Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Esther Andre Gonzalez: Για την παράσταση Τα φώτα στο βάθος

Esther Andre Gonzalez: Για την παράσταση Τα φώτα στο βάθος

Η θεατρική εταιρεία Έβδομη Θύρα παρουσιάζει από Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο θέατρο Από μηχανής την παράσταση Τα φώτα στο βάθος.


Το βασικό υλικό της παράστασης είναι δέκα μικρού μήκους αφηγήσεις επιλεγμένες από το blog της Niemands Rose, Του κανενός το ρόδο και δημοσιευμένες στο ομώνυμο με την παράσταση βιβλίο της (Τα φώτα στο βάθος, Εκδόσεις Απόπειρα)  


Μια παράσταση που προσκαλεί τον θεατή να "χάσει το χρόνο του", να "πάρει το χρόνο του". Να κάνει χώρο, να κοιτάξει τον εαυτό του και τον ’Άλλο’ στο βάθος της νύχτας, στο βάθος της απελπισίας, του εγκλήματος, της αδικίας... και να ανακαλύψει ίσως, στο βάθος, στην άλλη άκρη, τα μικρά φώτα της μοιρασιάς, της αγάπης και της χαράς για τη ζωή, που μας φωνάζουν, εκεί μακριά...


Τη νύχτα, σε μια ακρογιαλιά της νότιας Κρήτης, ένας μικρός παράδεισος, το καλοκαίρι. Η δράση: μιά ομάδα φίλων διηγούνται ιστορίες που έχουν ζήσει, διαβάσει ή επινοήσει. Το δειλινό ενός κόσμου. Και η μελαγχολία μας επίσης, για τον καιρό που δίναμε χρόνο στη ζωή... Ίσως η θύμηση της δύναμης της φιλίας.

 

Μια συρραφή αποσπασμάτων, που από πρώτη ματιά φαίνονται διαφορετικά: μονόλογοι, κομμάτια διαλόγων, ανταλλαγές απόψεων, φιλοσοφικών πολιτικών, ερωτικών...


Τέσσερεις ηθοποιοί, αφηγητές, μάρτυρες. Θα δανείσουν τη φωνή και το σώμα τους στο "δράμα μιάς ολόκληρης ζωής". Αδιαφορώντας για την οποιαδήποτε οργανική εξέλιξη της δράσης. Αναμειγνύοντας το δραματικό και το επικό. Την αφήγηση και τον διάλογο. Και η μουσική επίσης, πάντα η μουσική, αυτός ο προνομιούχος παρτενέρ επί σκηνής. Με φόντο τις μικρές και απλές απολαύσεις, η παράσταση αγγίζει σύγχρονα θέματα, ορισμένες φορές πολύ σκληρά.

 

Η αντίθεση ανάμεσα σε ένα "Γήινο παράδεισο" και στη φρίκη ενός πολιτισμού σε παρακμή. Ίσως να θέσουμε κάποια ερωτήματα για τη ζωή μας, για τις επιλογές μας. Η απραξία σαν ένα είδος αντίστασης σε ένα κόσμο ανεξέλεγκτα παραγωγικό και παράλογο.


Ένα μικρό Επικούρειο δοκίμιο για την βίαιη οικειότητα της κοινωνίας μας και την απόλαυση των αισθήσεων...


Η παράσταση Τα φώτα στο βάθος παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Περισσότερες πληροοφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Βασίλης Μαυρογεωργίου: Τι προσπαθεί να μας πει ο «Μικρός Πρίγκιπας»;
20.10.2016 10:14
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, με αφορμή την παράσταση "Mon petit prince" που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, γράφει για ένα ξανθό πλάσμα από άλλο πλανήτη που αγαπά ένα τριαντάφυλλο…
Μάνος Βαβαδάκης: Ο έρωτας πάντα έχει τέλος, αυτό που πρέπει να κερδίσουμε είναι το μετά
16.02.2016 15:42
Η παράσταση δημιουργήθηκε σαν βάλσαμο στις πληγές ενός περασμένου έρωτα. Το υλικό από τις δίκες των Μαγισσών του Σάλεμ παρουσιάστηκε μπροστά μου εκείνη τη περίοδο της ζωής μου και η Abigail Williams με τις πράξεις της πριν από 300 χρόνια, έπαιρνε ξανά εκδίκηση για όλους εμάς. Η τέχνη λειτουργεί πάντα σαν καθαρτήριο για τις νευρώσεις των καλλιτεχνών και μακάρι αυτή η παράσταση να βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτό το μύχιο, σκοτεινό και ανεξερεύνητο κομμάτι του εαυτού μας.
Δημήτρης Μακαλιάς- Μίνως Θεοχάρης: Smiley, γιατί απέναντι στον έρωτα είμαστε όλοι ίσοι!
21.01.2016 16:21
Smiley. Έμαθες τα νέα; Από emoticon το έκαναν θεατρική παράσταση. Στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι. Κατάλαβες; Η κίτρινη φατσούλα που γελάει. Εν συντομία...είμαι χαρούμενος. Για να μην γράφουμε και πολλά! Τα λέμε όλα με άνω και κάτω τελεία, διάστημα, παρένθεση που κλείνει.
Ανέστης Αζάς - Πρόδρομος Τσινικόρης: Restart στην Πειραματική Σκηνή
05.01.2016 12:44
Η Πειραματική Σκηνή /-1 άνοιξε πριν λίγο καιρό με ένα διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων και συνεχίζεται με τα δύο δικά μας έργα, που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών το περασμένο καλοκαίρι: «Στη Μέση του Δρόμου» του Πρόδρομου Τσινικόρη, ένα audio-tour στο κέντρο της πόλης με πρωταγωνιστές άστεγους συμπολίτες μας και την παράσταση «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού», ένα έργο γύρω από το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα και το θεσμικό ρατσισμό στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων.
Δημήτρης Κουρούμπαλης: Παρασκευή Παλιμπαιδισμού
30.11.2015 11:44
Η παράσταση Παρασκευή Παλιμπαιδισμού είναι ύμνος στην αθωότητα της φαντασίας, εκεί όπου όλοι οι ηθικοί ενδοιασμοί καταρρίπτονται χωρίς το φόβο της τιμωρίας, εκεί όπου ο καθένας από εμάς βασιλεύει και πλάθει τον κόσμο όπως του αρέσει.