Το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης Η Φρυνίχου στ’ ανοιχτά, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 και στα εγκαίνια έκθεσης Το Υπόγειο στ’ ανοιχτά, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014.
 
 
Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν με το νέο του πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό χώρο όπου μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις να συνυπάρχουν πολλαπλές μορφές τέχνης όπως η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, τα εικαστικά, η περφόρμανς κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζει για τη θεατρική σεζόν 2014-15 το παράλληλο εικαστικό πρόγραμμα «ΣΤ’ ΑΝΟΙΧΤΑ» ανοίγοντας ένα δίαυλο ανάμεσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες και στις φετινές θεατρικές παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης.
 

Στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στη Φρυνίχου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Η Φρυνίχου στ’ Ανοιχτά» με έργα των Γιώργου Γυπαράκη και Γιώργου Χαρβαλιά. Οι επιλογές των έργων για την έκθεση βασίστηκαν στις τρέχουσες παραστάσεις της Φρυνίχου «Το Θηρίο στη Ζούγκλα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη και «VΑΝΥΑ: Δέκα χρόνια μετά» της Ομάδας Blitz.
 

Ο χώρος της θεατρικής σκηνής του Υπογείου θα φιλοξενήσει την εικαστική έκθεση «Το Υπόγειο στ’ Ανοιχτά» με έργα των Γιάννη Θεοδωρόπουλου, Λίζης Καλλιγά, Αλίκης Παλάσκα και Νίνας Παπακωνσταντίνου. Οι επιλογές των έργων βασίστηκαν στις τρέχουσες παραστάσεις του Υπογείου «Αλεξάνδρεια» (σκην. Δ. Αγαρτζίδη και Δ. Αναστάσογλου) και «Με τα Δόντια» (σκην. Γ. Μόσχου).
 

Ο Γιώργος Γυπαράκης δημιουργεί ένα γλυπτό  όπου συμπυκνώνει την  ανθρώπινη μορφή  σε μια διττή ανάγνωση όπου ο στοχασμός μοιάζει να ‘ναι ένα φορτίο. Από την άλλη μεριά ο Γιώργος Χαρβαλιάς επιλέγει το αντικείμενο του μαξιλαριού για να ξεδιπλώσει μια σειρά από εικόνες όπου το όνειρο συνυπάρχει με το βάρος, το ίχνος, την απουσία.

Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος με τα φωτογραφικά του έργα εκπέμπει μια αλεξανδρινή αύρα ενός παρελθόντος μεγαλείου ενώ η Νίνα Παπακωνσταντίνου αντιγράφει ένα ποίημα από τα «Αποκηρυγμένα» του Καβάφη δημιουργώντας ένα μπλε ίχνος μιας μυστικής γραφής. Η Λίζη Καλλιγά εκθέτει δύο φωτογραφίες από ένα βίντεο που γύρισε στο σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια αποπνέοντας ένα πνεύμα μια ακατάληπτης παρουσίας. Η Αλίκη Παλάσκα εμπνέεται από την παράσταση «Με τα Δόντια» και δημιουργεί μια γλυπτική κατασκευή όπου γύρω από έναν άξονα κρέμονται ρούχα και ζώα διαφορετικών εποχών αντανακλώντας μια ανακύκλωση του χρόνου μέσα από τη μεταμφίεση.
 

Την ημέρα των εγκαινίων την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στη θεατρική σκηνή της Φρυνίχου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση «VΑΝΥΑ: Δέκα χρόνια μετά» στις 21:15’ με μειωμένο εισιτήριο.

Αντίστοιχα την ημέρα των εγκαινίων την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στη θεατρική σκηνή του Υπογείου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση «Με τα Δόντια» στις 21:15’ με μειωμένο εισιτήριο.
 

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Χριστίνα Πετρηνού.

Οργάνωση: Χριστίνα Κάλμπαρη.

Έργο: Λίζη Καλλιγά