίτσι στο κάστρο μέσα στο μουσείο - Nikoletta Ceccoli & Bernheimer Kate
06.02.2017 11:48
Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο, Το κορίτσι στο κάστρο μέσα στο μουσείο των Nikoletta Ceccoli & Bernheimer Kate.
Το να είσαι κορίτσι - Hayley Long
15.11.2016 10:59
Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Το να είσαι κορίτσι, της συγγραφέα Hayley Long σε εικονογράφηση Gemma Correll και σε μετάφραση Χριστίνας Μανιά.
Κυριακές στην Τεχνόπολη: Είμαι παιδί και έχω δικαιώματα!
08.11.2016 16:23
Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Πώς ένα αόρατο κορίτσι θα καταφέρει να ζει όπως αξίζει σε όλα τα παιδιά του κόσμου; Γιατί είμαστε όλοι μοναδικοί;
Θησέας ο βασιλιάς της Αθήνας από το ParaMana Puppet Theatre στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες
01.04.2016 14:55
Το Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες παρουσιάζει την παράσταση Θησέας ο βασιλιάς της Αθήνας από το ParaMana Puppet Theatre, η οποία είναι βασισμένη στους άθλους και τα κατορθώματα του Θησέα.
Το κορίτσι του Πέτρου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
26.02.2016 09:56
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ένα εκπληκτικής αισθητικής και αξίας Μουσείο φέρνει τους συγγραφείς στα θρανία.