Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης, απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών.

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Δήμου Σκουλάκη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Δήμος Σκουλάκης δεν έπαψε να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό επί πολλές δεκαετίες. Η πολιτική γελοιογραφία και η ζωγραφική με επίκεντρο, πάντοτε, τον άνθρωπο, αλλά και η σκηνογραφία, υπήρξαν πλευρές του πληθωρικού ταλέντου του, που τον καθιέρωσε και για το οποίο βραβεύτηκε επανειλημμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, στις 13:30 από το Κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής (δίπλα στο «Δημόκριτο»).

Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χανιά, ο Δημοσθένης Σκουλάκης σχεδιάζει από μικρός να δραπετεύσει από τα συμβατικά σύνορα που τον περιορίζουν. Με δασκάλους τους Γιώργο Μαυροϊδη και Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και μαθήματα σκηνογραφίας και διακοσμητικής στο εργαστήριο του Βασίλη Βασιλειάδη, ταξιδεύει στο εξωτερικό (Ρώμη, Παρίσι, Μόσχα, Τορόντο, Μόντρεαλ), από πολύ νωρίς. Εμπλέκεται με την πολιτική, υπηρετεί τη δημοσιογραφία έως το 1984, όπου και καταπιάνεται αποκλειστικά με τη ζωγραφική.

Ανήσυχο πνεύμα, με πολλές δραστηριότητες σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο, ο Δημοσθένης Σκουλάκης καταφέρνει να αφομοιώσει τις ποικίλες εμπειρίες της ζωής του – κυρίως από τα ταξίδια και την παραμονή του στο εξωτερικό – και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση.

Κεντρικό θέμα στα έργα του υπήρξε πάντοτε, έμμεσα ή άμεσα, ο άνθρωπος. Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου: «Κοινά σημεία που συνθέτουν τη ζωγραφική του ταυτότητα: ο ρεαλισμός, η μεταφυσική ατμόσφαιρα, η χρήση συμβόλων, η ανθρώπινη φιγούρα, ο σταματημένος χρόνος, η έννοια της μνήμης, το πορτρέτο, η αυτοπροσωπογραφία, η κοινωνικοπολιτική κριτική ματιά, η αναζήτηση ταυτότητας. Τα έργα του δένονται το ένα με το άλλο από την αρχή της πορείας του ως σήμερα, γεγονός που μεταφράζεται σε ζωγραφική ποιότητα , και τον κατατάσσουν περισσότερο στην ομάδα της Αφηγηματικής Παραστατικότητας των μέσων της δεκαετίας του 60, κοντά στους Ισπανούς καλλιτέχνες της Equipo Cronica της δεκαετίας του 70 καθώς και στο ιταλικό κίνημα Pittura Colta της δεκαετίας του 80.»

 
Από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2015, στην Αίθουσα Τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ» έχει προγραμματιστεί μικρή αναδρομική έκθεση έργων του Δήμου Σκουλάκη. Περισσότερες πληροφορίες.