Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Enuma Elish: Ατομική έκθεση του Ηλία Τσακμάκη στη γκαλερί Art Zone 42

Enuma Elish: Ατομική έκθεση του Ηλία Τσακμάκη στη γκαλερί Art Zone 42

Η γκαλερί Art Zone 42 εγκαινιάζει την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 την πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού Ηλία Τσακμάκη με τίτλο ENUMA ELISH.

 

“Enuma Elish..”

“Ὀταν Μία Πόλη..”

 

Η πρώτη ατομική έκθεση του Ηλία Τσακμάκη δανείζεται τον τίτλο της από την εισαγωγική πρόταση ενός των πρώτων έργων κοσμογονίας αποτυπωμένο σε γραπτό λόγο, κατά την περίοδο όπου οι πρώτες πόλεις και η ταυτόχρονη σημασία τους ως κέντρα της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του ανθρώπου άνθιζαν στη γη της Αρχαίας Μεσοποταμίας.

 

Μέσω του τίτλου και των έργων της έκθεσης σηματοδοτείται μια προσέγγιση, η οποία αφορά την αμφίρροπη και δυναμική σχέση του ανθρώπου με το σύγχρονο περιβάλλον του. Η ‘πόλη’ εδώ δεν είναι το άψυχο σύνολο των κτηρίων και των δρόμων της, παρά πολύ περισσότερο, το πεδίο στο οποίο προβάλλεται η ανθρώπινη φιλοδοξία και δημιουργικότητα, η μήτρα μέσα στην οποία ζουν και καλλιεργούνται οι κάτοικοί της αλλά και το σημείο όπου ανατρέχουν για να ορίσουν την ταυτότητά τους. Είναι ταυτόχρονα το ταξίδι και ο προορισμός.

 

Οι πράξεις του έργου διαδραματίζονται σε δύο διαστάσεις και κλίμακες μεγεθών καθώς αποτυπώνονται σε γλυπτικά και εικονιστικά μέσα. Η άνω κλίμακα ορίζεται από την ίδια τη φυσική υπόσταση της ‘πόλης’ και των τοπίων της, ενώ η αντήχηση αυτών στο ανθρώπινο στοιχείο ορίζουν τη μικρότερη. Μέσω της αφήγησης που δημιουργείται από την παραλληλία των έργων καταδεικνύεται ένα φαινόμενο ανάδρασης μεταξύ ενός εξωτερικού με έναν εσωτερικό κόσμο.

 

Ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του από τα τοπία, τους ήχους, την δομημένη ασυναρτησία και τους ρυθμούς της ζωής στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον και αναζητεί να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την ιδιοσυγκρασία, τις πεποιθήσεις, τις φιλοδοξίες, τα όνειρα αλλά και τις πλάνες των κατοίκων του.

 

‘Το χέρι δε διαφέρει από εκείνα που δημιουργεί’

A.A.Attanasio, Αμερικανός συγγραφέας

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ηλίας Τσακμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, από όπου αποφοίτησε το 2012 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γ. Λάππα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, κεραμικής, σκηνογραφίας, φωτογραφίας και σύγχρονων πολυμέσων. Είναι, επίσης, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του κλάδου Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε πέντε ομαδικές εκθέσεις σε επιλεγμένες γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα. Δουλειά του παρουσίασε επίσης τα δύο τελευταία χρόνια στη Διεθνή Συνάντηση Τέχνης Art-Athina 2013 και Art–Athina 2014 μαζί με την Art Zone 42 Gallery.

 

Copyright 2014 Ηλίας Τσακμάκης

Έργο: ‘’The Four Kingdoms Conjunction’’, Συνθετική φωτογραφική εικόνα, ψηφιακή εκτύπωση σε αλουμίνιο, 120 x 60 cm

Σχετικές ειδήσεις
Ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki
21.02.2017 13:11
Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 την ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη, με τίτλο H Josie, η Πανοπλία και ο Μαλλιάνθρωπος.
Νίκος Κρυωνίδης 1990-2016: έκθεση στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
12.01.2017 17:23
Η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 20:30 το βράδυ την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Κρυωνίδη.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Athens Matters TOo: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
07.07.2016 14:59
H γκαλερί Art Zone 42 διοργανώνει και εγκαινιάζει εν μέσω καλοκαιριού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο Athens Matters T0o.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.