Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Το Μέλλον είναι εδώ: Η ημερίδα για τα Μουσεία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μέλλον είναι εδώ: Η ημερίδα για τα Μουσεία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Στις 5 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Το Μέλλον είναι Εδώ: Εξελίσσοντας τη Στρατηγική, τον Προγραμματισμό και την Επικοινωνία Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών» υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Κίνησης των 5 Μουσείων.


Πρόκειται για το τέταρτο σε συνέχεια συνέδριο που πραγματοποιείται πάνω σε θέματα μουσειακών πρακτικών. Το συγκεκριμένο απευθύνεται σε επιμελητές, διοικητικά στελέχη, και καλλιτέχνες , οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με τις αλλαγές και καινοτομίες στη χάραξη στρατηγικής πολιτιστικών οργανισμών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.  Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτιστικοί οργανισμοί ανανεώνονται για να ανταποκριθούν σε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον , και πώς χρησιμοποιούν το design και τις νέες τεχνολογίες στον σχεδιασμό προγραμμάτων και την επικοινωνία τους με διαφορετικές κοινότητες.


Η Cynthia Round, Αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ και Εξωτερικών Σχέσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, θα μιλήσει για τον σχεδιασμό της νέας παγκόσμιας εταιρικής ταυτότητας του μουσείου και τη στρατηγική προγραμματισμού και επικοινωνίας.  Πριν από το Μητροπολιτικό Μουσείο, η Round ήταν διευθύντρια μάρκετινγκ στον μεγαλύτερο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό παγκοσμίως, το United Way Worldwide, που προσελκύει δωρεές ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε 40 χώρες.  Έχει επίσης προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ενώ επισκέπτεται συχνά ως ομιλήτρια σε θέματα εταιρικής ταυτότητας και μάρκετινγκ μέσω κοινωνικών δικτύων τα πανεπιστήμια Yale, Columbia, Georgetown και New York University.


Η Susan Sellers, Επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους το design επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του μουσείου, τον σχεδιασμό των εκθέσεων και την εμπειρία των επισκεπτών – φυσικών και διαδικτυακών.  Η Sellers έχει μακρά προϋπηρεσία στον χώρο του design, τόσο στη δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού όσο και στον σχεδιασμό εκθέσεων και τη διαμόρφωση δημόσιων χώρων.  Έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς οργανισμούς όπως το Μουσείο Guggenheim, το Brooklyn Museum, την Αμερικανική Ακαδημία της Ρώμης, το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Harvard, αλλά και με εταιρείες όπως η Prada, η Nike, και το μουσικό κανάλι MTV.  Έχει διδάξει design σε πολλά ιδρύματα, ανάμεσά τους το Columbia Graduate School of Architecture, Planning and Preservation, και το Harvard Graduate School of Design.


Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που θα κλείσει την ημερίδα συμμετέχουν η Ηλιάνα Φωκιανάκη, επιμελήτρια και ιδρύτρια της State Concept Gallery, η καθηγήτρια κ. Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας, ο Δρ. Φάνης Βάρβογλης, Σύμβουλος Στρατηγικής και Μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο Μπάμπης Μητσιόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Altervision Α.Ε.  Συντονίζει η Δρ. Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.  


Για προεγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στο τηλέφωνο 2310 – 376 300 εσωτ. 3113 έως και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00.    

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά.  Οι εγγραφές ξεκινούν στις 10:00 το πρωί.  


Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στο www.greekstatemuseum.com/kmst/index.html

Σχετικές ειδήσεις
Ένα έκθεμα διηγείται: Ο Άγιος Δημήτριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
29.08.2016 16:31
Συνεχίζονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού οι κύκλοι δράσεων με τίτλο «Ένα έκθεμα διηγείται». Θεματικές ξεναγήσεις, ειδικά σχεδιασμένες, απευθύνονται στους επισκέπτες του Μουσείου παρουσιάζοντας λιγότερο  γνωστές πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεών του, που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον και έχουν να μας διηγηθούν κρυμμένα κάποτε μυστικά.
Aύγουστος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
04.08.2016 13:05
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ανακοινώνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
17.05.2016 12:19
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Εκδηλώσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
16.05.2016 11:37
Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος γιορτάζει εφέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με προγραμματισμένες ξεναγήσεις και διευρυμένο ωράριο, ενώ παίρνει μέρος και στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ειδικές εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα στα περισσότερα μουσεία της χώρας.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»
13.05.2016 11:53
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη