Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Topophilia: έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο

Topophilia: έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο

Ο Εικαστικός Κύκλος, γνωστός για τις εκθέσεις εικαστικών και τη συλλογή του έργων από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους επεκτείνει την δραστηριότητα του στο χώρο της φωτογραφίας.


Ως αφετηρία της κίνησης αυτής, στις 18 Δεκεμβρίου εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Topophilia” στην οποία συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες φωτογράφοι:

1. Γιάγκος Αθανασόπουλος
2. Τάκης Ζερδεβάς
3. Χάρης Κακαρούχας
4. Στράτος Καλαφάτης
5. Ελένη Μουζακίτη
6. Κώστας Ορδόλης
7. Παναγιώτης Τομαράς
8. Χρύσα Τσοβίλη


Επιμέλεια έκθεσης: Νίνα Κασσιανού


Με την έννοια “Topophilia” δεν εννοούμε απλά τον θαυμασμό και την αγάπη για το τοπίο ή την τοπογραφία, μια εμμονή για κάτι εξαιρετικό που διεγείρει τις αισθήσεις μας. Τόπος μπορεί να είναι από τη μία και ένα μέρος γεμάτο ασχήμιες και ανορθόδοξες δυσαρμονίες, και από την άλλη ένας χώρος που βιώνεται καθημερινά, γεμάτος αδιάφορες και βαρετές συνήθειες αλλά παράλληλα αφιλόξενος και ανοίκειος..


Όπως ορίζεται από τον γεωγράφο Yi - Fu Tuan, η Topophilia ενσωματώνει τις αντιλήψεις μας για ένα μέρος - το πώς βλέπουμε - και πώς επηρεάζονται οι αξίες και η στάση μας όχι μόνο  απέναντι σε μια συγκεκριμένη περιοχή στη γη αλλά στο σύνολο του παγκόσμιου περιβάλλοντος.


Άλλωστε, η ζωή εξελίσσεται και λειτουργεί σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα: φυσικά και αστικά τοπία, χώρους αναψυχής, ταξιδιωτικούς προορισμούς, ή χώρους εργασίας, βιομηχανικές περιοχές, χώρους που αναδεικνύεται η περιβαλλοντική αισθητική και αλλού που η υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης μεταφέρει δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη.


Πώς ο χαρακτήρας και η όψη του περιβάλλοντος, ιδιωτικού η δημόσιου, επηρεάζουν την εμπειρία μας για το χώρο που κινούμαστε και βιώνουμε; και πώς αυτός ο χώρος και αυτή η εμπειρία της βίωσης του ερμηνεύονται, προσεγγίζονται από τους φωτογράφους;
Αυτά τα ερωτήματα αποτελούν το σημείο εκκίνησης για την έκθεση με τίτλο “Topophilia”, ένα ταξίδι μέσα στο ανθρώπινο τοπίο που μας περιβάλλει.


Πώς οι φωτογράφοι μεσολαβούν στην αποτύπωση των αναμνήσεων μας από τον κόσμο και των εικόνων που έχουμε σχηματίσει για αυτόν, χρησιμοποιώντας στοιχεία που κάνουν το χώρο αναγνωρίσιμο ή μη, μικρό ή μεγάλο, φιλικό ή αποξενωτικό, λαμπερό ή σκοτεινό, παλιό ή σύγχρονο; Πώς με την διορατικότητα τους, μετατρέπουν, μεταμορφώνουν δένδρα, λόφους ή δρόμους, τους τοίχους μια πόλης σε οπτική ποίηση που «γραπώνεται» στη μνήμη μας και διεγείρει τη σκέψη μας;


Στην έκθεση αυτή που από την άποψη ύφους και στυλ οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορετικές και ποικίλες, οι δημιουργοί συνδυάζουν τις οπτικές δυνατότητες του μέσου τους με τα δομικά στοιχεία που αντλούν από την πραγματικότητα περνώντας την εμπειρία τους στον θεατή.


Η συνειρμική αλληλεπίδραση των διαφορετικών φωτογραφικών ερμηνειών μέσα σε ένα ζωντανό κοινωνικό πλαίσιο καθορίζει και τον χαρακτήρα της έκθεσης που διερευνώνται ο ανθρώπινος χώρος και την ίδια στιγμή το εύρος της φωτογραφικής έκφρασης.

Σχετικές ειδήσεις
Heard, έκθεση του Θανάση Λάλα στον Εικαστικό Kύκλο Sianti
06.02.2017 11:36
«Πόσο σκληρή πρέπει να ’ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;». Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Θανάσης Λάλας μέσα από την ατομική του έκθεση με τίτλο Heard, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Εικαστικό Kύκλο Sianti και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα.
Mini Portfolios: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
29.09.2016 16:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» εγκαινιάζουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Mini Portfolios”. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.
Με τον τρόπο του Γ. Σ.: εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης
16.03.2016 17:06
Στο πλαίσιο του Μαρτίου ως καθιερωμένου μήνα ποίησης στον Ιανό και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, εγκαινιάζεται στην ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στις 21:00 η ομαδική έκθεση "Με τον τρόπο του Γ.Σ.", ένα εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα ποιητή, Γιώργο Σεφέρη.