Στις 9 Οκτωβρίου ξεκινά το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Ελευθεροτυπίας, με avant-premiere της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου Αθήνα-Κωνσταντινούπολη και έντεκα ημέρες να ακολουθούν με περισσότερες από ογδόντα ταινίες.

Λίγο πριν την avant-premiere το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα κάνει ένα μεγάλο μουσικό πάρτι, στις 9 Oκτωβρίου στις 11 το βράδυ και αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το ΤετΡάδιο, η ραδιοφωνική στήλη της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας που επιμελείται ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, θα παίξει τις πιο ωραίες μουσικές στο Τ Palace (στην Πλ. Συντάγματος, δίπλα στην είσοδο του King George Palace).

Μαζί του, στα πικ-απ, θα βρίσκονται και επτά γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί: η Άννα Αναστασίου (Best), ο  Γιάννης Λώλος (City), η Γιώτα Κοτσέτα (KOSMOS), η Κατερίνα Καφετζή που είναι υπεύθυνη για την εκπληκτική μουσική επιμέλεια της εκπομπής του Κωνσταντίνου Τζούμα (Εν Λευκώ), ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιάννης Πετρίδης και η Γκίζα (Σκάι).

Στη συνέχεια και στις 11 μέρες της διάρκειας του 21ου Πανοράματος, περισσότερες από 80 ταινίες από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Απόλλων Cinemax Class (9-19 Οκτωβρίου) και Μικρόκοσμος Filmcenter (9-15 Οκτωβρίου).

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές, διαγωνίζονται για το βραβείο της Ελευθεροτυπίας και το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI), ενώ, επιτροπή νέων, από τους αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα θα απονείμουν το δικό τους Βραβείο Κοινού.
 
Ανάμεσα στις ταινίες και οι Γεννήθηκα στο Τίτοβ Βέλες (I Am from Titov Veles) της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα, Μιρούς (Mirush) του Μάριους Χολστ, 4 νύχτες με την Άννα (Cztery noce z Anna) του Γέρζι Σκολιμόφσκι, Αιχμάλωτος (Captive) (Plennyy) του Αλεξέι Ουτσιτέλ, Two Lines (İki Çizgi) του Σελίμ Εβτσί, Το Αυγό (Yumurta/The Egg) του Σεμίχ Καπλάνογλου, Ώρα Να Πεθάνεις (Time to Die) της Ντορότα Κεντζιερζάβσκα, Dolls (Pusinky) της Κάριν Μπαμπίνσκα, Les Bureaux De Dieu της Κλαιρ Σιμόν, Ο Θάνατος Μου, Χτυπά Την Πόρτα (Mà morta, truca a la porta!) του Ραμόν Κοσταφρέντα.

Στο τμήμα Σε πρώτη προβολή, με ταινίες σε avant-premiere από διάφορα διεθνή φεστιβάλ, το Πανόραμα θα προβάλει τις ταινίες: Ήρεμο Χάος του Αντονέλο Γκριμάλντι (από το φεστιβάλ Βερολίνου) με τον Νάνι Μορέτι και τη Βαλέρια Γκολίνο, Περί Τυφλότητος του Φερνάντο Μεϊρέγιες (από το φεστιβάλ Κανών), διασκευή του μυθιστορήματος του Χοσέ Σαραμάνγκο, με τη Τζουλιάν Μουρ, 12, ριμέικ του αμερικανικού δικαστικού θρίλερ Οι 12 Ένορκοι από τον Ρώσο Νικίτα Μιχάλκοφ, Pride and Glory με τους Έντουαρντ Νόρτον-Κόλιν Φάρελ, η επίμαχη ταινία Σκιές του Σκοπιανού σκηνοθέτη Μίλτσο Μαντσέφσκι, Mongol, του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Μποντρόβ, καθώς και οι ταινίες Ελεγεία της Ιζαμπέλ Κοϊξετ, In the City of Sylvia, Reclaim Your Brain, το επίμαχο Container του Λούκας Μούντισον, Genova του Μάικλ Γουίντερμπότομ, Ne Touchez Pas La Hache του Ζακ Ριβέτ, La Ragazza Del Lago, Piano, Solo και Katyn του Αντρέι Βάιντα.

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος έχει για τίτλο Σεξ και έρωτας στον κινηματογράφο και παρουσιάζει μια μεγάλη επιλογή ταινιών (με μερικές πολύ σπάνιες) που καταπιάνονται με διάφορες πτυχές του έρωτα: από τον τρελό έρωτα που ύμνησαν οι σουρεαλιστές μέχρι την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα καθώς και τις διάφορες πτυχές του σεξ (ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, σαδομαζοχισμός, κ.ά.). Ανάμεσα στις ταινίες και οι:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα αφιερώματα: Η Επόμενη Μέρα με ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά και με οικολογικά και μελλοντολογικά προβλήματα, Δεύτερη Ευκαιρία, με ένα ζευγάρι σπουδαίων ταινιών που υποτιμήθηκαν από κοινό και κριτική και Ελληνικό σινεμά Μυστηρίου και Φαντασίας.

Παράλληλα το 21ο Πανόραμα εξασφάλισε την προβολή δεκατριών ταινιών μικρού μήκους, υποψηφίων φιναλίστ του 2007 για το βραβείο UIP της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου EAK (European Film Academy), και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους βραβευμένων ταινιών των αποφοίτων καθώς και ταινιών των σπουδαστών του τμήματος Film and TV Studies του New York College.

Καλεσμένοι του 21ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος του βρετανικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού, Κεν Λόουτς, ο Αλέν Κορνό, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού φιλμ νουάρ, η περιζήτητη και πολυτάλαντη ηθοποιός, παραγωγός αλλά και συνθέτρια, Ελληνο-ιταλίδα Βαλέρια Γκολίνο, η αγαπημένη ηθοποιός των Ευρωπαίων σκηνοθετών, Λαμπίνα Μιτβέσκα, και ο βραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης Σελίμ Εβτσί.

Ανάμεσα στους φετινούς τιμώμενους του Πανοράματος θα είναι οι σκηνοθέτες Κεν Λόουτς και Αλέν Κορνό, όπως και οι Έλληνες Μάνος Ζαχαρίας, Λευτέρης Βογιατζής και Γιάννης Βόγλης.