Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Σλάβικη Ψυχή ΙV: Χειμωνιάτικα Όνειρα από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σλάβικη Ψυχή ΙV: Χειμωνιάτικα Όνειρα από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Από τους μεγαλύτερους πιανίστες του καιρού μας, διάσημος διεθνώς για τις ερμηνείες του στο σύγχρονο ρεπερτόριο και όχι μόνον, ο περίφημος Γάλλος Πιερ Λοράν Αιμάρ συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο γλαφυρό Κοντσέρτο για πιάνο του Αντονίν Ντβόρζακ, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.


Το πρόγραμμα της συναυλίας, που εντάσσεται στον θεματικό κύκλο «Σλάβικη Ψυχή» και πραγματοποιείται υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, περιλαμβάνει όμως και τον αριστουργηματικό «Μολδάβα» του Μπέντριχ  Σμέτανα, καθώς και την Πρώτη Συμφωνία («Χειμωνιάτικα όνειρα») του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ.


Το Κοντσέρτο για πιάνο είναι χρονικά το πρώτο από τα τρία ολοκληρωμένα κοντσέρτα του Ντβόρζακ (τα άλλα δύο είναι για βιολί και βιολοντσέλο, αντίστοιχα). Γράφτηκε το 1876 για τον διακεκριμένο Τσέχο πιανίστα Κάρελ Σλαβκόφσκυ. Κάποια χρόνια αργότερα ο επίσης Τσέχος πιανίστας και παιδαγωγός Βίλεμ Κουρτς επεξεργάστηκε στη σύνθεση το σολιστικό μέρος-διότι σύμφωνα με την σκωπτική παρατήρηση που είχαν κάνει κάποιοι μέχρι τότε, το μέρος του πιάνου «είναι γραμμένο για δύο δεξιά χέρια». Οι δύο εκδοχές συνυπάρχουν έκτοτε και έγκειται στον εκάστοτε σολίστα η επιλογή ανάμεσα στις δύο. Στη συναυλία της 10ης Δεκεμβρίου ο Αιμάρ μένει πιστός στην, πρωτότυπη και πιο δύστροπη για τον σολίστ, εκδοχή του συνθέτη.


Ο Σμέτανα ξεκίνησε τη σύνθεση του, εμβληματικού για την τσέχικη μουσική, κύκλου έξι συμφωνικών ποιημάτων με τον γενικό τίτλο «Η πατρίδα μου» το 1866, έχοντας ήδη χάσει εντελώς την ακοή του. Ο «Μολδάβας», μακράν το διασημότερο από τα συμφωνικά αυτά ποιήματα , γράφτηκε σε διάστημα τριών εβδομάδων στα τέλη του 1874. Ο ίδιος ο συνθέτης περιέγραψε τι εκφράζει η μουσική του: «Η σύνθεση αναπαριστά την πορεία του ποταμού, που ξεκινά από δύο μικρές πηγές. Από τη μία κυλάει ένα ζεστό ρυάκι, από την άλλη ένα κρύο· τα δύο αυτά ενώνονται και σχηματίζουν τον Μολδάβα, που κυλά μέσα από δάση και λιβάδια...»


Η περιπετειώδης σύνθεση της Πρώτης Συμφωνίας ξεκίνησε στις αρχές του 1866, όταν ο Τσαϊκόφσκυ ήταν 26 ετών, διεκόπη το ίδιο καλοκαίρι όταν ο νεαρός συνθέτης υπέστη νευρικό κλονισμό, παρουσιάστηκε ολόκληρη για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 1868, επιδέχτηκε ευρείας αναθεώρησης το πρώτο εξάμηνο του 1874 και με την οριστική της μορφή ακούστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1883. Πολλά χρόνια αργότερα  ο συνθέτης εξομολογήθηκε: «Παρά τα πολλά της ψεγάδια, ακόμα της έχω μία αδυναμία, γιατί ήταν μία γλυκιά αμαρτία της νιότης μου». Και πράγματι παρά την οδύσσεια που προϋπέθεσαν τα στάδια της σύνθεσης- μια που επρόκειτο ουσιαστικά για το πρώτο  μεγάλο σε έκταση συμφωνικό έργο του Τσαϊκόφσκυ-, η Πρώτη Συμφωνία αποτέλεσε έργο-σταθμό για το δημιουργό της που πέτυχε να θέσει την ανεξίτηλη προσωπική σφραγίδα της μουσικής του ιδιοφυίας –και δη της αστείρευτης φαντασίας του στη μελωδία.


Το προσωνύμιο της Συμφωνίας («Χειμωνιάτικα όνειρα»), δοσμένο από τον ίδιο τον Τσαϊκόφσκυ, δεν στοχεύει κατά τους μελετητές  τόσο στο να περιγράψει μουσικά συγκεκριμένες εικόνες, όσο στο να εκφράσει τον αντίκτυπο του σφοδρού ρωσικού χειμώνα στον ευαίσθητο και πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του συνθέτη.


Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΜΠΕΝΤΡΙΧ ΣΜΕΤΑΝΑ (1824–1884)
Ο Μολδάβας, συμφωνικό ποίημα από τον κύκλο «Η πατρίδα μου»

ANTONIN NTBORZAK  (1841–1904)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ ελάσσονα, έργο 33

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840-1893)
Συμφωνία αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, έργο 13, «Χειμωνιάτικα όνειρα»

Σολίστ: Πιερ Λοράν Αιμάρ, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής


Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.


Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙΙ - Κύκλος Μάλερ II από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.05.2016 12:37
Έργο απέραντης ομορφιάς, η Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ ανταποκρίνεται στην πεποίθησή του ότι, καθώς μία Συμφωνία είναι σαν τον κόσμο, οφείλει να εμπεριέχει τα πάντα. Και, πράγματι, στη δημοφιλέστερη ίσως Συμφωνία του ευφυούς Αυστριακού συνυπάρχουν ο ερωτικός πόθος με την τραγικότητα του θανάτου, ο ορθολογισμός με το ρομαντισμό και την σχεδόν εξωφρενική φαντασία, ο ψίθυρος με τη θριαμβική ιαχή. Με αυτό το εμβληματικό και πλήρες συμβολισμών έργο επέλεξε, λοιπόν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να κλείσει το φετινό χειμερινό κύκλο των τακτικών της συναυλιών, στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Εμείς κι ο κόσμος VIII: Συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.05.2016 15:57
Η, πλήρους δράσης κι αισθητικής ακρίβειας, Πρώτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το αειθαλές Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, με σολίστ τον 33χρονο Βασίλη Βαρβαρέσο, παλαιό γνώριμο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Και ο «Νόστος Ι», το έργο που συνέθεσε πέρυσι ο Χρήστος Σαμαράς, αξιοποιώντας ένα «κολλάζ στοιχείων της λαϊκής και δημοτικής μας μουσικής». Αυτό είναι το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κ.Ο.Α. την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ekhart Wycik, ενός από τους διεθνώς ταχύτατα ανερχόμενους αρχιμουσικούς, γνωστού για την ευρύτητα του ρεπερτορίου του και για τη στυλιστική του ευελιξία.