Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Μνήμες του ’40 από τον Αλεξανδράκη

Μνήμες του ’40 από τον Αλεξανδράκη
Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α και το Πολεμικό Μουσείο , διοργανώνουν την έκθεση Μνήμες του ’40 – Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το έργο του για το αλβανικό έπος.

Τον πυρήνα του έργου του Αλεξανδράκη αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, το θάρρος, η αντοχή, η σωματική και πνευματική αφοσίωση και η αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.

Ως δεκανέας του πυροβολικού και πρώτα απ’ όλα στρατιώτης, στις λίγες ανάπαυλες της μάχης ζωγράφιζε με οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο.  Μολύβι, κιμωλία, πένα, μελάνι, αποτυπώνουν με τον πυρετό της έντασης εκφράσεις, στιγμές, χειρονομίες, τοπία, πρόσωπα, κινήσεις.

Η έκθεση, εκτός από τις υδατογραφίες, τα σκίτσα, τις ελαιογραφίες αλλά και τη χειροποίητη συλλογή από στρατιωτάκια του ζωγράφου, περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, έγγραφα του ‘40, αλληλογραφία από το μέτωπο, αυθεντικά αντικείμενα του Ελληνικού, Ιταλικού, Γερμανικού και Βουλγαρικού στρατού, καθώς και αφίσες από εικονογραφίες του ζωγράφου Νείρου.

Μέσα από την ποικιλία των εκθεμάτων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ιστορική διαδρομή όλης της εποποιίας του 1940 και να αποκομίσουν ειδικότερες γνώσεις από την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο γιατί  όπως, εδώ και αιώνες γνωρίζουμε, η ανθρώπινη ψυχή έχει ανάγκη να τροφοδοτείται από το ιστορικό παρελθόν, να διδάσκεται, να ευαισθητοποιείται  και να διαμορφώνει εθνική συνείδηση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 19.00 η εκδήλωση Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί με απαγγελίες από ποιήματα του Δ. Σολωμού, Κ. Παλαμά & Αγ. Σικελιανού,  προβολή του ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα Με την εικόνα, το λόγο και το Φρόνημα και συμμετοχή της Αθηναϊκής Δημοτικής Μαντολινάτας Εξαρχείων – Νεαπόλεως Ο Διονύσιος Λαυράγκας με τραγούδια της τραγουδίστριας του έπους Σοφίας  Βέμπο.

Σχετικές ειδήσεις
Μικρό Μουσείο 12: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
15.06.2016 10:35
Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου και το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσιάζουν την έκθεση Μικρό Μουσείο 12 του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.
Γκάζι, ακούς; Μνήμες και αφηγήσεις από το Γκάζι σε μια έκθεση προφορικών μαρτυριών
07.06.2016 10:30
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν, από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου 2016, τη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;».
Ημερολόγια χωρίς ημερομηνία: έκθεση του Ahmet Yeşil στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα
01.02.2016 14:33

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας Αθηνών – Πειραιώς διοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής «Ημερολόγια χωρίς ημερομηνία» του κορυφαίου Τούρκου ζωγράφου Ahmet Yeşil, που θα παρουσιαστεί από 5 έως 15 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
Αγγελική Χατζημιχάλη, 50 χρόνια από τον θάνατό της: Έκθεση – Αφιέρωμα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
25.11.2015 10:34
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τιμώντας τη μνήμη της σπουδαίας Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, παρουσιάζει την έκθεση – αφιέρωμα «Αγγελική Χατζημιχάλη, 50 χρόνια από τον θάνατό της» από 29 Νοεμβρίου 2015 έως 4 Σεπτεμβρίου 2016 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».
Πολυτεχνείο 1973: έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
05.11.2015 14:51
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις FLIPPRESS σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973» από τα αρχείο του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας από 13 έως 29 Νοεμβρίου.