Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ο διακεκριμένος ιταλός πιανίστας Μπενεντέττο Λούπο δίνει ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης 20:30 μ.μ.), στο πλαίσιο του νέου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου που τιτλοφορείται Πιανόραμα.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του ΟΜΜΑ και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Suono Italiano, οι οποίες προωθούνται με την υποστήριξη της Ιταλικής Εθνικής Επιτροπής Μουσικής-CIDIM και του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο Κύκλος Πιανόραμα που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο, φέρνει επί σκηνής δεξιοτέχνες του «βασιλιά» των οργάνων. Μετά τον Μπενεντέττο Λούπο, με τον οποίο εγκαινιάζεται αυτή η νέα Σειρά εκδηλώσεων, ακολουθούν ο Στέφανος Νάσος και ο Απόστολος Παληός (21/1), η Ντόρα Μπακοπούλου (10/2), ο Χρίστος Παπαγεωργίου στον διπλό ρόλο του πιανίστα και συνθέτη (29/4), και η Έφη Αγραφιώτη με τον Γιώργο Κοντραφούρη (20/5).

Το άστρο του ιταλού πιανίστα Μπενεντέττο Λούπο άρχισε να λάμπει στο καλλιτεχνικό στερέωμα, μετά την απονομή του χάλκινου μεταλλίου στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Van Cliburn (1989). Πριν από αυτή τη σημαντική επιτυχία στην καριέρα του, ο Μπενεντέττο Λούπο είχε ήδη βραβευθεί και διακριθεί σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις (Terence Judd Award-1982, Διαγωνισμοί Alfred Cortot-1980, Jaén-1982, Robert Casadesus-1985 και Gina Bachauer-1986). Η καλλιτεχνική του πορεία υπήρξε εντυπωσιακή. Ακολούθησαν συναυλίες σε συνεργασία με συμφωνικά σύνολα και σχήματα μουσικής δωματίου αλλά και ατομικά ρεσιτάλ σε φημισμένες αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπενεντέττο Λούπο έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα συμφωνικά κέντρα όλου του κόσμου (Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, Αίθουσα Πλεγέλ του Παρισιού, Palais des Beaux Arts των Βρυξελλών, κ.ά.), καθώς και σε μεγάλα ιταλικά θέατρα, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, το Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας, το Σαν Κάρλο της Νάπολης, το Ρέτζο του Τορίνο, το Φενίτσε της Βενετίας. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε γνωστά μουσικά φεστιβάλ  (Τάνγκλγουντ, Mostly Mozart, Eνέσκου, Φεστιβάλ Πιάνου της Γιοκοχάμα, κ.ά.) και έχει συμπράξει με ορχήστρες διεθνούς ακτινοβολίας (Συμφωνικές του Σικάγο και της Βοστώνης, Φιλαρμονική του Λονδίνου, Γκεβάντχαους της Λειψίας, Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου και άλλες). Έχει παίξει δημοφιλέστατα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου υπό την καθοδήγηση μεγάλων μαέστρων, όπως οι Άξελροντ, Γιουρόφσκι, Λανγκρέ, Λομπάρ, Μάαγκ, Ναγκάνο, Πλασσόν, Πονς κ.ά. Οι δισκογραφικές καταθέσεις του περιλαμβάνουν το σύνολο των έργων για πιάνο και ορχήστρα του Ρόμπερτ Σούμαν, καθώς και συνθέσεις του Νίνο Ρότα. Η παιδαγωγική του δραστηριότητα ξεπερνά τα όρια της πατρίδας του. Ο Μπενεντέττο Λούπο, εκτός της συνεργασίας του με την περίφημη Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας, διδάσκει συχνά σε σεμινάρια τελειοποίησης στο εξωτερικό και καλείται να συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών πιάνου. Είναι απόφοιτος του Ωδείου Πιτσίνι στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου έγινε δεκτός, σε ηλικία 9 ετών, κατόπιν ακροάσεως από τον φημισμένο συνθέτη Νίνο Ρότα. Μελέτησε με σημαντικούς βιρτουόζους του πιάνου και μουσικοπαιδαγωγούς, όπως, μεταξύ άλλων, ο Άντο Τσικολίνι. Σε νεανική ηλικία είχε την τύχη να συνεργαστεί με λαμπρούς σολίστ όπως οι Τσέκκι, Μαγκάλοφ, Περάια και Μπόλετ.

Το πρόγραμμα

Ένα μουσικό ταξίδι από τη Δυτική στην Ανατολική Ευρώπη

Πρώτος σταθμός της μουσικής περιήγησης, η Ιταλία και τα 15 Πρελούδια του Νίνο Ρότα (1911-1979), ενός συνθέτη το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη μουσική επένδυση για ταινίες των Φελλίνι, Βισκόντι και Κόππολα. Τα 15 Πρελούδια για πιάνο γράφτηκαν το 1964 και έχουν ερμηνευτεί από τον ίδιο τον συνθέτη. Ο Ρότα είναι ένας καλλιτέχνης που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη του Μπενεντέττο Λούπο. Υπήρξε μέντοράς του κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Ωδείο Πιτσίννι στο Μπάρι, γενέτειρα του Λούπο, όπου ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Ο ιταλός σολίστ είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη μουσική του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού. Μάλιστα, η ερμηνεία από τον Λούπο του νεορομαντικού Concerto Soirée του Νίνο Ρότα απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια των κριτικών, καθώς και το βραβείο Diapason d’Or. Η Γαλλία είναι ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού του Μπενεντέττο Λούπο, ο οποίος θα ερμηνεύσει τα τρία μέρη από τις Εικόνες-Βιβλίο Ι (1904) του ιμπρεσιονιστή Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918), ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του για πιάνο. Πρόκειται για τις εικόνες Reflets dans l’eau [Αντανακλάσεις στο νερό], Hommage à Rameau [Αφιέρωμα στον Ραμώ] και Mouvement [Κίνηση]. Τελευταίος σταθμός, η Ρωσία και ο Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915) με τα 24 Πρελούδια, έργο 11, τα οποία ο κορυφαίος μουσουργός συνέθεσε σε διάφορες χώρες κατά την περίοδο 1888-96, ακολουθώντας τα ίχνη του ομωνύμου έργου του Σοπέν, ο οποίος τον είχε επηρεάσει καθοριστικά στα πρώτα του συνθετικά βήματα, στο μονοπάτι της τονικής μουσικής.