Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Φρυνίχου στ' ανοιχτά - Το Υπόγειο στ' ανοιχτά: δύο εκθέσεις από το Θέατρο Τέχνης

Η Φρυνίχου στ' ανοιχτά - Το Υπόγειο στ' ανοιχτά: δύο εκθέσεις από το Θέατρο Τέχνης

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης Η Φρυνίχου στ' ανοιχτά, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 και στα εγκαίνια έκθεσης Το Υπόγειο στ' ανοιχτά, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014.
 
 
Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν με το νέο του πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό χώρο όπου μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις να συνυπάρχουν πολλαπλές μορφές τέχνης όπως η μουσική , ο χορός, το τραγούδι, τα εικαστικά , η περφόρμανς κλπ.


Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζει για τη θεατρική σεζόν 2014-15 το παράλληλο εικαστικό πρόγραμμα «ΣΤ’ ΑΝΟΙΧΤΑ» ανοίγοντας ένα δίαυλο ανάμεσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες και στις φετινές θεατρικές παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης.
 

Στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στη Φρυνίχου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Η Φρυνίχου στ’ Ανοιχτά» με έργα των Γιώργου Γυπαράκη και Γιώργου Χαρβαλιά. Οι επιλογές των έργων για την έκθεση βασίστηκαν στις τρέχουσες παραστάσεις της Φρυνίχου «Το Θηρίο στη Ζούγκλα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη και «VΑΝΥΑ: Δέκα χρόνια μετά» της Ομάδας Blitz.
 

Ο χώρος της θεατρικής σκηνής του Υπογείου θα φιλοξενήσει την εικαστική έκθεση «Το Υπόγειο στ’ Ανοιχτά» με έργα των Γιάννη Θεοδωρόπουλου, Λίζης Καλλιγά , Αλίκης Παλάσκα και Νίνας Παπακωνσταντίνου. Οι επιλογές των έργων βασίστηκαν στις τρέχουσες παραστάσεις του Υπογείου «Αλεξάνδρεια» (σκην. Δ. Αγαρτζίδη και Δ. Αναστάσογλου) και «Με τα Δόντια» (σκην. Γ. Μόσχου).
 

Ο Γιώργος Γυπαράκης δημιουργεί ένα γλυπτό  όπου συμπυκνώνει την  ανθρώπινη μορφή  σε μια διττή ανάγνωση όπου ο στοχασμός μοιάζει να ‘ναι ένα φορτίο. Από την άλλη μεριά ο Γιώργος Χαρβαλιάς επιλέγει το αντικείμενο του μαξιλαριού για να ξεδιπλώσει μια σειρά από εικόνες όπου το όνειρο συνυπάρχει με το βάρος, το ίχνος, την απουσία.


Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος με τα φωτογραφικά του έργα εκπέμπει μια αλεξανδρινή αύρα ενός παρελθόντος μεγαλείου ενώ η Νίνα Παπακωνσταντίνου αντιγράφει ένα ποίημα από τα «Αποκηρυγμένα» του Καβάφη δημιουργώντας ένα μπλε ίχνος μιας μυστικής γραφής. Η Λίζη Καλλιγά εκθέτει δύο φωτογραφίες από ένα βίντεο που γύρισε στο σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια αποπνέοντας ένα πνεύμα μια ακατάληπτης παρουσίας. Η Αλίκη Παλάσκα εμπνέεται από την παράσταση «Με τα Δόντια» και δημιουργεί μια γλυπτική κατασκευή όπου γύρω από έναν άξονα κρέμονται ρούχα και ζώα διαφορετικών εποχών αντανακλώντας μια ανακύκλωση του χρόνου μέσα από τη μεταμφίεση.
 

Την ημέρα των εγκαινίων την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στη θεατρική σκηνή της Φρυνίχου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση «VΑΝΥΑ: Δέκα χρόνια μετά» στις 21:15’ με μειωμένο εισιτήριο.


Αντίστοιχα την ημέρα των εγκαινίων την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στη θεατρική σκηνή του Υπογείου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση «Με τα Δόντια» στις 21:15’ με μειωμένο εισιτήριο.
 

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Χριστίνα Πετρηνού.

Οργάνωση: Χριστίνα Κάλμπαρη.

 

Έργο: Λίζη Καλλιγά

Σχετικές ειδήσεις
Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω, του Ντάριο Φο στο Θέατρο Τέχνης
27.01.2017 12:22
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει από τις 27 Φεβρουαρίου στη σκηνή της Φρυνίχου, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη.
Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι, για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης
10.10.2016 13:37
Το έργο Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι, του Βασίλη Παπαβασιλείου, η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Τέχνης, επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου αυτή τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και για μόνο 6 παραστάσεις!
Παράταση για δύο παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης
03.06.2016 16:52
Το Θέατρο Τέχνης ανακοινώνει ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης η παράσταση «Άσμα Ασμάτων – Μία Νύχτα κάτω από τ’ άστρα» της Όλιας Λαζαρίδου παρατείνεται για δύο επιπλέον βράδια στο Υπόγειο (Δευτέρα 6 & Τρίτη 7 Ιουνίου) και η παράσταση «Noir» της ομάδας «Κι όμΩς κινείται» θα πραγματοποιήσει μια επιπλέον παράσταση τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στη σκηνή της Φρυνίχου.
Αγαπημένε μου Χέρμπερτ, του Χέρμπερτ Άχτερνμπους στο Θέατρο Τέχνης
24.03.2016 15:57
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το αριστούργημα του Χέρμπερτ Άχτερνμπους «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» στη σκηνή της Φρυνίχου.
Άνοιξη στο Θέατρο Τέχνης με 5 νέες παραγωγές
23.03.2016 12:30
Το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει το θεσμό της «ανοιξιάτικης περιόδου», ανακοινώνοντας 5 νέες παραγωγές που θα παρουσιαστούν στις σκηνές της Φρυνίχου και του Υπογείου κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Σύγχρονα κείμενα, νέες ιδέες, νέες φόρμες.