Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Esther Andre Gonzalez: Για την παράσταση Τα φώτα στο βάθος

Esther Andre Gonzalez: Για την παράσταση Τα φώτα στο βάθος

Η θεατρική εταιρεία Έβδομη Θύρα παρουσιάζει από Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο θέατρο Από μηχανής την παράσταση Τα φώτα στο βάθος.


Το βασικό υλικό της παράστασης είναι δέκα μικρού μήκους αφηγήσεις επιλεγμένες από το blog της Niemands Rose, Του κανενός το ρόδο και δημοσιευμένες στο ομώνυμο με την παράσταση βιβλίο της (Τα φώτα στο βάθος, Εκδόσεις Απόπειρα)  


Μια παράσταση που προσκαλεί τον θεατή να "χάσει το χρόνο του", να "πάρει το χρόνο του". Να κάνει χώρο, να κοιτάξει τον εαυτό του και τον ’Άλλο’ στο βάθος της νύχτας, στο βάθος της απελπισίας, του εγκλήματος, της αδικίας... και να ανακαλύψει ίσως, στο βάθος, στην άλλη άκρη, τα μικρά φώτα της μοιρασιάς, της αγάπης και της χαράς για τη ζωή, που μας φωνάζουν, εκεί μακριά...


Τη νύχτα, σε μια ακρογιαλιά της νότιας Κρήτης, ένας μικρός παράδεισος, το καλοκαίρι. Η δράση: μιά ομάδα φίλων διηγούνται ιστορίες που έχουν ζήσει, διαβάσει ή επινοήσει. Το δειλινό ενός κόσμου. Και η μελαγχολία μας επίσης, για τον καιρό που δίναμε χρόνο στη ζωή... Ίσως η θύμηση της δύναμης της φιλίας.

 

Μια συρραφή αποσπασμάτων, που από πρώτη ματιά φαίνονται διαφορετικά: μονόλογοι, κομμάτια διαλόγων, ανταλλαγές απόψεων, φιλοσοφικών πολιτικών, ερωτικών...


Τέσσερεις ηθοποιοί, αφηγητές, μάρτυρες. Θα δανείσουν τη φωνή και το σώμα τους στο "δράμα μιάς ολόκληρης ζωής". Αδιαφορώντας για την οποιαδήποτε οργανική εξέλιξη της δράσης. Αναμειγνύοντας το δραματικό και το επικό. Την αφήγηση και τον διάλογο. Και η μουσική επίσης, πάντα η μουσική, αυτός ο προνομιούχος παρτενέρ επί σκηνής. Με φόντο τις μικρές και απλές απολαύσεις, η παράσταση αγγίζει σύγχρονα θέματα, ορισμένες φορές πολύ σκληρά.

 

Η αντίθεση ανάμεσα σε ένα "Γήινο παράδεισο" και στη φρίκη ενός πολιτισμού σε παρακμή. Ίσως να θέσουμε κάποια ερωτήματα για τη ζωή μας, για τις επιλογές μας. Η απραξία σαν ένα είδος αντίστασης σε ένα κόσμο ανεξέλεγκτα παραγωγικό και παράλογο.


Ένα μικρό Επικούρειο δοκίμιο για την βίαιη οικειότητα της κοινωνίας μας και την απόλαυση των αισθήσεων...


Η παράσταση Τα φώτα στο βάθος παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Περισσότερες πληροοφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Μιχάλης Γιγιντής: Ο Κατάθλας είναι ένας από μας
20.12.2016 16:33
Ο Μιχάλης Γιγιντής γράφει για την κατάθλιψη που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος με αφορμή την παράσταση "Ο Κατάθλας"…
Κλήμης Εμπέογλου: Προσπαθώντας να βρω απαντήσεις, βρέθηκα με περισσότερα ερωτήματα
02.12.2016 16:43
Ο Κλήμης Εμπέογλου γράφει τις σκέψεις του σχετικά με το ζήτημα της ανθρώπινης βίας, με αφορμή την παράσταση Μάουζερ που θα παρουσιαστεί από 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Καίτη Κωνσταντίνου: Τώρα είμαι ο Ριχάρδος ο Γ΄ και μ’ αρέσει πολύ!
25.11.2016 17:20
Η Καίτη Κωνσταντίνου γράφει για τον σαιξπηρικό Ριχάρδο με αφορμή την παράσταση “Ριχάρδος o Γ” η οποία παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά
Βασίλης Μαυρογεωργίου: Τι προσπαθεί να μας πει ο «Μικρός Πρίγκιπας»;
20.10.2016 10:14
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, με αφορμή την παράσταση "Mon petit prince" που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, γράφει για ένα ξανθό πλάσμα από άλλο πλανήτη που αγαπά ένα τριαντάφυλλο…
Μάνος Βαβαδάκης: Ο έρωτας πάντα έχει τέλος, αυτό που πρέπει να κερδίσουμε είναι το μετά
16.02.2016 15:42
Η παράσταση δημιουργήθηκε σαν βάλσαμο στις πληγές ενός περασμένου έρωτα. Το υλικό από τις δίκες των Μαγισσών του Σάλεμ παρουσιάστηκε μπροστά μου εκείνη τη περίοδο της ζωής μου και η Abigail Williams με τις πράξεις της πριν από 300 χρόνια, έπαιρνε ξανά εκδίκηση για όλους εμάς. Η τέχνη λειτουργεί πάντα σαν καθαρτήριο για τις νευρώσεις των καλλιτεχνών και μακάρι αυτή η παράσταση να βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτό το μύχιο, σκοτεινό και ανεξερεύνητο κομμάτι του εαυτού μας.