Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 την ταινία Η Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες (Exodus: Gods and Kings), σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Κρίστιαν Μπέιλ.

Ικανός αρχηγός είναι εκείνος που μπορεί να αγγίζει τις καρδιές των άλλων.

Ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα, και τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, σκηνοθέτης του «Μονομάχου», Ρίντλεϊ Σκοτ, επιστρέφει με μια επική κινηματογραφική περιπέτεια γεμάτη, τελευταίας τεχνολογίας, οπτικά εφέ και αμίμητες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις.

Στο επίκεντρο της συγκλονιστικής ιστορίας, ο βραβευμένος με Όσκαρ Κρίστιαν Μπέιλ («Ο Σκοτεινός Ιππότης», «The Fighter», «Οδηγός Διαπλοκής»), ως ένας αξιοσημείωτα θαρραλέος άνδρας, δεν θα διστάσει να τα βάλει με μια από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της Ιστορίας, οδηγώντας 400.000 σκλάβους ένα βήμα πιο κοντά στη λύτρωση τους. Απέναντί του θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του Φαραώ της Αιγύπτου, Ραμσή (Τζόελ Ίτζερτον). Μωυσής και Ραμσής γεννήθηκαν μαζί, μεγάλωσαν σαν αδέρφια και γαλουχήθηκαν σαν πρίγκιπες, όμως στην πορεία οι δρόμοι τους χώρισαν. Τώρα καθώς η Αίγυπτος καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις πιο ισχυρές φυσικές καταστροφές όλων των εποχών, οι δυο ηγέτες θα συγκρουστούν αμετάκλητα.

Η ιντριγκαδόρικη, κλιμακούμενη και εκτεταμένη περιπέτεια της ιστορίας μας, σε συνδυασμό με τους ζωντανούς χαρακτήρες, διασφαλίζουν μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία. Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό και γνήσιο ηρωικό έπος που είναι όμως, την ίδια στιγμή, κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι μια καταλυτική, προσωπική αλληλουχία αξιομνημόνευτων γεγονότων, πλούσια σε συναίσθημα, ανταγωνισμό και προδοσία, αλλά και μια κινηματογραφική υπέρβαση με αξεπέραστη ορμή, στραμμένη στην αναζήτηση της αλήθειας και της ελευθερίας.

Ο Σκοτ θεωρεί ότι: «Η ζωή του Μωυσή είναι μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες πνευματικές αναζητήσεις όλων των εποχών». Από την επίθεση 15.000 Αιγυπτίων στρατιωτών ενάντια σε έναν καταυλισμό των Χετταίων, κατά την έναρξη της μάχης, ως τις επιβλητικές κατασκευές που δεσπόζουν παντού, κι από τη σοκαριστική εξάπλωση των ασθενειών, μέχρι το σκίσιμο της Ερυθράς Θάλασσας στα δυο, ο Ρίντλεϊ Σκοτ καταφέρνει να βάλει ανεξίτηλα την προσωπική του σφραγίδα. Και το κάνει με αγάπη, πάνω σε μια από τις πιο αγαπημένες και σημαντικές ιστορίες της ανθρωπότητας.

«Αγαπώ οτιδήποτε ξεπερνά τα στενά πλαίσια της ανθρώπινης φύσης», δηλώνει και συνεχίζει: «Ήξερα τι πρέπει να κάνω στον “Μονομάχο” – πώς να κάνω την ιστορία να αναπνεύσει, να ζωντανέψει και αποδώσει τα χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης. Με την ταινία “Η Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες” ήθελα να ζωντανέψω την αιγυπτιακή κουλτούρα, να φέρω, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ζωή στον Αιγυπτιακό πολιτισμό και να δώσω μια εκδοχή της μεγάλης “Εξόδου” που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί».

Ηθοποιοί και ρόλοι στο μικροσκόπιο

Το καστ της ταινίας απαρτίζεται από σημαντικούς, ταλαντούχους και πολυβραβευμένους ηθοποιούς που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «Η Αίγυπτος ήταν – και ακόμη είναι – ένας κόμβος σύγκλισης διαφορετικών πολιτισμών, καθώς η γεωγραφική της θέση την καθιστά σταυροδρόμι ανάμεσα σε Αφρική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Κατά τη διαδικασία επιλογής ρόλων, είδαμε πολλούς ηθοποιούς από διαφορετικές εθνικότητες, προκειμένου να καταφέρουμε να καλύψουμε την ζητούμενη πολιτισμική ποικιλομορφία. Είδαμε Ιρανούς, Ισπανούς Άραβες… Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την εθνική ταυτότητα των Αιγυπτίων και οι συζητήσεις μας σχετικά με την καλύτερη δυνατή αναπαράσταση αυτής της πολυπολιτισμικής κοινωνίας τράβηξαν επί μακρών. Θέλαμε να αποδώσουμε τον πολιτισμό τους με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο. Προκειμένου να ζωντανέψουμε μια ιστορία που έχει ρίζες σε αρκετές θρησκείες και είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς ανθρώπους, θέλαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ηθοποιούς που θα κατάφερναν, μέσα από τις δυνατές τους ερμηνείες, να αποδώσουν επάξια μια τόσο χαρακτηριστική, πανανθρώπινη ιστορία».

Ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι ο Μωυσής, ενώ δίπλα του, ως Ραμσή, συναντάμε τον Τζόελ Ίτζερτον. Ο Τζον Τορτούρο υποδύεται τον Σέτι, ο Μπεν Κίνγκσλει τον Ναυή, η Σιγκούρνι Ουίβερ την Βασίλισσα Τούγια και ο Άαρον Πολ τον Ιησού του Ναυή.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι ένας ηθοποιός με τον οποίο ο Σκοτ ήθελε να συνεργαστεί εδώ και αρκετά χρόνια. «Ο Κρίστιαν έχει μια φοβερά ισχυρή φυσική παρουσία στην οθόνη», αναφέρει ο Σκοτ. Πριν από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες», ο Μπέιλ έπαιξε στην ταινία «Σκουριασμένη Πόλη», στην οποία συμμετείχε ως παραγωγός ο Ρίντλεϊ Σκοτ. Ο συγκεκριμένος ρόλος του Μπέιλ, ως εργάτης σε χαλυβουργείο, προλείανε – κατά τον Σκοτ- τον επόμενό ρόλο του Μπέιλ, αυτόν του Εβραίου προφήτη και απελευθερωτή: «Ο Μωυσής είναι περισσότερο ένας εργάτης, παρά Φαραώ, καθώς είναι ένας σεμνός και ταπεινός άνθρωπος, με κοινή λογική», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Η συνεργασία των δυο επαγγελματιών ήταν άψογη. Ο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης περιγράφει την υποκριτική προσέγγιση του Μπέιλ ως μια συγκλονιστική «εσωτερική διαδικασία». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «ο διάσημος πρωταγωνιστής μπαίνει τόσο βαθιά στο πετσί του ρόλου που, τελικά, όταν τον κοιτάζεις, αντικρίζεις έναν παθιασμένο ηγέτη. Ο Μωυσής είναι μια εικονική φιγούρα που θα πρέπει την ίδια στιγμή να έχει και τη διάσταση του αληθινού ανθρώπου. Είναι το ηρωικό κέντρο και ο συναισθηματικό πυρήνας της ταινίας και ο Μπέιλ ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία στην απόδοσή του».

Ο Μπέιλ, την ίδια στιγμή, εξηγεί ότι είχε πολλούς διαφορετικούς λόγους για να επιλέξει τον ρόλο: «Νιώθω πως η ιστορία της “Εξόδου” δεν είναι μονάχα ο ακρογωνιαίος λίθος πολλών ιερών κειμένων της Ιστορίας, αλλά αποτελεί και ένα από τα πιο βαθιά και σημαντικά αφηγήματα όλων των εποχών. Βρίσκω ότι ο Μωυσής είναι ένας σύνθετος και διστακτικός ήρωας, ο οποίος μέσω της πίστης του κατάφερε να μεταμορφωθεί σε μαχητή υπέρ της ελευθερίας. Σε μαχητή που δεν θα σταματούσε πουθενά, προκειμένου να εκπληρώσει το θέλημα του Θεού. Ωστόσο, ήταν και αρκετά αντιφατικός χαρακτήρας – ήταν πιστός αλλά και διαλεκτικός συνάμα, διστακτικός αλλά και διεκδικητικός, ένας μαχητής αλλά και ένας απελευθερωτής και σίγουρα ήταν θυελλώδης, ενώ ήταν και στωικός. Εν ολίγοις, πρόκειται για έναν από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες που έχω μελετήσει».

Η κεντρική σχέση στην οποία εστιάζει η ταινία «Η Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες» είναι ανάμεσα στον Μωυσή και τον Ραμσή, σε δυο ισχυρούς χαρακτήρες που γαλουχήθηκαν σαν πρίγκιπες και ανδρώθηκαν ως αδέρφια. Ο Ραμσής έγινε Φαραώ και ο Μωυσής, ο πιο έμπιστος σύμβουλός του και δεύτερος στην κατάταξη της ηγεσίας. Όταν όμως ο Ραμσής έμαθε ότι ο έμπιστος ακόλουθός του είναι Εβραίος, αποφασίζει να τον εξορίσει – παρότι “αδερφός” του – στην έρημο, σε έναν σχεδόν βέβαιο θάνατο.

«Ο Ραμσής προσωποποιεί την απόλυτη διαφθορά της απόλυτης εξουσίας», δηλώνει ο Τζόελ Ίτζερτον, ο οποίος τον υποδύεται στην ταινία και συνεχίζει: «Αρχίζει να πιστεύει ότι είναι Θεός, γεγονός που συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πολύ ενδιαφέρουσας δυναμικής ανάμεσα σε αυτόν και τον Μωυσή».

Ο Ραμσής είναι ο βασικός ανταγωνιστής της ιστορίας μας, αλλά ο Σκοτ και ο Ίτζερτον ήθελαν να προσδώσουν στον χαρακτήρα λεπτές αποχρώσεις και περιπλοκές που ξεπερνούν την παλιανθρωπιά. «Έχει μια ισχυρή, αδελφική σχέση με τον Μωυσή, οπότε είναι φανερά προβληματισμένος όταν ανακαλύψει ότι ο αδερφός του είναι, στην πραγματικότητα, Εβραίος. Αγαπάει επίσης τη γυναίκα του, τη Νεφερτίτη, και τον μικρό του γιο, γεγονός που του δίνει μια σημαντική, διαφορετική συναισθηματική διάσταση», τονίζει ο σκηνοθέτης.

Ο Σκοτ είχε εντοπίσει τον Ίτζερτον χρόνια πριν, στη διαδικασία επιλογής ρόλων για την ταινία «Kingdom of Heaven». Τότε ήταν πολύ νέος για τον ρόλο, όμως ο σκηνοθέτης δεν σταμάτησε να παρακολουθεί την εξέλιξή του στο πέρασμα των χρόνων: «Ο Τζόελ έχει ταλέντο, είναι αθλητικός, σκεπτόμενος, δημιουργικός και πολύ θερμός χαρακτήρας. Κατάφερε ομαλά να μετατραπεί σε Αρχαίο Αιγύπτιο, αγκαλιάζοντας τα χαρακτηριστικά μιας δύσκολης ιστορικής περιόδου, ενώ έχτισε έναν χαρακτήρα συμπαντικό και διαχρονικό. Είναι ένας κακός τύπος με καλά στοιχεία στον χαρακτήρα του, ώστε να μη μπορείς εύκολα να καταλάβεις αν θα πρέπει να τον μισήσεις ή να τον αγαπήσεις. Επίσης έχει την κατάλληλη σωματική διάσταση, ώστε να μπορεί να αποδώσει τη σωστή αίσθηση της οργής, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Ο Μπέιλ συγκεκριμένα αναφέρει για τον Ίτζερτον: «Νιώθω ότι είχε τον πιο δύσκολο ρόλο στην ταινία και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να επιδείξει συγκλονιστική αφοσίωση. Αιχμαλωτίζει την αλαζονεία ενός ανθρώπου που έχει στα χέρια του την απόλυτη εξουσία καθώς επίσης και την ανασφάλεια ενός ανθρώπου που απελπισμένα προσπαθεί να διατηρήσει το προνόμιο αυτό».

Την μητέρα του Ραμσή και πρώτη σύζυγο του Φαραώ Σέτι, Τούγια, υποδύεται στην ταινία η Σιγκούρνι Ουίβερ, η οποία συμμετείχε και στο «Alien» τη σπερματική ταινία του Σκοτ, όπως επίσης και στο ιστορικό έπος «1492: Conquest of Paradise». «Νιώθω σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα. Έχω ακόμη μπροστά μου εκείνον τον πανέξυπνο άνθρωπο, σε αποστολή υλοποίησης του οράματός του στην οθόνη», σχολιάζει η ίδια αναφορικά με την καλλιτεχνική επανένωσή της με τον Σκοτ.

Σχετικά με τον ρόλο της σημειώνει ότι «είναι δύσκολο για την Βασίλισσα να παρακολουθεί τον Μωυσή να γίνεται ο αγαπημένος άνθρωπος του Φαραώ Σέτι. Ο Ρίντλεϊ αναφέρεται σ’ αυτή ως συμμέτοχο και παρόλο που μπορεί κανείς να την ερμηνεύσει ως κακιά, για μένα είναι μια πολύ καλή μητέρα. Η Τούγια γνωρίζει ότι ο Ραμσής έχει έντονη ανάγκη για συμπαράσταση, παρόλο που δεν το παραδέχεται ποτέ. Ο Ραμσής αγαπάει τον Μωυσή και πασχίζει να κάνει το καλύτερο γι αυτόν, όμως τόσο ο ίδιος, όσο και η Τούγια αισθάνονται μια νευρικότητα απέναντι στην κοντινή σχέση του Φαραώ Σέτι με τον Μωυσή. Ο κόσμος μπορεί να δει μια εχθρική Βασίλισσα, όμως η Τούγια δεν είναι. Είναι μια μητέρα που θέλει απλά να προστατεύσει τον γιό της!».

Ο Τζον Τορτούρο υποδύεται τον περίφημο Φαραώ Σέτι, σύζυγο της Τούγια, ηγέτη της Αιγύπτου, πατέρα του Ραμσή αλλά και πατρική φιγούρα για τον ανιψιό του, Μωυσή. «Ο Σέτι βρίσκεται για πολύ καιρό στην εξουσία και αυτό τον βαραίνει», σημειώνει ο πολυβραβευμένος ηθοποιός και συνεχίζει: «Έχει καλύτερη σχέση με τον Μωυσή απ’ ότι με τον ίδιο του τον γιο του, Ραμσή, και θα προτιμούσε να παραδώσει τον θρόνο του σε αυτόν, όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί».

Ο Μπεν Κίνγκσλεϊ υποδύεται τον Ναυή, έναν Εβραίο λόγιο και πνευματικό ηγέτη των σκλάβων. «Είμαι αυτός που αποκαλύπτει την αλήθεια στα μάτια του Μωυσή και ενεργοποιεί την ακολουθία των γεγονότων που οδηγούν σταδιακά στην εξορία του» δηλώνει ο ίδιος, ενώ ο Σκοτ νιώθει τυχερός που κατάφερε να έχει μαζί του τον Κίνγκσλεϊ, «έναν έξυπνο και φοβερά έμπειρο χαμαιλέοντα», στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό ταξίδι.

Τέλος, ο σούπερ επιδραστικός ρόλος του Άαρον Πολ, ως Τζέσι Πίνκμαν στο «Breaking Bad», την τηλεοπτική σειρά που άλλαξε τα δεδομένα της παγκόσμιας τηλεόρασης και του απέφερε μεταξύ άλλον μια τεράστια μερίδα αφοσιωμένων θαυμαστών αλλά και ένα βραβείο «Primetime Emmy» χάρισε στον νεαρό ηθοποιό τη συμμετοχή του στην επική «Έξοδο». Καθώς η τηλεοπτική σειρά έφτανε στο τέλος της, μετά από έξι σεζόν, οι άνθρωποι του Σκοτ προσέγγισαν τον Πολ για τον ρόλο του Ιησού του Ναυή, έναν Εβραίο σκλάβο που βοηθάει τον Μωυσή να οδηγήσει τους Εβραίους έξω από την Αίγυπτο.

Σκηνοθεσία  Ρίντλεϊ Σκοτ

Σενάριο  Άνταμ Κούπερ

Μπιλ Κόλεητζ

Τζέφρι Κέιν

Στιβ Ζέιλιαν

Παραγωγή Πίτερ Τσέρνιν

Μαρκ Χάφαμ

Μάικλ Σέφερ

Ρίντλεϊ Σκοτ

Τζίνο Τόπινγκ


Ηθοποιοί

Κρίστιαν Μπέιλ

Άαρον Πολ

Τζόελ Ίτζερτον

Σιγκούρνι Ουίβερ

Μπεν Κίνγκσλεϊ

Τζον Τορτούρο

Μουσική Αλμπέρτο Ιγκλέσιας

Σκηνογραφία Άρθουρ Μαξ

Διάρκεια 150’

Διανομή Odeon