Στην Ελίνα Αξιώτη απονεμήθηκε το Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ 2014, του θεσμού που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, από το 2012.

Το Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ εντάσσεται στο πρόγραμμα Γνώση του Οργανισμού ΝΕΟΝ και απευθύνεται σε νέους επιμελητές τέχνης από την Ελλάδα και την Αγγλία. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία δεσμών μεταξύ της πολύπλευρης βρετανικής και της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής και την προαγωγή νέων ιδεών σχετικά με την παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται πάνω στην καλύτερη επιμελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου, που αποτελείται από 500 έργα 170 διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών. Η καλύτερη επιμέλεια βραβεύθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Whitechapel Gallery, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.

Η επιμελήτρια Ελίνα Αξιώτη έλαβε το Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ 2014 για την πρότασή της Civilisation Lost. Η πρόταση συνδυάζει έργα σύγχρονης τέχνης των καλλιτεχνών Thomas Hirshhorn, Sarah Lucas, Gilbert & George, Bruce Nauman και άλλων, με μια μελέτη πάνω στην αρχαιολογία. Τοποθετημένη σε μια υπόγεια αποθήκη ενός μοντέρνου κτιρίου γραφείων στην Αθήνα, η προτεινόμενη έκθεση φαντάζεται ένα τμήμα από τα αρχαία «μακρά τείχη» της Αθήνας και τοποθετεί τα έργα τέχνης κατά μήκος αυτού του μοναδικού σκηνικού. Για την πρότασή της, η Ελίνα Αξιώτη παραπέμπει στο concept των Wunderkammern, των πρώτων χώρων όπου η αρχαιολογία «αναφέρθηκε ως πρόωρη ψευδο-επιστήμη» και τα αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν ως «στοιχεία που εμπεριέχουν διηγήσεις».

Οι κριτές για την απονομή του Βραβείου Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ προέρχονται από τα πανεπιστήμια London Metropolitan University, Chisenhale Gallery και Royal Academy of Arts, ενώ συντονίζονται από εκπρόσωπο της Whitechapel Gallery.

Η κριτική επιτροπή σχολίασε, σχετικά με την νικητήρια πρόταση: «η Ελίνα Αξιώτη πραγματεύεται ενδιαφέροντα σύγχρονα θέματα στην πρότασή της. Βλέπει τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου με άλλο τρόπο, απευθυνόμενη τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές ακροατήριο. Ο προτεινόμενος χώρος της έκθεσης, κρυμμένος από το ευρύ κοινό, είναι μοναδικός και μαγευτικός».

Η Ελίνα Αξιώτη είναι φοιτήτρια PhD στο Institut für Kunst- und Bildgeschichte στο Humboldt University του Βερολίνου. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική και Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο London Consortium, University of London. Έχει εργαστεί, επίσης, ως βοηθός επιμελητή για την έκθεση Heaven Live στη 2η Biennale της Αθήνας το 2009. Το 2014 κέρδισε υποτροφία από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, για την ολοκλήρωση των διδακτορικών της σπουδών.