Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μνήμες του ’40 από τον Αλεξανδράκη

Μνήμες του ’40 από τον Αλεξανδράκη
Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α και το Πολεμικό Μουσείο , διοργανώνουν την έκθεση Μνήμες του ’40 – Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το έργο του για το αλβανικό έπος.

Τον πυρήνα του έργου του Αλεξανδράκη αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, το θάρρος, η αντοχή, η σωματική και πνευματική αφοσίωση και η αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.

Ως δεκανέας του πυροβολικού και πρώτα απ’ όλα στρατιώτης, στις λίγες ανάπαυλες της μάχης ζωγράφιζε με οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο.  Μολύβι, κιμωλία, πένα, μελάνι, αποτυπώνουν με τον πυρετό της έντασης εκφράσεις, στιγμές, χειρονομίες, τοπία, πρόσωπα, κινήσεις.

Η έκθεση, εκτός από τις υδατογραφίες, τα σκίτσα, τις ελαιογραφίες αλλά και τη χειροποίητη συλλογή από στρατιωτάκια του ζωγράφου, περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, έγγραφα του ‘40, αλληλογραφία από το μέτωπο, αυθεντικά αντικείμενα του Ελληνικού, Ιταλικού, Γερμανικού και Βουλγαρικού στρατού, καθώς και αφίσες από εικονογραφίες του ζωγράφου Νείρου.

Μέσα από την ποικιλία των εκθεμάτων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ιστορική διαδρομή όλης της εποποιίας του 1940 και να αποκομίσουν ειδικότερες γνώσεις από την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο γιατί  όπως, εδώ και αιώνες γνωρίζουμε, η ανθρώπινη ψυχή έχει ανάγκη να τροφοδοτείται από το ιστορικό παρελθόν, να διδάσκεται, να ευαισθητοποιείται  και να διαμορφώνει εθνική συνείδηση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 19.00 η εκδήλωση Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί με απαγγελίες από ποιήματα του Δ. Σολωμού, Κ. Παλαμά & Αγ. Σικελιανού,  προβολή του ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα Με την εικόνα, το λόγο και το Φρόνημα και συμμετοχή της Αθηναϊκής Δημοτικής Μαντολινάτας Εξαρχείων – Νεαπόλεως Ο Διονύσιος Λαυράγκας με τραγούδια της τραγουδίστριας του έπους Σοφίας  Βέμπο.

Σχετικές ειδήσεις
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Μικρό Μουσείο 12: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
15.06.2016 10:35
Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου και το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσιάζουν την έκθεση Μικρό Μουσείο 12 του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.
Γκάζι, ακούς; Μνήμες και αφηγήσεις από το Γκάζι σε μια έκθεση προφορικών μαρτυριών
07.06.2016 10:30
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν, από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου 2016, τη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;».