Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ 2014

Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ 2014

Στην Ελίνα Αξιώτη απονεμήθηκε το Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ 2014, του θεσμού που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, από το 2012.


Το Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ εντάσσεται στο πρόγραμμα Γνώση του Οργανισμού ΝΕΟΝ και απευθύνεται σε νέους επιμελητές τέχνης από την Ελλάδα και την Αγγλία. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία δεσμών μεταξύ της πολύπλευρης βρετανικής και της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής και την προαγωγή νέων ιδεών σχετικά με την παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται πάνω στην καλύτερη επιμελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου, που αποτελείται από 500 έργα 170 διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών. Η καλύτερη επιμέλεια βραβεύθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Whitechapel Gallery, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.


Η επιμελήτρια Ελίνα Αξιώτη έλαβε το Βραβείο Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ 2014 για την πρότασή της Civilisation Lost. Η πρόταση συνδυάζει έργα σύγχρονης τέχνης των καλλιτεχνών Thomas Hirshhorn, Sarah Lucas, Gilbert & George, Bruce Nauman και άλλων, με μια μελέτη πάνω στην αρχαιολογία. Τοποθετημένη σε μια υπόγεια αποθήκη ενός μοντέρνου κτιρίου γραφείων στην Αθήνα, η προτεινόμενη έκθεση φαντάζεται ένα τμήμα από τα αρχαία «μακρά τείχη» της Αθήνας και τοποθετεί τα έργα τέχνης κατά μήκος αυτού του μοναδικού σκηνικού. Για την πρότασή της, η Ελίνα Αξιώτη παραπέμπει στο concept των Wunderkammern, των πρώτων χώρων όπου η αρχαιολογία «αναφέρθηκε ως πρόωρη ψευδο-επιστήμη» και τα αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν ως «στοιχεία που εμπεριέχουν διηγήσεις».

 

Οι κριτές για την απονομή του Βραβείου Επιμελητή Τέχνης ΝΕΟΝ προέρχονται από τα πανεπιστήμια London Metropolitan University, Chisenhale Gallery και Royal Academy of Arts, ενώ συντονίζονται από εκπρόσωπο της Whitechapel Gallery.


Η κριτική επιτροπή σχολίασε, σχετικά με την νικητήρια πρόταση: «η Ελίνα Αξιώτη πραγματεύεται ενδιαφέροντα σύγχρονα θέματα στην πρότασή της. Βλέπει τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου με άλλο τρόπο, απευθυνόμενη τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές ακροατήριο. Ο προτεινόμενος χώρος της έκθεσης, κρυμμένος από το ευρύ κοινό, είναι μοναδικός και μαγευτικός».


Η Ελίνα Αξιώτη είναι φοιτήτρια PhD στο Institut für Kunst- und Bildgeschichte στο Humboldt University του Βερολίνου. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική και Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο London Consortium, University of London. Έχει εργαστεί, επίσης, ως βοηθός επιμελητή για την έκθεση Heaven Live στη 2η Biennale της Αθήνας το 2009. Το 2014 κέρδισε υποτροφία από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, για την ολοκλήρωση των διδακτορικών της σπουδών.

Σχετικές ειδήσεις
Βραβείο ADI Culture Award 2016 για την έκθεση Adhocracy της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
04.07.2016 15:46
Η έκθεση Adhocracy που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σαιζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015) βραβεύτηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Το βραβείο αυτό, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής αυτής διαδικασίας στο σύνολό της.
Fireflies in the Night Take Wing: Βραδινές προβολές video art στο ΚΠΙΣΝ
17.06.2016 11:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί το βραδινό πρόγραμμα video art προβολών με τον τίτλο Fireflies in the Night Take Wing, σε επιμέλεια των Barbara London, Kαλλιόπης Μηνιουδάκη και Fransesca Pietropaolo και με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον διεθνώς αναγνωρισμένο επιμελητή Robert Storr, Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
As One: από τον ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute στο Μουσείο Μπενάκη
01.03.2016 12:45
Ο ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο As One, το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την τέχνη της performance και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης.