Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Έκθεση-αφιέρωμα για την αίθουσα τέχνης Δεσμός από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Έκθεση-αφιέρωμα για την αίθουσα τέχνης Δεσμός από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από 9 Δεκεμβρίου 2014 μια έκθεση αφιέρωμα στην ιστορική αίθουσα τέχνης ΔΕΣΜΟΣ, επιλέγοντας έργα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. Έχοντας ως αφετηρία την πλούσια δράση του ΔΕΣΜΟΥ, που από τη δεκαετία του 1970 οργάνωσε εκθέσεις πρωτοπόρων Ελλήνων καλλιτεχνών, το ΜΜΣΤ σχεδίασε ένα αφιέρωμα για να τιμήσει τους ιδρυτές της αθηναϊκής αίθουσας τέχνης, Μάνο Παυλίδη και Έπη Πρωτονοταρίου, οι οποίοι υποστήριξαν με πάθος τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία και συνέβαλαν με τον πιο σημαντικό τρόπο στην εξέλιξή της.

 

Ο ΔΕΣΜΟΣ ιδρύθηκε το 1971 και ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, προώθησε τις σύγχρονες μορφές τέχνης (εγκαταστάσεις, δράσεις, περιβάλλοντα), συγκεντρώνοντας γύρω του τους σημαντικότερους νέους καλλιτέχνες της πρωτοπορίας. Η αίθουσα τέχνης, που λειτούργησε μέχρι και το 1993, υπήρξε ένας ζωτικός χώρος πειραματισμού, παρεμβάσεων και συζητήσεων των νέων τάσεων ενώ παράλληλα έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, με την εκδήλωση Υποθέσεις για ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (1977).

 

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης που λειτούργησε στην Ελλάδα, διοργανώνει την έκθεση-αφιέρωμα παρουσιάζοντας έργα των: Niki de Saint Phalle, Νίκου Αλεξίου, Δημήτρη Αληθεινού, Ευγενίας Αποστόλου , Γιάννη Γαϊτη, Δανιήλ, Διοχάντης, Όπης Ζούνη , Θόδωρου, Βαλέριου Καλούτση, Νίκης Καναγκίνη, Χρίστου Καρά, Νίκου Κεσσανλή, Νίκου Κουρούσιη, Άννας Κωνσταντίνου, Γιώργου Λαζόγκα, Στάθη Λογοθέτη, Μίλτου Μανέτα, Λάζαρου Μαράβα, Γιάννη Μίχα, Μπίας Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη, Μαρίας Παπαδημητρίου , Ρένας Παπασπύρου, Ναυσικάς Πάστρα, Χρύσας Ρωμανού, Άγγελου Σκούρτη, Βασίλη Σκυλάκου, Θανάση Τότσικα, Γιώργου Τούγια, Γιώργου Τσακίρη, Κώστα Τσόκλη, Παντελή Χανδρή.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται ειδική ξενάγηση κατόπιν ραντεβού:

- Η ιστορική αίθουσα τέχνης ΔΕΣΜΟΣ και η σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία

 

Παράλληλα το ΜΜΣΤ διοργανώνει ξεναγήσεις στα εκθέματα της μόνιμης συλλογή του με τις παρακάτω θεματικές:

- Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Συλλέκτης και η ιστορική δωρεά του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

- Αλέξανδρος και Δωροθέα Ξύδη: Έργα «ευπατριδών». Ο τεχνοκριτικός και η παραχώρηση της συλλογής τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 

Έργο: Λάζαρος Μαράβας, Ο τοίχος, 1991, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτ. Στέφανος Τσακίρης .

Σχετικές ειδήσεις
Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κρήτη
22.11.2016 11:36
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης”.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
29.09.2016 17:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2016 - 2017, αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν 2015 - 2016, υπό τη νέα του Διεύθυνση. Μια χρονιά που πέρασε όπου έγινε σημαντικό έργο για το μουσείο και μία χρονιά που έρχεται με νέο πρόγραμμα, αλλά και νέο όραμα και αισιοδοξία.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.