Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF θα διεξαχθεί 13 με 21 Δεκεμβρίου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το βασικό του πρόγραμμα θα διεξαχθεί στους δύο πιο ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας στο Studio, της πλατείας Αμερικής, και στην Αλκυονίδα, της οδού Ιουλιανού, που θα αποτελέσουν το κέντρο ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού δικτύου στην Αθήνα

Η «Αλκυονίδα», το ιστορικό σινεμά τέχνης, και το STUDIO που συσπείρωσαν το κοινό και τη διανόηση το ’70 και το ’80 ανοίγουν πάλι μετά από 23 και 10 χρόνια, που ήταν κλειστά, και με την επαναλειτουργία τους, ήδη, σε όλο το κέντρο, πνέει ο αέρας της Άνοιξης.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, δέχτηκε πάνω από 400 αιτήσεις από 45 χώρες και θα προβάλει πάνω από 250 ταινίες, 140  στο διαγωνιστικό του τμήμα, 70 πρεμιέρες, με ταινίες μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ, Video Art, Animation, Experimental, Video Dance.

Σε συνεργασία με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Wildlife Vaasa της Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) θα διοργανώσει το «2ο Διεθνές Πανόραμα  Οικολογικών και Επιστημονικών Ταινιών», το οποίο συμβάλει στη διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Υποστηρικτής και  συνεργάτης, του Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας το Wildlife Conservation Film Festivals από την Αμερική, που αναπτύσσεται στην Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι την Ουάσιγκτον  και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Θα απολαύσουμε ταινίες από το Edge Hill Univercity, που, για δεύτερη χρονιά, οι σπουδαστές του, από το τμήμα κινηματογράφου, δημιούργησαν, ειδικά για το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, 7 μικρού μήκους ταινίες. Πρεμιέρα με νέο μοντάζ θα κάνει η ταινία του Δημήτρη Αθανίτη «Καμιά Συμπάθεια για τον Διαβολο» (1997). Η ταινία παρουσιάζεται σε νέο director’s cut 2014, ειδικά για το Φεστιβάλ. Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βραβείο Ερμηνείας για την Λένα Κιτσοπούλου που κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο. Είναι η πρώτη ταινία που έγινε στην Ελλάδα με ψηφιακό μοντάζ (Avid), εγκαινιάζοντας την νέα ψηφιακή εποχή.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα κυριαρχήσουν οι εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές και φωτογραφικά πανοράματα, με Αφιερώματα σε μεγάλα Φεστιβάλ, της Φινλανδίας, της Αγγλίας, της Αμερικής, καθώς και σε σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από το χώρο του κινηματογράφου. Θα παρακολουθήσουμε, σε πρώτη προβολή στην Αθήνα, τις βραβευμένες ταινίες της Κάμερα Ζιζάνιο 2014, ενώ θα τιμήσουμε την δασκάλα πολλών καλλιτεχνών του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης Ευγενία Χατζίκου. Ιδιαίτερη στιγμή θα είναι το Αφιέρωμα-Βράβευση του Γιώργου Κουτούζη, του πρωταγωνιστή της ταινίας «Ευδοκία» του μεγάλου μας σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού. Τα Αφιερώματα και και Workshops θα διεξαχθούν στο Θέατρο Κυψέλης (STUDIO) και στο Θέατρο L.A Theater (Πρώην θέατρο Ράγες).

Την πολιτιστική κίνηση «Visual Journeys» Νο2, εικαστική έκθεση με αναφορά στον κινηματογράφο και καλλιτέχνες προερχόμενους από τους χώρους της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας, θα φιλοξενήσει ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος της Αλκυονίδας με τους Βαρβάρα Σπυρούλη, Μαρία Λιτσοπούλου, Μαρία Οικονόμου, Κωστή Καπελώνη, Ηρα Σαραντάκη, Γιάννη Κλάδο, Δημήτρη Ψωμοδότη, Falah Ghati.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας αποτέλεσε, από το ξεκίνημα του, ένα σημείο συνάντησης Τεχνών και Θεατών από όλες τις χώρες. Ταυτόχρονα πέτυχε μια ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ  χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό, καθώς ανέτρεψε το σύνηθες να φτάνουν στη χώρα μας οι διεθνείς εξελίξεις με αρκετά χρόνια καθυστέρηση και γι’ αυτό βρήκε αμέσως μεγάλη και απρόσμενη ανταπόκριση από τη Διεθνή Κινηματογραφική πραγματικότητα.

Ο Ψηφιακός Κινηματογράφος έχει δημιουργήσει μια χωρίς προηγούμενο τεχνολογική επανάσταση στη βιομηχανία του σινεμά, της τηλεόρασης και του internet. Η εργονομία και η διαθεσιμότητα των ψηφιακών κινηματογραφικών μηχανών και οι ανεξάντλητες δυνατότητες του ψηφιακού μοντάζ, δίνουν στον σύγχρονο κινηματογραφιστή δυνατότητες παραδοσιακά απρόσιτες και δημιουργούν μια ζωντανή κοινότητα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο, ο οποίος συνεχίζει να συγκεντρώνει τα βλέμματα και να επηρεάζει τις άλλες τέχνες, που δανείζονται από αυτόν εργαλεία, τεχνολογία, οπτική και δημιουργούν νέα είδη.

Παραγωγή-Διοργάνωση: Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ
www.kouinta-production.gr

Σε συνεργασια: Tickets Tickets Culture Company – http://tickets.koyinta.gr/
L.A Theater – www.latheater.gr